Annonce
Mærk Aarhus

Håndgjort med kærlighed

Foto: Mathias Hornshøj Hansen
I butikken på hjørnet af Åboulevarden og Christiansgade i Aarhus er det ægte håndværk ikke bare en dyd og en æressag, men også et arbejde, der sættes stor pris på. Her finder du den erhvervsdrivende fond Blindes Arbejde - Børste & Væv. En sanselig oplevelse…

Døren går op. Klokken ringer. Man ser ansigter, men de kigger ikke nødvendigvis op. De kan alligevel ikke se dig, men de har hørt, at du er kommet. Deres hunde ser dig og hilser gerne – hvis altså ikke de arbejder eller sover. Du træder ind i butikken, og en medarbejder kommer og møder dig. Om personen, der kommer og møder dig, er seende, har nedsat syn eller er helt blind, kommer an på hvilken, da du kommer, og hvem der er på arbejde.

- Vi er ti medarbejdere og fem hunde her i Aarhus-afdelingen, fortæller daglig leder Lene Grue-Sørensen, som er den eneste med normalt syn tilknyttet butikken og værkstedet.

Mærk Aarhus’ udsendte medarbejder får dørklokken til at ringe en torsdag formiddag i slutningen af marts. Vi har en aftale med Lene. I værkstedet, som ligger i forbindelse med butikken – kun en låge skiller det ad – sidder Kis (Kirsten) Jensen og Bent Nielsen og arbejder. På gulvet ligger otteårige Bess, som er Bents førerhund.

Brillerne varmer

Kis har 5-10 % syn i dag, mens Bent intet syn har. Begge har de dog tidligere haft almindeligt syn. Og begge bærer de briller.

- Mine briller har ikke den store effekt, fortæller Kis, som tager andre briller på, hvor der er påsat et forstørrelsesglas, når hun arbejder. Jeg synes bare mine øjne fryser, hvis jeg ikke har briller på, siger hun, mens Bent på en eller anden måde føler sig nøgen uden.

- De er tudsegamle og bestemt ikke af nogen værdi, og sikkert meget risede, men de skærmer mine øjne – både for grene på en skovtur og for insekter. Men Kis har ret. De varmer på en eller anden måde.

- Jeg kunne se normalt, indtil jeg var teenager, fortæller Kis, mens Bent var normalt seende de første 40 år af sit liv.

I dag er de begge pensionister, men de er slet ikke færdige med at arbejde, og de gør det ikke for lønnens skyld.

- Jeg er her to gange om ugen, fortæller Kis, som ikke hæver en løn for at komme og arbejde, men derimod får betalt en taxa til og fra arbejde – som løn.

Begge bor i de i Lystrup. Bent er ikke ansat på samme vilkår som Kis, så han skal selv sørge for at komme til og fra butikken i Aarhus centrum, men han får til gengæld en lille løn for sine 30 ugentlige timer.

- Det sociale aspekt er klart også en meget betydelig faktor i at komme her, lyder det fra Bent.

En børste bliver til

Bent er uddannet elektriker og brugte de første år af sit voksenliv på at køre rundt og installere alarmer i folks hjem og i butikker, indtil en dag hvor lægen sagde til ham, at det nok var bedst, at han opgav at køre bil.

- Det er det, jeg savner allermest. At køre bil. Jeg har en Audi, som heldigvis snart skal på landevejen – dog med min kammerat bag rattet, fortæller han, alt imens endnu en opvaskebørste bliver til.

Bent sidder ved, hvad han kalder for Jyttes maskine. En maskine, som man vist godt kan tillade sig at kalde en ældre model af slagsen. Jytte sad der engang, men det hjælper medarbejderne til at vide, hvor de skal sidde, og hvor hvem sidder i lokalet. De ved nemlig, hvor maskinerne står, og i denne butik flytter man ikke rundt på tingene.

I hænderne sidder Bent med skaftet til en opvaskebørste og en slags hæklenål. Foran ham står maskinen, som, når Bent træder på fodpedalen, spytter den helt rette mængde hestehår ud, som Bent, med hæklenålen og en tråd, sætter fast i hullerne på skaftet.

- Denne børste har 38 huller, fortæller han og forklarer, at netop denne børste er den børste, der holder bedst.

- Den her børste, derimod, lyder det fra Kis, som viser den opvaskebørste frem, som hun arbejder med, - er ret genial til høje, slanke glas.

- Og et lille fif. Hvis hårene på en god opvaskebørste bliver filtret, tager man bare en gaffel og reder dem ud. Hvis altså kvaliteten på børsten er ordentlig, lyder det.

Kis smiler.

Regnbuefarvet gulv

I et andet værksted inde bag butikken finder vi Anders Andersen. Han er i færd med at flette et stolesæde til en smuk ældre klassisk model af dansk design.

Anders er den tredje mest blinde her i butikken, fortæller han, men det skal ikke stoppe ham.

- Folk spøger altid, om man har et arbejde og en kæreste, og jeg kan med et smil svare ja til begge dele. Og så har jeg to børn oven i puljen, lyder det.

Lene fortæller, at Anders på ingen måde er bange for at kaste sig ud i alverdens byggeprojekter, hvilket har resulteret i, at Anders sammen med kæresten har kastet sig ud i et byggeprojekt på hjemmefronten, og som indflyttergave fik Anders af sin bror en rundsav.

- Den største udfordring har været, at min datter ønskede sig et regnbuefarvet gulv, fortæller han og smiler.

Tilbage til stolen foran Anders. Han fastmonterer sædet i god arbejdshøjde. Hænderne arbejder. Han føler sig frem. Finder en saks frem. Klipper. På trods af at fletsædet er slidt, synes dette næsten en skam. Når saksen har været hele vejen rundt, trykkes håndfladen hårdt gennem sædet. Hænderne tager en omgang mere, og saksen klarer de sidste tråde.

Trærammen rengøres, og der skal flettes. Anders går i gang.

Lidt i konflikt

Ligesom både Kis og Bent har Anders tidligere kunnet se. Faktisk var han som ung klubmester i kapsejlads hjemme i Kerteminde.

- Som 20-årig sagde min læge til mig, at jeg burde lægge kørekort og bilnøgler på hylden. Men så tager jeg bare toget i stedet. Eksempelvis har jeg netop været alene på tur til Høje Taastrup med alt, hvad det indebærer af skift og ukendte faktorer.

- Ude i virkeligheden er vi med vores handicap jo lidt i konflikt med borgere med andre handicap. De, der sidder i kørestol, vil gerne have fladt terræn, mens vi blinde og svagtseende gerne vil kunne følge kanter med vores stokke, siger Anders.

- Folk er søde til at hjælpe og siger næsten undskyld, hvis jeg går ind i dem

– hvis jeg har min stok i hånden.

Vi bør kunne mere

Cirka 15 % af blinde og svagtseende i Danmark er i job. Det betyder, at 85 % ikke er det, og her efterlyser foreningen og Lene ændringer i forholdene for netop denne gruppe.

- En blind eller svagtseende person ligestilles med en person - uden handicap, når vi taler arbejdsmarkedet. Og vi må bare erkende, at det ikke er sandt.

- En blind person kan eksempelvis ikke være arkitekt, mens en person i en kørestol jo som udgangspunkt godt kan.

- Mange unge deltager i undervisning på videregående uddannelser, men efterfølgende sidder de med en uddannelse, som de reelt ikke kan bruge til ret meget – eller til ingenting, siger Lene.

- Vi er ti medarbejdere her i butikken, og ja, der findes andre fællesskaber og også andre arbejdspladser, men jeg er meget ked af, at der ikke er flere arbejdspladser, der tager imod disse skønne mennesker. De har en livsvilje, som vi andre kunne lære af.

- Det nytter jo ikke, at vi sætter os hjem i sofaen, siger Kis og spørger:

- Hvad skal vi sidde der for?

- Vi bør gøre mere. Vi bør kunne byde på mere, end vi gør – i et land som

Danmark – og i en by som Aarhus, lyder det fra Lene.

Arbejdspladser søges

Netop om dette har Lene tænkt mange tanker og det er tydeligt at mærke, at det rører noget i hende.

- Jeg undrer mig over, at der ikke er flere arbejdspladser, der tilbyder at tage imod blinde eller svagtseende. Vi taler om en stor gruppe mennesker, som måske blot har brug for en lille smule ekstra hjælp til at få hverdagen til at hænge sammen, fortæller Lene.

- Dette kunne være simple ting og redskaber som eksempel mulighed for installering af zoom tekst på skærm eller et oplæsningsprogram, men der er helt sikkert muligheder for at søge hjælp hertil - blandt andet hos Dansk Blindesamfund, lyder det fra Lene.

- Det er virkelig en skam, at der ikke er flere muligheder - også for at få den unge gruppe af blinde, ind på arbejdsmarkedet. Jeg kan virkelig kun appellere og opfordre flere virksomheder til at undersøge mulighederne og åbne op for denne gruppe af mennesker som gerne vil ud på arbejdspladserne og også gerne vil det sociale aspekt det giver, at have et arbejde, siger Lene.

Stamkunder

I butikken på Åboulevarden findes et utal af forskellige børster. Den bedste kvalitet. Certificeret træ og det fineste heste- eller gedehår. Børster til alt. Opvask, rengøring, grøntsager, gulvet, bordet, gaden.

Her findes klude, klæder, viskestykker. Alt er vævet af medarbejderne. Kis er en af dem, der gerne sætter sig ved den store væv og laver de fineste klæder.

- Vi har en stor gruppe stamkunder, og dem sætter vi virkelig stor pris på, siger Lene.

- Ofte hører vi, at når man først har haft en af vores børster, så vil man aldrig have andet. Så man kommer igen, og man køber også gerne vores børster som gave. Det er jo lidt dyrere at købe en opvaskebørste her, men til gengæld er den håndlavet og i den bedste kvalitet og holde meget længe, plus at man støtter blindes arbejde.

- Vores håndværk er vores kerne og vores stolthed. Vi bruger traditionelle teknikker til at skabe unikke produkter, hvor tid og omhu er afgørende – med kloge hænder, som arbejder kompetent og metodisk. Godt håndværk tager tid – til at samle alle indtryk og sanseligheder i en velkomponeret helhed. Vi vil gerne give tid og nærvær videre gennem kvaliteten i det, vi fremstiller, lyder det på Blindesarbejde.dk.

Taget med storm

Det hele er håndgjort. Sanserne kommer i brug, og mister man den ene, er det tydeligt, at de andre træder frem. En fryd at opleve og meget beundringsværdigt.

Siden 1929 har Blindes Arbejde udviklet og udarbejdet kvalitetshåndværk, der produceres af borgere med synshandicap. I produktionen holdes traditionelle håndværksteknikker i arv, gennem omhu for produktet og respekt for håndværket.

Udsendte medarbejder for Mærk Aarhus lægger blokken og snakker med Bess. Den sødeste og mest trofaste firbenede ven, man kan forestille sig.

Det her er virkeligheden for Kis, Bent og Anders og deres kollegaer. De smiler. De hygger. De har det sjovt, og de ser ikke de hindringer, vi andre ser. Ikke samme problemstillinger, men de smiler og forsøger at løse de udfordringer, som hverdagen og livet byder på.

- Der er mange ting, vi gerne vil – og det har vi da ikke tænkt os at ændre på, lyder det fra de tre, som har taget undertegnede med storm.

Bess logrer med halen. Hun smiler også. Her er ingen bekymringer. Trygt.

Klokken ringer. Endnu en kunde kommer ind. Flere børster, der skal bevise deres værd. Flere, der er overbevist – eller bliver det – af det gode håndgjorte håndværk, og som også gerne vil støtte disse skønne mennesker, så de også har noget at stå op til – i morgen

Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for udlændinge at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Navne

Mindeord: Joan Drews var en kreativ og hårdfør kvinde med en ukuelig vilje til at overvinde smerte

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe