Annonce
Sport

Efter 13 sæsoner som ligaspiller træder Morten Kirk Olesen ind i en ny æra: Håndbold har på mange måder været en luksusting for mig

Morten Kirk Olesen har gennem tiden spillet sammen med mange i Skanderborg Håndbold. På væggen i Profysionel har han nogle af sine gamle holdkammeraters nye spilletrøjer. Foto: Axel Schütt
Morten Kirk Olesen har i ni sæsoner været fast på holdkortet i Skanderborg Håndbold. Når holdkammeraterne tager hul på optakten til en ny sæson, så bliver det dog uden anføreren, der efter 13 år i håndboldligaen har valgt at sige stop og fokusere på sin virksomhed Profysionel.

HÅNDBOLD: Han har i flere år vidst, hvad han skulle lave, når tiden på håndboldbanen var slut. I en alder af 13 år fik Morten Kirk Olesen at vide, at han ikke måtte spille håndbold længere.

Efter længere tids rygproblemer kom han ind til en fysioterapeut, som hurtigt konkluderede, at den unge fyr fra Vestjylland var hyper mobil.

Du må stoppe med at spille, lød beskeden, som slog morsingboen helt ud af kurs.

Håndbold var det, han elskede allermest.

Han og familien valgte dog at dobbelttjekke med en anden ekspert, som hurtigt skød sin kollegas deprimerende budskab ned.

- Stoppe? Du kan sagtens spille. Du skal bare lave stabilitetsøvelser, lød beskeden.

En melding, der ikke bare vakte glæde hos den vestjyske teenager. Den tændte også en gnist inderst inde. Den følelse, som den første fysioterapeut havde efterladt ham med, ville han ikke have skulle overgå andre. Derfor besluttede den unge håndboldspiller allerede dengang, at han ville gå ind i sundhedssektoren, når han skulle tage en uddannelse.

Han ville hjælpe andre.

Blå bog

Morten Kirk Olesen

Ejer af Profysionel A/S

Uddannet fysioterapeut og har arbejdet i en klinik i Horsens inden han sprang ud som selvstændig.

Håndboldligaspiller i Skanderborg Håndbold, hvor han stopper til sommer efter 13 år på ligaplan. Ni af sæsonerne er spillet i Skanderborg siden han skiftede til klubben i sommeren 2011.

Der er kun to spillere i Skanderborgs historie, der har spillet flere kampe end Morten Kirk. Det er Jesper Holm og Jesper Koch.

Du er glemt dagen efter

Første juni bliver det alvor for Morten Kirk Olesen og hans ambitioner. Den dag tikker lønnen som håndboldspiller for sidste gang ind på lønkontoen. Efter 13 sæsoner som håndboldligaspiller træder han ind i en ny æra i sit liv. Efter lang tids tilløb er han ikke ligaspiller og fysioterapeut på samme tid, men kun det sidste. Nu skal han stå på egne ben som frontmand for sin egen virksomhed Profysionel, der har hjemme i Aabyhøj i industriområdet ved Klamsagervej.

- For tre år siden sagde Thomas Padkjær, der er fysioterapeut i Dansk Håndbold Forbund, til mig, at jeg skulle skynde mig at springe ud som selvstændig, mens jeg stadig havde et navn i sporten. Dagen efter du stopper din karriere, så er du glemt, sagde han. Hans udsagn provokerede mig så meget, at jeg i efteråret sidste år, tænkte, at nu skulle det være, fortæller Morten Kirk Olesen.

Det tog ham ikke mange besøg at finde de rette lokaler. Faktisk valgte han det allerførste, som han trådte ind i. Han vidste, at han skulle have hjemme i Aarhus, fordi det var landets næststørste by og havde et massivt håndboldliv, som vidste hvem han var.

Det rå og industrielle udseende fangede ham i første øjeblik, at han trådte ind i lokalet. Kombinationen med brugte træningsredskaber gav rummet den atmosfære, som håndboldspilleren ledte efter. Det skulle lugte af seriøsitet. Et sted, hvor man knokler og arbejder for sagen.

- Du skal have oplevelsen af, at du træder ind i et elitemiljø uafhængigt af om du er professionel sportsudøver eller kommer som amatør. Det at befinde sig i et elitemiljø er motiverende i sig selv, og det er blevet taget godt imod, siger Morten Kirk, der har suget erfaring til sig i sin tid som ligaspiller, men også har ladet sig inspirere af de folk, som han har arbejdet sammen med.

Annonce

Diskopumper

For eksempel Skanderborgs fysiske træner Thomas Cortebeeck, der forvandlede ham fra diskopumper til en rigtig god håndboldspiller i årene efter han kom til klubben i sommeren 2011.

- Jeg kom fra Mors/Thy, hvor vi havde en sindssyg dygtig fysioterapeut, men den fysiske del var han ikke så skarp til. Han var dygtig til genoptræning og stabilitetstræning, men den præstationsoptimerende træning var lidt en mangelvare, så der var jeg jo bare diskopumper. Det var fra bæltestedet og opefter. Thomas Cortebeeck har formået at tage mig videre og vise, at det er bentøjet, der gør dig til en god håndboldspiller. Det lyder måske underligt, men der har han virkelig lært mig meget. Jeg tror ikke, han vil kalde mig hans bedste elev, for jeg har ikke fulgt hans ting til punkt og prikke, men det er fordi jeg gerne ville prøve ting af selv. Men hans tilgang og professionalisme inspirerede mig meget til at gå i denne retning, siger Morten Kirk Olesen og tilføjer, at han har en ambition om at arbejde med både eliteudøvere og almindelige mennesker.

- Jeg elsker at arbejde med eliteudøvere og muligheden for at jagte procenter. Det er virkelig sjovt, men det er endnu vildere at opleve dem, som kommer med en dårlig baggrund og livsstil, og være i stand til at ændre på det ved at tage dem ind i en eliteverden og den tankegang, som den er præget af. Det kan virkelig flytte mange mennesker. Vi har også helt almindelige kontorfolk, som får øjnene op for, hvad en vægtstang kan gøre for deres dagligdag i forhold til de smerter, som de går rundt med, siger Morten Kirk Olesen og fortsætter:

- Mennesket er jo et rovdyr, der er placeret i en luksustilværelse, så vi skal huske at bruge vores krop. Men det er ikke bare træning, som jeg giver. Det er kombinationen af træning og fysioterapi. Flere af mine rygpatienter kommer lige ind og får frigjort led eller muskulatur inden træningen, så de kan gå ind og have en god træning. Det er det samme i håndboldhallerne, hvor alle hold på eliteniveau har en fysioterapeut i hallen, så du lige kan få behandling og få løsnet op for en skulder, så du faktisk kan skyde som du gerne vil.

Morten Kirk Olesen elsker at jagte de ekstra procenter sammen med de eliteudøvere, der kommer i hans lokaler, men han vil ligeså gerne træne med almindelige mennsker, som ikke har en hverdag i eliteverden. Her er det Skanderborg Håndbolds Christina Haahr, der er i aktion. Foto: Axel Schütt
Annonce

Håndbold som luksus

Han har haft god tid til at skyde sin egen virksomhed i gang. I det første år har han arbejdet på deltid ved siden af karrieren i Skanderborg Håndbold, men når sommerferien går på halv og hverdagen uden elitehåndbold banker på døren, så bliver det profysionel, der er i fokus.

- For mig har håndbold været en luksusting på mange måder. Siden jeg blev bænkevarmer i de seneste to sæsoner, har det mere være et arbejde end da jeg spillede meget. Før i tiden har jeg altid set håndbold som en hobby, som jeg var så heldig og dygtig, at jeg kunne dyrke på eliteniveau. Jeg har altid vidst, at det var som fysioterapeut jeg skulle tjene mine penge på, siger han.

Alligevel er det mærkeligt at sige, at han har spillet den sidste kamp. Ganske symbolsk blev det mod hans gamle klub Mors/Thy, at Morten Kirk Olesen sidst var på holdkortet for Skanderborg. Den aften sikrede de grønblusede deres plads i slutspillet. Den ærgerrige håndboldspiller oplevede dog ikke så meget af det hele. Et kvarter efter kampens begyndelsen styrtede han nemlig ud af hallen for at blive far til sin søn.

- På mange måder var det en flot afslutning, men rent mentalt mangler jeg den der tanke om, at nu binder jeg mine håndboldsko for sidste gang. Jeg skal vide, at det er den sidste kamp. Det vidste jeg jo ikke der. Når du så begynder at tænke over, at vi også havde udsigt til et Final Four foran 12.000 mennesker, hvor jeg er ret sikker på, at vi havde vundet, så gør det altså lidt nas. I truppen havde vi en følelse af, at vi ikke havde toppræsteret endnu. Aalborg var ikke med og de tre andre hold havde vi slået, så jeg er ret sikker på, at jeg som anfører skulle prøve at løfte en pokal. Derudover er der det kære slutspil, hvor vi hentede mange erfaringer sidste år og var så tæt på at gå i en semifinale. Det slutspil ville jeg gerne have haft med, men groft set er det bare den enkelte kamp, det mentale punktum, som jeg føler, at jeg mangler, siger Kirk.

Annonce

Tårene væltede ud af ham

I første omgang tænkte han ikke så meget over, at dette var hans 13. og sidste sæson som ligaspiller, men da cheftræner Nick Rasmussen midt under coronakrisen orienterede sin spillertrup om, at han ville lukke sæsonen med et møde over videotjeneste Zoom, kom virkeligheden for alvor væltende, husker Morten Kirk.

- Vi fik beskeden om formiddagen og på det punkt skete der et eller andet inde i mig. Mavefornemmelsen havde været god omkring at stoppe med håndbold, men den der besked om mødet, slog mig ud. Da klokken blev seks og vi skulle have mødet to timer senere den aften, sad jeg og spiste med min kæreste og vores datter, og lige pludselig sagde jeg: Nu begynder jeg at græde, og så væltede tårene ud af mig i 30 minutter. Dér kom den reaktion jeg havde ventet på. Jeg elsker jo stadig at spille håndbold og har været glad for min tid i Skanderborg.

Annonce

Stærk kultur og energiske folk

Hvad har gjort Skanderborg til det rigtige for dig? Ni sæsoner i træk er jo ikke hverdagskost i ligaen.

- Det er kulturen. Generelt kommer folk, fordi de vil træne. Skanderborg har gennem mange år haft det stempel, at det var en udviklingsklub. Du kan bare se på mine trøjer på væggen,” siger Morten Kirk Olesen og peger op på væggen, mens han remser flere af sine tidligere holdkammerater i grønt op. Peter Balling, Johann Olsen, Jonas Langerhuus, Buster Juul…

- Flere af dem har haft deres store udvikling i Skanderborg. Det er bare en god klub med nogle energiske folk, som gerne vil videre i deres karriere. Det har indimellem været ærgerligt, at folk skulle videre, men det er jo en del af gamet. Det miljø, der er i Skanderborg, har jeg altid været vild med. Jeg er jo gået fra at have en lille rolle i begyndelsen til at få en kæmpe rolle under Nicolej Krickau, hvor jeg blev gjort til anfører og er fortsat med det hverv under Nick Rasmussen. I det første år med ham som træner spillede jeg også meget, men i takt med, at vi har fået bedre spillere, er jeg kommet mere ud på bænken, siger Morten Kirk og fortsætter:

- Jeg har altid sagt, at jeg har accepteret min rolle, men jeg er hver eneste gang taget til træning for at slå Morten Balling af pinden. Jeg tror, at jeg har været god til at tage over, når der har været brug for mig, fordi jeg har den erfaring, som jeg har. Havde jeg ikke haft den erfaring, havde jeg knækket nakken på grund af rollen, jeg har. Skanderborg har for mig været et trygt sted, men også et sted, hvor jeg kunne udvikle mig som spiller og menneske. I den fase, hvor det ikke har været håndbold, så har jeg kunne gøre meget for at udvikle mine kompetencer indenfor det mentale arbejde, som jeg også synes er spændende. Selvom jeg har spillet mindre i de seneste sæsoner, har det ikke holdt mig fra at tale højt, hvis jeg følte, at spillet ikke var godt nok.

Annonce

Mens legen er god

Han har haft muligheden for at tage væk og prøve sig af andre steder. Både i ligaen, men også i fransk håndbold, hvor der kom en henvendelse fra Ivry fra den bedste række.

Det var bare ikke det rigtige tidspunkt og derfor valgte Morten Kirk Olesen at blive i den klub, hvor han har spillet hele 271 førsteholdskampe siden han trådte ind ad døren til Morten Børup Hallen i sommeren 2011.

Den 30. juni træder han ud af sin sidste kontrakt med klubben. Et farvel, der også signalerer et stop som spiller.

- Flere har spurgt om jeg havde lyst til at spille på et lavere plan, men jeg har simpelthen ikke tid, hvis jeg skal bruge de kræfter, som jeg gerne vil på Profysionel. Jeg tror også, at jeg stadig holder så meget af håndbold, at det vil gøre ondt på mig at begynde på det igen. Jeg tror, at jeg vil føle mig for god til at spille 2. division. Samtidig vil jeg ikke være den familiefar, som har hovedet så langt oppe i sin egen røv, at jeg ikke er der for mine børn nu. Når de bliver 14-15 år, så gider de mig ikke alligevel, så vil jeg hellere have mere tid derhjemme nu. Det skylder jeg også min kæreste efter alle de her år som håndboldspiller. Så jeg tror, at jeg er stoppet, mens legen er god.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Stor interesse for nyt byggeri på Katrinebjerg: Halvdelen af lejlighederne er allerede reserveret

Aarhus For abonnenter

Saltchefen havde over 100 mand i sving: Derfor var torsdag en af de rigtig bøvlede vinterdage

Aarhus

Coronapas: Ansatte skal have det - politikerne får anbefaling

Sport

For første gang: Skanderborg Aarhus-stjernefrø udtaget til EM-bruttotrup

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Erhverv For abonnenter

Trodser corona: Lars Larsens århusianske milliardkæde leverer endnu et rekordresultat

Sport

Lutter sejre i denne sæson: Når man er på hold med Anne Mette Hansen, vinder man hver eneste gang

Alarm 112

En gruppe håndværkere blev hverdagens helte: Kom politi og brandvæsen i forkøbet

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Aarhus

Dagens corona-tal er godt nyt for Aarhus

Aarhus For abonnenter

Personalemangel presser plejen på nyt demensplejehjem: - Nogle gange er der flere vikarer end fastansatte

Alarm 112

Pludselig stod mistænkelig mand i kvindes lejlighed: Nu beder politiet folk være opmærksomme

Annonce