Annonce
Aarhus

Gyser ved højlys dag: 24 tons tung pavillon på lufttur i 15 meters højde

Den 24 tons tunge pavillon svæver over Botanisk Have, løftet af en BMS-kran. Foto: Hans Petersen
Den Gamle Bys pavillon fra 1909 må vige for ny hovedindgang og flytter midlertidigt.

AARHUS: Med det flotteste svæv, som tænkes kan, blev en 24 tons tung mere end hundredårig pavillon flyttet 50 meter. Det skete i op til 15 meters højde. I et par år skal pavillonen stå på sin nye plads for at blive flyttet tilbage, hvor den kom fra - næsten.

Den gamle pavillon fra den berømte Landsudstilling i 1909 i Aarhus har stået smukt i Den Gamle By. Men nu skal det århusianske købstadmuseum have en ny, strømlinet hovedindgang, og pavillonen står i vejen for den.

Der skal være albueplads til byggeriet, som skal stå på et par år. Pavillonen skal tilbage på næsten samme sted, som den kom fra, bortset fra fire meter.

Annonce

Et par valg

- Vi havde et par valg, forklarer Den Gamle Bys arkitekt Niels Meyer.

Næsten på plads. Pavillonen svæver stadig over jorden. Foto: Hans Petersen

- Vi kunne skille pavillonen ad og bygge den op på ny. Sådan har vi jo gjort med mange af husene i byen. Men vi kunne også hejse den væk. Den sidste løsning viste sig at være langt den billigste. Det vil koste omkring en halv million kroner med det hele, og at skille bygningen ad ville koste omkring det dobbelte, så det var et forsøg værd at løfte den væk, forklarer Niels Meyer.


Vi var spændte på, hvordan det ville gå, for ved et prøveløft for en uges tid siden bøjede limtræet. Det stod som en flitsbue

Niels Meyer


Den løsning har han indtil videre ikke fortrudt. For virksomheden BMS' store kran klarede opgaven til bedste karakter. Selve luftturen tog lidt over fem minutter, og da pavillonen stod på sin nye, midlertidige plads fredag lige før middag, kunne håndværkerne konstatere, at intet i pavillonen havde flyttet sig.

Annonce

Træet bøjede ved prøveløft

- Vi var spændte på, hvordan det ville gå, for ved et prøveløft for en uges tid siden bøjede limtræet. Det stod som en flitsbue, og spændingen steg. Derfor måtte vi lave ekstra forstærkning, og det viste sig at være nok, sagde en tilfreds Niels Meyer, efter at pavillonen stod smukt det nye sted.

Der har været arbejdet på sagen i en måned, gulvet er fjernet, der er lavet huller i bygningen, og alle installationer er taget ud.

Den nye placering er i Botanisk Have, som er naboen. Pavillonen skulle ikke alene over et par træer, men også over en sti.

- Vi har fået lov til at have pavillonen stående der et par år eller mindre, indtil den kan flyttes til sin nye plads, siger direktør Thomas Bloch Ravn.

Sådan vil pavillonen stå, når den nye hovedindgang er klar i slutningen af 2022. Animation: Cubo Arkitekter
Annonce

Åbner sig mod byen

- Når pavillonen er sat tilbage, skal tingene på plads, og den skal shines op, så den præsenterer sig godt for gæsterne, siger Niels Meyer.

Pavillonen tilhørte dagbladet Politiken på Landsudstillingen i 1909, og når den nye hovedindgang er færdig, vil den stå lige ved siden af den.

Indgangen får Den Gamle By til at åbne sig mod den nye by, så gæsterne ikke skal et stykke op ad Viborgvej for at komme ind.

Hos Den Gamle By er arkitekt Niels Meyer ansvarlig for flytningen. Han var tilfreds, da den var godt overstået. Foto: Hans Petersen

Det giver også mere oplagte parkeringsmuligheder i genboen Ceres-byen, der har landets største parkeringskælder.

Også p-kælderen under Scandinavian Center er kommet så meget tættere på, at den vil være en  mulighed. Købstadmuseet bliver dermed en del af Aarhus K, som mange kalder området ved Musikhuset, Aros, Officersbygningen, Ridehuset, Brobjergskolen, Scandinavien Center, Godsbanen og Arkitektskolen, der skyder op lige nu. K'et står får kultur, altså en hel bydel med kultur, kunst og kreativitet.

Annonce

Tidsrejsen flyttet

Med den nye hovedindgang begynder Den Gamle Bys gæster den historiske tidsrejse i en gade anno 2014, hvorfra de bevæger sig bagud i tid gennem det populære 1974-kvarter via 1927-delen til den ældste del af museet, der viser det helt gamle bymiljø fra 1600, 1700 og 1800-årene.

-Selv om vi arbejder med fortiden, er det essentielt at forberede sig på fremtiden, og det er ambitionen med de senere års fornyelsesprojekter med hovedindgangen som den markante slutsten, siger Thomas Bloch Ravn.

På vej op fra cirklen nederst i billedet  til den nye placering. Foto: Hans Petersen
Pavillonen er på vej fra cirklen nederst i billedet til den nye placering. Foto: Hans Petersen

Hovedindgangen

  • Hovedindgangen skal stå færdig i slutningen af 2022 og er sidste etape af en større modernisering af Den Gamle By. Den rummer også 1974- og 2014-kvartererne, Aarhus Fortæller, Dansk Plakatmuseum, Smykkeskrinet og Kunstkammeret.
  • I alt koster projektet 450 millioner kr., hvoraf A.P. Møller fonden har bevilget 300 mio. kr. og Salling Fondene 80 mio. kr.
  • Den nye hovedindgang er tre etager høj og på 1500 kvadratmeter. Den  er tegnet af arkitektfirmaet Cubo.
Pavillonen er på sin nye plads, og så er der kontrol. Intet havde flyttet sig. Foto: Hans Petersen
Står den nu præcist, som den skal? Foto: Hans Petersen
Så er pavillonen på plads - set fra Botanisk Have. Foto: Hans Petersen
Den nye hovedindgang set inde fra Den Gamle By. Animation: Den Gamle By
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce