Annonce
Indland

Gymnasielærere: Fokus på almen dannelse skal styrke trivsel

Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Næsten hver tredje elev har overvejet at droppe ud af gymnasiet. Lærerforening ønsker fokus på almen dannelse.

Mindre fokus på det, som kan måles og vejes, og mere fokus på den almene dannelse.

Sådan lyder opfordringen fra Tomas Kepler, formand for Gymnasieskolernes Lærerforening (GL), efter at en trivselsmåling blandt gymnasieelever har vist, at næsten hver tredje elev seriøst har overvejet at droppe ud af skolen.

- De er en del af den skole, som betoner den uhensigtsmæssige præstationskultur, siger han og tilføjer:

- Man bør i stedet betone andre dele af uddannelsen. Mere noget af det, som vi faktisk allerhelst vil have ud af vores uddannelse - nemlig noget almen dannelse.

Trivselsundersøgelsen blandt gymnasieeleverne er lavet med deltagelse af godt 83.000 elever i 1.g og 2.g, og den beskrives i Jyllands-Posten mandag.

Det fremgår, at langt de fleste gymnasieelever overvejende er glade for at gå i skole, men 31 procent svarer, at de i skoleåret seriøst har overvejet at droppe ud af skolen.

Desuden svarer 70 procent af pigerne, at de "tit" eller "meget tit" føler sig pressede på grund af egne krav og forventninger til skolearbejdet. Det gælder cirka halvdelen af drengene.

- Jeg tror i høj grad, at det handler om som ung at blive bragt i nogle undervisningssituationer, hvor det ikke bare handler om en selv og ens egen jagt på den næste toppræstation og den næste karakter, siger Tomas Kepler.

Derfor skal der være mere plads til den almene dannelse, mener han.

- Den bliver i ord fremhævet i gymnasiereformen fra 2016. Den stod helt centralt. Men vi kan reelt se, at vi får mindre tid til den del af opgaven, fordi der er vægt på det, man kan måle og veje, og man kan ikke måle og veje dannelsesopgaven, siger formanden.

Han peger også på, at man bør se på, om der i nogle fag er for meget stof, som man skal igennem.

Ole Heinager, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, mener, at en del af forklaringen skal findes i, at en del elever ikke burde gå i gymnasiet.

Han påpeger, at over 70 procent vælger at gå på gymnasiet.

- Det siger mig, at for mange ikke er blevet udfordret på, om det er det rette valg, mener han.

Tomas Kepler mener dog, at det er en forkert diagnose, at elever havner det forkerte sted.

- Vores elever klarer sig rigtig godt. Vi ved, at vi har et lavt frafald på vores gymnasiale uddannelser, siger han.

I målingen svarer syv procent af pigerne og ni procent af drengene, at de på grund af omvalg til anden uddannelse seriøst har overvejet at droppe ud af skolen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Aarhus får et nyt galleri

Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Aarhus

Stor eftersøgning efter 4-årige der forsvandt fra børnehaven - men de skulle bare hjem at lege

Annonce