Annonce
Blog

Gys med god grund

Helt indtil for seks år siden, altså da jeg var 35 år gammel, har jeg altid løftet toiletbrættet for at sikre mig, at der ikke sad en edderkop og gemte sig for mig.
Annonce

Vi er i Sønderjylland. Vi er tilbage i midten af 1980’erne, måske 1986. Vi er til en børnefødselsdag hjemme hos en af mine klassekammerater. Vi har leget, spist boller, drukket saftevand. Og så kommer vi til højdepunktet: Movieboksen. De kære værter har lejet en af de fantastiske maskiner. De tænder for en film med Lille Per, og så går de ud i køkkenet. Men der går ikke lang tid, så sidder alle vi børn fastlåst i gruens verden. De voksne har sat den forkerte film på! I stedet for en føjtende og harmløs Lille Per ser vi en amerikansk by, der bliver invaderet af edderkopper!

Når jeg taler med andre forældre om, at man måske ikke skal vise en 8-årig knægt filmen IT, som handler om dræberklovnen Pennywise, kan folk finde på at sige følgende til mig: ”Hvad ved du om det, tror du ikke, jeg kender mit barn bedre, end du gør?”

Og det håber jeg da i høj grad, at de gør. Men jeg får alligevel lyst til at svare med et spørgsmål: ”Ved du egentlig, hvad konsekvenserne kan blive, når børn ser den slags i en for tidlig alder?” Vi kender alle sammen vores egne børn bedst, men ikke alle kender film og medier tilstrækkeligt.

Der er jo en grund til, at der er en aldersmarkering på underholdning. Det er en vejledning til ansvarlige voksne om, at man eksempelvis først skal se en bestemt film, når man er fyldt 7, 11 eller 15 og så videre. Og grundlæggende mener jeg, at der er så mange fine fiktionsværker, som passer til forskellige aldersgrupper, at man uden videre kan finde noget til enhver inden for vejledningen. Man kan jo altid dykke ned i de grumme sager, når man er blevet ældre og måske bedre kan holde til det.

Og når man skal kunne holde til det, kan du jo - med rette - spørge, hvorfor man overhovedet skal se gys og gru og vold i underholdning, som her både tæller film, spil og bøger. Kan vi tåle det? Er det ikke skadeligt? Svaret er et stort og rungende måske. For nogle kan det være skadeligt, og det er både børn og voksne, der kan blive ramt.

Men gysere kan også masser af fine ting. Det giver mening at afprøve uhyggelige ting i trygge rammer, vi kan lære os selv bedre at kende ved at sætte os i karakterernes sted og gennemgå deres prøvelser. Gode gysere kan også være af meget høj filmisk eller litterær kvalitet. Ligesom alle mulige andre film og bøger kan være det.

I disse år forskes der i akademiske kredse i gysere og i frygten som begreb. En af de førende på området er faktisk dansker, og han hedder Mathias Clasen. Hvis du vil have et hurtigt indblik i de positive sider ved gysergenren, vil jeg anbefale Clasens lille, fine bog ”Monster”. Den er 62 sider lang og kan lånes på biblioteket, og den giver dig nogle pivrelevante facts og anekdoter, som du kan dele med alle til den næste firmafest eller familiefødselsdag. Der er nemlig mange sunde ting forbundet med frygt, fortæller Clasen. Frygt i de rette doser på det rigtige tidspunkt i livet kan noget unikt. Når balancen rammes, bliver det grumme og gyselige til noget smukt i det menneskelige sind.

Tilbage til børnefødselsdagen i Sønderjylland. Den film, som vi unger uforvarende fik at se, var gyseren ”Kingdom of Spiders”. Filmen er fra 1977, og den er grum. I hvert fald er den grum for en flok 8-årige, og den gjorde noget ved mig, som blev hængende. Helt indtil for seks år siden, altså da jeg var 35 år gammel, har jeg altid løftet toiletbrættet for at sikre mig, at der ikke sad en edderkop og gemte sig for mig.

Jeg er kommet over det, så I kan være helt rolige, og i dag er jeg selv blevet gyserforfatter. Jeg har skrevet romanen ”Randvad” sammen med min barndomsven Martin, der for øvrigt var med til samme børnefødselsdag. Vores næste bog er på vej, og jeg holder også foredrag om gysergenren. Fordi jeg elsker gyset som genre.

Men jeg vil stadig holde fast i, at man skal være varsom med, hvornår man introducerer børnene for gyset, og hvad det er for gys, vi udsætter dem for. Ligesom man skal være opmærksom i forhold til tv-avisen, snak mellem de voksne og nyheder opsnappet fra radioen, skal underholdningen også styres. Det bliver sværere og sværere i internettets, sociale mediers og YouTubes tidsalder. Men vi skal turde holde fast, du og jeg og alle forældre, for det er vores ansvar at sikre de gode og trygge oplevelser med gys.

Jacob Holm Krogsøe er klummeskribent. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Annonce