Annonce
Erhverv

Håndboldspilleren, der gik sine egne veje

Den tidligere professionelle håndboldspiller Nikolaj Veje Rasmussen er som iværksætter stadig vant til at have mange bolde i luften. Det er efterhånden fire år siden, at han gik all-in på sin idé - Cash Back App - om at knytte forretningers forskellige kundeklubber til dankortet, og nu er han for alvor klar til at sætte turbo på virksomheden. Foto: Henrik Skov Anhøj

Nikolaj Veje Rasmussen stoppede som blot 23-årig sin håndboldkarriere, da han følte, at han udviklede sig for langsomt, og fordi han kun kunne finde plads til én passion i sit liv. Iværksætteriet vandt, og det har han ikke fortrudt, men han savner elitesporten og konkurrence-mentaliteten.

AARHUS: Som søn af en af Danmarks største håndboldspillere nogensinde - både målt på antal landskampe og scoringer - har Nikolaj Veje Rasmussen altid måtte leve med det forventningspres, der er fuldt med.

På godt, men mest ondt ifølge hovedpersonen selv. Faktisk kan 27-årige Nikolaj ikke komme på en eneste fordel ved at være Erik Veje Rasmussens søn i den retning. Sådan har det bare været siden drengen første gang selv samlede håndbolden op som fire-årig.

- Det har altid været irriterende, og der er absolut intet positivt i at vælge samme sport, som sin far har været kendt indenfor, men det var værst, da jeg i 10-års alderen spillede for Flensburg-Handewitt, hvor min far dengang var træner, og når vi var til turneringer i Danmark. Der blev altid lagt mærke til, når ham Erik Vejes søn kom på banen, fortæller Nikolaj Veje Rasmussen.

Han har selv masser af U-landskampe på sit håndbold-cv og spillede fire år som professionel i Århus Håndbold - i øvrigt med sin far som træner - da Nikolaj Veje Rasmussen som 23-årig valgte at stoppe med håndbolden på topplan. Ikke fordi han var skadet eller ikke kunne få en ny kontrakt. Han havde lige forlænget med yderligere ét år i den århusianske ligaklub, da han igen gik til direktøren for at meddele sin beslutning.

I stedet vandt livet som iværksætter og virksomheden bag loyalitetsprogrammet Cash Back App, som han netop havde etableret. Kort fortalt går programmet ud på at koble kundeklub-bonusser til dankortet frem for at skulle gå rundt med stribevis af medlemskort i pungen.

Annonce

Nikolaj Veje Rasmussen

Født: 16. januar 1991 i AarhusTidligere professionel håndboldspiller i Århus Håndbold

Dansk pokalvinder med Århus Håndbold i 2013

Spillede omtrent 40 U-landskampe for Danmark og var med til at vinde sølv ved U18-EM i 2008.

Stoppede sin håndboldkarriere som 23-årig for at hellige sig sin virksomhed CashBackPoint og udviklingen af kundeloyalitets-programmet Cash Back App, som fungerer via dankortet.

Nikolaj Veje Rasmussen stoppede sin håndboldkarriere som 23-årig. Ikke på grund af en alvorlig skade eller fordi han stod uden kontrakt. Tværtimod havde han lige forlænget sin aftale med Århus Håndbold, men passionen om at få succes med sin egen virksomhed trak mere i ham: - Som iværksætter står jeg også selv med ansvaret og har selv den største påvirkning på, om det bliver en succes eller ej, siger han. Foto:

Én passion for mange

- Jeg var ikke kørt træt i håndbolden, for jeg har altid fundet spillet supersjovt, men jeg synes ikke længere, at jeg udviklede mig hurtigt nok, og som type har jeg aldrig brudt mig om at blive bedømt benhårdt og sort/hvidt alt efter, om vi vandt eller tabte. Der er jeg nok lidt for nærtagende som person, og jeg har næsten altid glædet mig lige så meget til at træne som at spille kamp, forklarer Nikolaj Veje Rasmussen og fortsætter:

- Jeg fortalte mine holdkammerater om, at jeg ville stoppe efter en kamp mod GOG. De var allesammen overraskede, og det var jeg egentlig også selv, men jeg følte bare ikke, at jeg kunne fortsætte med at have to passioner - håndbolden og virksomheden. Jeg måtte vælge - andet havde heller ikke været rimeligt over for klubben - og iværksætteriet var bare en ny og spændende verden.

Nikolaj Veje Rasmussen medgiver, at hvis han havde nået niveau som A-landsholdsspiller som kammeraterne fra ungdomslandsholdet, Rasmus Lauge og Michael Damgaard, så havde valget nok været anderledes. Men nu var han i stedet blevet en frustreret håndboldspiller.

- Min far og træner i Århus Håndbold reagerede ved at sige: Fedt, hvis det er det, du har besluttet dig for, men hold dig lige i form, hvis du fortryder. Det har altid været mit eget valg, om jeg ville spille håndbold eller ej. Mine forældre har altid bakket mig op. Det gjorde de også her, siger Nikolaj Veje Rasmussen.

Som iværksætter går han dog fortsat i faderens fodspor. Erik Veje Rasmussen har blandt andet stået bag skomærket MBT og udviklet træningsredskabet FitLight.

Klar-parat-startup

Det giver ingen ETCS-point i at have dyrket sport på eliteniveau. Tværtimod spænder satsningen på at nå helt i mål med sin idræt for nogle ben på uddannelsesvejen. Men en ungdom i et præstationsmiljø og med vinderkultur tæt på hverdag kan alligevel vise sig som stærke kompetencer senere i livet, når lyset bliver slukket i hallen eller på stadion, og det er tid til at kigge på nye karriereveje.

I serien Klar-parat-startup møder vi en række eliteidrætsudøvere, som er på vej eller er kommet helt ud på den anden side af sporten. Hvad tager de med af værdifulde erfaringer, når (stjerne)støvet lægger sig, og hvad laver de i dag? Denne gang møder vi 27-årige Nikolaj Veje Rasmussen, tidligere professionel håndbold, der valgte at indstille sin sportskarriere i en alder af 23 år.

For der er tilsyneladende flere fællestræk, som iværksætteren deler med elitesportsudøveren. I netværket Viljestyrken har iværksætteren Jonathan Løw samlet 100 tidligere og nuværende eliteidrætsudøvere for at finde snitflader og inspirere til at lykkes med nye drømme i livet.

Viljestyrken er samtidig et video- og podcastprojekt, hvor du blandt andet kan høre Nikolaj Veje Rasmussen fortælle mere om at rejse sig efter nederlag.

Nikolaj Veje Rasmussen har altid været glad for samarbejde med sin far, Erik Veje Rasmussen, både på og uden for håndboldbanen, men især i forholdet som håndboldspiller og træner har det også krævet sin distance: - Især som senior i et konkurrencemiljø har det været svært. Nogle kunne måske, at jeg fik for meget spilletid, fordi det var min far, der var træner, mens jeg selv kunne tænkte, at jeg spillede for lidt af den samme årsag, forklarer han. Foto: Martin Ballund

En befriende beslutning

Nikolaj Veje Rasmussen indrømmer gerne, at han savner håndbolden på eliteniveau. Især konkurrencementaliteten og den intense atmosfære på et hold, hvor alle kæmper for at vinde, er ekstremt dedikerede og den fysiske udfoldelse. Dét at komme i en flow-tilstand og at have tunnelsyn på vej mod målet.

Det får han ikke, når han holder sig i gang på serie-niveau. Her er sporten kun for sjov, selv om det blev til en oprykning til Jyllandsserien sidste sæson.

- Det er jo næsten en helt anden sportsgren. Tændingen er slet ikke den samme. Det er hygge-håndbold, hvor nogle har øl med i tasken, men det har også sin charme, siger han.

Omvendt har Nikolaj Veje Rasmussen heller ikke fortrudt sit valg:

- Det er elitemiljøet, jeg mangler i min hverdag nu, og jeg ville da gerne have set, hvor langt jeg kunne være nået, men jeg havde ikke overskuddet til mentalt at være med begge steder.

Et økonomistudie ved Aarhus BSS var det første, han opgav et år inde i uddannelsen. Men det var ikke nok kun at droppe skolen. Håndbolden blev næste offer, og nu nyder han sin frihed:

- Efter min beslutning har jeg følt det som en stor befrielse. For eksempel kørte jeg en dag efter et møde i Sønderjylland ind og så Jellinge-stenen på vej hjem. Jeg så et skilt for attraktionen ved motorvejen og tænkte, at den måtte jeg da lige ind og se. Det havde jeg ikke mulighed for før, hvor det altid handlede om at komme hurtigt hjem til træning.

Lært at tackle nederlag

Skiftet fra den ene passion til den næste har gjort overgangen væk fra elitesporten lettere for ham. Nu handler det bare om at vinde kunder og dygtiggøre sig som virksomhedsejer og leder i stedet for håndboldkampe og udvikle sig på playmakerpositionen.

- Selv om du er en del af et hold med samme mål, så er det jo alles kamp mod alle i en elitetrup. Du er dig selv nærmest. Sådan er det i den verden, men nu har jeg syv medarbejdere, som jeg skal sørge for få med mod et fælles mål. På den måde har jeg flyttet mig mere over i trænerverdenen. Jeg har ofte set, hvordan folk kan reagere forskelligt i en trup, og hvordan mekanismerne fungerer i en gruppe. Det kommer ekstremt meget til udtryk i et elitemiljø, og det er erfaringer, som jeg har taget med mig videre, forklarer Nikolaj Veje Rasmussen.

Som eliteudøver har han ligeledes været vant til at sætte sig mål og tackle nederlag. Den del nyder han også godt af som iværksætter:

- Jeg tror, at alle er meget positivt stemt, når de starter op for sig selv, men du vil møde mange udfordringer, og det skal du være god til at navigere i. Nogle gange går udviklingen hurtig. Andre gang kan bare små fremskridt tage lang tid eller måske ende i tilbagegang.

- For os har den største udfordring været at få teknikken til at virke. Udadtil ser Cash Back-programmet nemt ud. Du får din bonus direkte, når du bruger det dankort, du har meldt til, men processen er både kompliceret, tung og afhængig af samarbejdspartnere. Det gælder også det juridiske og sikkerhedsmæssige. I begyndelsen var jeg selv ud og skrue i butikkernes dankort-terminaler for at få softwaren til at virke, men nu sker det automatisk via bagvedliggende data, og vi kan lynhurtigt skalere virksomheden.

Far stadig på sidelinjen

Cash Back App har indtil videre 1000 partnere fra fitnesskæder, benzinselskaber samt lokale butikker og restauranter, som bliver markedsført i app'en og via nyhedsbreve. På brugersiden har antallet rundet 35.000 primært i Aarhus, København og Aalborg.

- Vi er i gang med at lede efter egnede lokaler at åbne et kontor i København, og vi søger også flere medarbejdere derovre, og vi er parat til at sætte turbo på i år, for vi er en volumen-forretning, hvor det bliver rigtig sjovt, når der er mange rigtige brugere og butikker med.

Nikolaj Veje Rasmussen har aldrig selv fyldt sin pung med plastikkort fra diverse kundeklubber. Modsat havde hans mor samlet omkring 30 af slagsen. Det var her, idéen opstod, og mens de fleste kundeklubber har en overvægt af kvinder i kartoteket, så er kønsfordelingen blandt brugere af Cash Back App omtrent fifty-fifty.

Software-programmet er udviklet sammen med en britisk partner, der var i gang med et lignende program. Nikolaj Veje Rasmussen tog kontakt, stiftede sit selskab og fik hurtigt flere investorer med sig - heriblandt sin far, der også er bestyrelsesmedlem i virksomheden:

- Han kommer forbi kontoret stort set hver dag for at se, hvordan det går, og så sparrer vi sammen om udfordringer, drift og idéer, for der er jo altid mange veje at gå.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mere tilskud til hurtigt internet - hvor der er behov for det

Som vi fortalte mandag, så vil Aarhus fortsætte med at vokse i vildskab i de kommende år. Med hvad deraf følger. Trafikkaos, for eksempel. Af samme grund arbejder kommunen med trafikplaner, som skal sikre, at vi også i fremtiden kan komme på arbejde. De handler blandt andet om Marselistunnel, flere spor på motorvejen, Kattegatbro og andre, hamrende dyre investeringer, som kan tage spidsen af trængslen. En idé, som af gode grunde ikke indgår i planen - fordi det selvfølgelig ikke primært bør være storbyen, som tager det initiativ - kunne oplagt handle om at sikre, at der er hurtige netforbindelser i kommunerne rundt om byen. Det vil give flere mulighed for at etablere højteknologiske firmaer i udkanten af metropolen, og det vil give flere ansatte i Aarhus-virksomheder mulighed for at arbejde hjemme, hvilket også vil bidrage til mindre trængsel på vejene. Hidtil har staten faktisk interesseret sig for at udbrede hurtigt internet i udkantområderne qua bredbåndspuljen, som giver tilskud til at sætte fart på internetforbindelserne i områder, hvor det dårligt betaler sig for netudbyder-selskaberne. Men den ordning var kun en hårsbredde fra at blive skrottet, da den nye S-regering fremlagde sit første finanslovsudkast. Heldigvis er regeringen nu - efter at Avisen Danmark har stillet kritiske spørgsmål til beslutningen - kommet på andre og bedre tanker. Nu er den parat til at lade puljen fortsætte - dog med den tilføjelse, at den vil fremskynde en evaluering af, hvordan pengene er blevet brugt hidtil. Hvilket er en rigtig god idé. For det er en kendsgerning, at i hvert fald det første år røg masser af tilskudskronerne til adresser i byområder, mens ensomt liggende huse på bl.a. Djursland ikke kunne få tilskud, fordi der var forrygende fejl i kortmaterialet over bredbåndsmulighederne landet over. Ret skal være ret. Med tiden blev kortmaterialet justeret, så Djursland har fået en pænt stor portion af støttekronerne i de seneste år. Men hvor mange husstande og virksomheder på Djursland og i andre udkantsegne af landet, der stadig hænger i netbremsen, er der næppe nogen, der har overblik over. Så lad os få det kortlagt i en fart, så pengene ryger derhen, hvor der er mest behov for dem, når regeringen atter åbner for kassen.

Annonce