x
Annonce
Danmark

Gymnasievejledere skal kunne rådgive om erhvervsuddannelser

Philip Davali/Ritzau Scanpix
Folketinget vil opklare regler, så gymnasieelever kan få rådgivning om at blive tømrer eller murer.

Som det står nu må studievejledere i gymnasier kun rådgive eleverne om videregående uddannelser og ikke erhvervsuddannelser. Der er nu umiddelbart enighed i på Christiansborg om at ændre den regel.

Annonce

Det fortæller SF's undervisningsordfører Jacob Mark.

- I dag er der rigtigt mange, der bliver studenter, og som så ikke rigtigt ved, hvad der skal ske. Mange vælger en videregående uddannelse, men rigtigt mange ville have godt af at tage en erhvervsuddannelse.

- De mangler vejledning, og systemet er i dag så skørt, at det må Studievalg Danmark ikke. Det skal selvfølgeligt laves om, siger han.

Loven er lavet, som den er, fordi en erhvervsuddannelse efter en gymnasieuddannelse er blevet set som en dobbeltuddannelse. Det syn er tiden dog ifølge Jacob Mark løbet fra.

- Vi kan se, at Danmark kommer til at mangle faglærte i fremtiden. Det problem kan vi ikke løse kun med at få folk fra folkeskolen ind på uddannelserne. Vi skal også have ældre ind, siger han.

SF's ordfører fortæller, at han er blevet informeret af både undervisningsministeren og uddannelsesministeren om, at de er indstillet på at ændre reglerne. Og at der er et flertal for det i Folketinget.

Hos Venstre fortæller undervisningsordfører Ellen Trane Nørby, at der er behov for at få opklaret reglerne.

- Vi har i flere måneder sagt, at vi ikke forstår den uklarhed om, om det skulle være forbudt at vejlede elever ind i et erhvervsfagligt forløb.

- Man skal selvfølgeligt kunne vejlede over i et erhvervsfagligt system. Både for de unges, men også for samfundets skyld, siger hun og fortsætter:

- Der har været forskellige tolkninger rundt om i landet, og det er selvfølgeligt totalt uholdbart. Det nytter jo ikke noget, at et ungt menneske et sted i landet godt kan blive vejledt, men et ungt menneske et andet sted ikke kan.

Også De Konservatives uddannelsesordfører, Katarina Ammitzbøll, støtter op om tiltaget.

- Jeg synes, at det er med til at tale erhvervsuddannelserne op. Og understrege, at det altså ikke er plan B, at tage en erhvervsuddannelse, siger hun.

Ifølge SF's Jacob Mark vil det koste omkring fem millioner kroner til nyt og opdateret materiale til studievejlederne. De penge ligger allerede i en pulje i ministeriet.

For nuværende er det omkring en ud af seks studenter, der tager en erhvervsuddannelse efter studiet. Det tal vil partierne gerne løfte.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Hellere vrøvl end ingen medier

Sammen med resten af samfundet står danske medier i en dyb krise. Virksomhederne tjener færre penge, og derfor sparer de naturligt nok, hvor de kan. Annoncer, som man betaler for at få i medierne, er blandt de ting, som mange virksomheder skærer fra i corona-krisen, og det efterlader desværre medierne uden en meget vigtig indtægtskilde. Derfor glæder jeg mig over, at vi i Folketinget onsdag aften i sidste uge vedtog en hjælpepakke på 180 millioner kroner til netop medierne - store som små. Vi har fra konservativ side længe presset på for sådan en målrettet hjælpepakke, så det er rigtig godt, at den endelig er kommet i hus. Nu kan medierne se frem til at få dækket en betragtelig del af tabet fra manglende annoncering. Det er vigtigt, for medierne og den frie presse er en af grundstenene i vores demokrati. I tider, hvor falske nyheder spredes på sociale medier, og hastelovgivning gennemføres og griber ind i vores allesammens hverdag, er der virkelig behov for troværdig information og dybdeborende journalistik. Det leverer mange af vores medier, og det værdsætter jeg rigtig meget – selv når jeg synes, de skriver noget vrøvl. Jeg er vokset op med lokale aviser, og tanken om, at vi en dag kunne risikere ikke at have lokale holdepunkter her i det jyske, gør mig utrolig trist. Men hjælpepakken behøver ikke at stå alene. Vi kan alle sammen gøre en forskel for at hjælpe medierne. Uanset om man tegner et abonnement eller betaler for en annonce i avisen, så er det til betydelig gavn. Og ja, det er en opfordring. For den lokale avis er med til at definere os, og hvad er byen egentligt uden?

Danmark

Liveblog: Disse børn og ansatte skal ikke i skole eller børnehave efter påske

Annonce