Annonce
Østjylland

Håbløst at være ulykkelig blandt de lykkelige

.

Det er et mareridt at være anderledes og at føle sig anderledes. Det fortæller seks unge fra Randers i en dokumentar, der sætter fokus på psykisk mistrivsel blandt unge. Filmen får verdenspremiere torsdag 22. februar i BioCity Randers.

Annonce

Randers: Danmark er et lykkeligt land. Har de senere år ligget i toppen, blandt de mest lykkelige lande i verden. Og i 2016 rykkede Danmark helt frem på førstepladsen i FN-rapporten "World Happiness Report 2016".

Set på den baggrund er det endnu mere håbløst at være ulykkelig. At mistrives, når andre er så lykkelige. Men faktum er, at 20 procent af det lykkelige Danmarks unge mistrives. Det fremgår nemlig af en national rapport fra 2017, hvor 80.000 børn og unge blev spurgt.

For det er ikke alle unge, der lever en succesrig Facebook-tilværelse, hvor alting kører i olie.

Det femgår af en spritny dokumentar, der tager den kollektive lykke-følelse ved vingebenet. For vi er ikke så lykkelige, som FN-rapporten ellers fortæller os.

"Ulykkelig blandt verdens lykkeligste" er titlen på filmen, der er lavet i Randers med unge fra den del af unge-miljøet, hvor man kender til mistrivsel, angst og ensomhed. Og den får verdenspremiere torsdag aften i BioCity med velkomsttale af borgmester Torben Hansen, der også medvirker i filmen.

På sin første dag på kontoret blev han nemlig interviewet af film-folkene, hvor han sætter fokus på de unge set ud fra det politiske perspektiv og fra den del af samfundet, der er med til at skabe rammerne for os allesammen - også unge med mistrivsel i bagagen.

"Ulykkelig blandt verdens lykkeligste"

Dokumentarfilm.Medvirkende: Liv Jørgensen, Michael Pank, David Jessen, Isabella Stückler Schmücker, Christina Andersen.

Desuden medvirker borgmester Torben Hansen, institutleder Jan Tønnesvang, Psykologisk institut, Aarhus Universitet og psykomotorisk terapeut Jesper dessau.

Musik: Søren Lau Kjelddal, Anders Germann Kramme og David Jessen.

Instruktion: Jesper Dessau.

Klippet og filmet af Rene Berg Andersen.

Filmen er produceret i samarbejde med Trivselsgruppen Randers og Kaosambassaden.

Annonce

Det uperfekte liv

Vi har at gøre med unge, der oplever, at deres liv ligger i ruiner. Mange af dem ved bare ikke, hvorfor.

- Alle vil jo gerne leve det gode liv. Men der er bare så meget, der står i vejen for dem, siger manden bag filmen, Jesper Dessau. Han er psykomotorisk terapoeut og skuespiller.

Til hverdag arbejder han med unge mennesker med psykisk mistrivsel på AOF Midt i Randers. 150 unge er knyttet til AOFs ungeprojekt. Og det er også her, han har fundet sine medvirkende og stoffet til filmen, der således ikke bygger på fiktion, men virkelighed. Den virkelighed, som de unge bærer med sig.

Jesper Dessau henviser til en af pigerne, Lonny, der medvirker i filmen.

- Indtil hun var 10 år, gik alt godt. Hun trivedes i sin skole. Men på grund af noget ubehageligt, der skete derhjemme, begyndte hun at mistrives. Blev ukoncentreret. Fik at vide, at hun skulle tage sig sammen. Efterhånden fik hun opfattelsen af at være forkert. At være dum. Tyk og grim. Det var hendes skyld, det hele. Derimod var der ikke nogen, der tog Lonnys familie med i billedet. Selvom det var her, problemet med Lonny opstod, fortæller Jesper Dessau.

Annonce

Håber at vende udviklingen

- De seks medvirkende fortæller hver deres historie. Og hensigten med filmen er at sætte fokus på et område, som ofte bliver glemt i samfundsdebatten, siger Jesper Dessau, der via sit arbejde med de unge har et gedigent indblik i mistrivslen. Derfor håber han, at filmen kan hjælpe andre unge i samme situation.

- Jeg håber også, at den kan give et billede af, hvordan man kan ende et sted i livet, hvor alt virker håbløst og tomt. Desuden håber jeg da også, at filmen kan være med til at skabe en debat om, hvordan vi vender den kedelig udvikling og skaber trivsel hos vore børn og unge, siger Jesper Dessau, der allerede forud for premeiren har mødt stor interesse for filmen.

- Der er udsolgt til premieren. Og jeg ved allerede nu, at jeg skal til bl.a. København og Silkeborg og vise filmen og holde foredrag, siger instruktøren af "Ulykkelig blandt verdens lykkeligste".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Aarhus For abonnenter

I kirke juleaften? Nytårsaften med vennerne? Corona-professoren svarer på fem dilemmaspørgsmål

Annonce