Annonce
Aarhus

Gymnasieelever samles til undervisning på caféer i protest mod nedlukning: - Ironisk vi må mødes her men ikke må komme i skole

- Det er absurd, at vi ikke må komme i skole, men vi må gerne sidde her, hvor vi i princippet kan blande os med forskellige elever fra mange forskellige klasser, lød det fra en af dem, der mandag var mødt op for at protestere mod tvangslukningen af Viby Gymnasium. Foto: Karoline Dolmer
Gymnasieelever var mandag samlet til undervisning på caféer i Aarhus i protest mod nedlukning. - Hvorfor må vi sidde på en café, når vi ikke må mødes til undervisning i klasserne?, spørger Viby Gymnasiums forperson.

VIBY/AARHUS: Mandag samledes en række af eleverne fra Viby Gymnasium på caféer midt i Aarhus  for at protestere mod den nedlukning, der har ramt gymnasiet.

Viby Gymnasium har siden mandag 16. april været tvangslukket, fordi det ligger i Ravnsbjerg Sogn, hvor smitten har været så høj, at en tvangslukning er iværksat.

Men det er helt hul i hovedet, mener Anna Vinther, der er forperson i elevrådet på Viby Gymnasium.

Annonce

- Der har ikke været et eneste smittetilfælde på gymnasiet siden påske, men alligevel må vi elever ikke møde op, fordi skolen ligger i et nedlukket sogn, siger hun.


Det er lidt paradoksalt, at man lukker gymnasier ned, som har nul smittede, men eleverne kan godt tage på café i deres fritid

Ingrid Kjærgaard, forkvinde for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning


At de har sat sig på byens caféer, er der en helt særlig grund til.

- Vi vil gerne vise ironien i, at man gerne må sidde sammen på en café og modtage virtuel undervisning, men man må ikke samles i klasselokalet, siger hun.

Samtidig mener hun, at man har bedre mulighed for at smitteopspore i en klasse:

- Der kender vi alle hinanden, fremfor hvis man bliver smittet i en butik eller på en café.

Nedlukning af hele gymnasiet hjælper ikke

Eleverne på Viby Gymnasium er ikke de eneste, der protesterer. Også Gefion Gymnasium i København samledes mandag på byens caféer for at stille skarpt på det absurde i, at man gerne må mødes på café men ikke må modtage undervisning med fysisk fremmøde.

I København er Gefion Gymnasium tvangslukket, da det ligger i Sankt Pauls Sogn, der også har en høj andel af smittede. Ifølge gymnasiet er det ellers blot 2,6 procent af gymnasiets 1.250 elever der bor i sognet.

Danske Gymnasieelevers Sammenslutning støtter op om de lokale protester.

- Vi synes, at det er lidt paradoksalt, at man lukker gymnasier ned, som har nul smittede, men eleverne kan godt tage på café i deres fritid, hvor de i princippet kan mødes med deres klasse, siger Ingrid Kjærgaard, forkvinde for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

Hun påpeger, at flere af eleverne på landets gymnasier kommer fra oplandet.

- De bor derfor ikke i de sogne, som er tvangslukkede, men de må ikke komme i skole. Det er i vores optik mærkeligt, siger hun.

En række af Viby Gymnasiums elever protesterede mandag mod det faktum, at de gerne må samles på caféerne, men ikke må komme i skole. Foto: Karoline Dolmer

Spørger man rektor på Viby Gymnasium, Lone Sandholdt Jacobsen, rammer reglerne skævt.

- Man sender alle 650 elever hjem, uden der er et eneste smittetilfælde, fordi gymnasiet ligger i et nedlukket sogn, og det rammer alle mulige elever, der kommer fra hele sydbyen, siger hun.

Cirka 80 procent af skolens elever bor udenfor Ravnsbjerg Sogn og er altså ikke omfattet af nedlukningen på den måde. Alligevel må de ikke komme i skole.

- Jeg har forståelse for, at man er nødt til at gøre noget, men jeg tror ikke på, at det hjælper at lukke hele gymnasiet, siger hun.

Hun forstår godt, at eleverne er frustrerede.

- Hvis jeg var elev, havde jeg nok også siddet nede på en af caféerne i dag, siger hun.

Annonce

Virtuel undervisning igen-igen

Eleverne på Viby Gymnasium er frustrerede over, at de nu igen skal modtage virtuel undervisning.

- Vi sidder bare derhjemme og venter bag skærmen. En rigtig stor del af gymnasietiden har vi haft virtuel undervisning, så derfor vil vi rigtig gerne tilbage så hurtigt som muligt, siger Anna Vinter.

Anna Vinther, forperson for elevrådet på Viby Gymnasium, mødtes mandag med en række af gymnasiets elever på Vafé Smagløs i Aarhus for at modtage virtuel undervisning. - Hvorfor må vi sidde på en café, når vi ikke må mødes til undervisning i klasserne, spørger hun. Foto: Emma Ahlgreen Haa

Hun understreger, at det ikke er det samme at sidde sammen i et klasselokale som at modtage undervisning over computeren.

- Særligt når det kommer til musik og naturfag, hvor man slet ikke har mulighed for at lave de samme forsøg eller de samme øvelser derhjemme, siger hun.

Hun så hellere, at man lukkede ned i de enkelte gymnasieklasser, hvis der opstod smitte, fremfor at lukke hele gymnasiet.

Sådan er reglerne

12. april trådte en automatisk model for nedlukning af sogne med høje smittetal i kraft.

Skoler, fritidsordninger og indendørs kultur- og idrætsliv bliver lukket, hvis smittetallene i et sogn overskrider tre kriterier:

  • Der er mere end 400 smittede per 100.000 borgere
  • Der er 20 eller flere smittetilfælde i alt de sidste syv dage
  • Positivprocenten er på 2 procent eller mere de seneste syv dage

Samme holdning har rektor Lone Sandholdt Jacobsen. Hun tror, at eleverne ved at komme på skolen er mere sikre i forhold til eventuel smitte, end hvis de sidder hjemme.

- Som vi skal, så tester vi vores elever to gange om ugen, så de altid kan fremvise en negativ coronatest, der er maksimalt 72 timer gammel. Vi kan slå hurtigt ned, hvis der opstår smitte og på den måde være med til at bryde smittekæder ved at sende enkelte klasser hjem, hvis det er nødvendigt. Nu, hvor de er spredt ud over hele sydbyen, kan vi ikke hjælpe med det, siger hun.

Både Anna Vinther fra Viby Gymnasium og Ingrid Kjærgaard fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning understreger, at alle elever blev testet inden aktionen, og at de overholdt de generelle retningslinjer for at undgå smittespredning.

Skilte var der nok af på den århusianske café Smagløs, da eleverne fra Viby Gymnasium protesterede ved at modtage virtuel undervisning på byens caféer. Foto: Karoline Dolmer
Annonce
Byudvikling For abonnenter

Dan vil bygge en helt ny by på sine marker: Her kan 3-4000 mennesker få hygge og sundhed for sjælen

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen efter tredje sejr i træk: - Det var absolut sidste udkald for os at vi kom i gang

Aarhus For abonnenter

Motorvejstilslutning ved Hørning er en håbløs flaskehals: Når Beder-Beringvejen åbner bliver det endnu værre

AGF

Med fart skal land bygges: Mustapha Bundu gør AGF til et helt andet fodboldhold

AGF

Tre på stribe: AGF nærmer sig top seks efter sejr over Sønderjyske

Aarhus

Ung bilist uden kørekort standset for fjerde gang i år: Nu er hans bil beslaglagt

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte i Aarhus venter i månedsvis på hjælp

Debat

Vi skal ikke presse familierne ind i et planøkonomisk regneark: Lad os give børn og forældre det frie valg mellem privatskole og folkeskole

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Kvinde sigtet for vold mod 9-årig dreng: Hev fat i hans hår og arm, fordi han råbte ind i en udluftningskanal

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Alarm 112

Hjort skudt med bedøvelsespil i dyrehaven: Politiet søger vidner

Byudvikling For abonnenter

Søren har boet nær stranden i Risskov hele sit liv: Støj og nybyggeri er blevet for meget for ham

Aarhus

Sympatisk men urealistisk: Forslag om at flytte udsalg bliver skudt ned

Annonce