Annonce
Erhverv

Håndrullede cigarer sælger stærkt for tobaksvirksomheden STG

Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Trods en lille vækst i omsætningen blev det til et mindre overskud for Scandinavian Tobacco Group i 2018.

De håndrullede cigarer fortsætter med at sælge bedre år for år for tobaksvirksomheden Scandinavian Tobacco Group (STG), der dog blev en mindre lønsom forretning i 2018.

Det viser selskabets årsregnskab.

- Vores største kategori - de håndrullede cigarer - fortsætter med at gøre det godt og forbliver en vigtig vækstmotor for vores selskab, siger direktør Niels Frederiksen.

Tobaksvirksomheden er en milliardforretning, der blev en lille smule større i 2018. Omsætningen voksede fra 6,5 til 6,7 milliarder.

Men selv om indtægtssiden voksede, var det mindre lønsomt i 2018 end året før. Selskabets resultat før skat skrumpede med 135 millioner kroner.

Ikke desto mindre var der et større udbytte til tobaksaktionærerne, der får seks kroner per aktie. Det er en flad 25 øre mere end 2017.

Selskabets optimisme for fremtiden er da heller ikke gået op i røg.

Hvor selskabet oplevede en såkaldt organisk vækst på 3,5 procent i 2018, forventer STG en organisk vækst i 2019 på fem procent.

Organisk vækst er en måde at måle en selskabs vækst uden at medregne eksempelvis opkøb eller andre eksterne kilder til vækst.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mere tilskud til hurtigt internet - hvor der er behov for det

Som vi fortalte mandag, så vil Aarhus fortsætte med at vokse i vildskab i de kommende år. Med hvad deraf følger. Trafikkaos, for eksempel. Af samme grund arbejder kommunen med trafikplaner, som skal sikre, at vi også i fremtiden kan komme på arbejde. De handler blandt andet om Marselistunnel, flere spor på motorvejen, Kattegatbro og andre, hamrende dyre investeringer, som kan tage spidsen af trængslen. En idé, som af gode grunde ikke indgår i planen - fordi det selvfølgelig ikke primært bør være storbyen, som tager det initiativ - kunne oplagt handle om at sikre, at der er hurtige netforbindelser i kommunerne rundt om byen. Det vil give flere mulighed for at etablere højteknologiske firmaer i udkanten af metropolen, og det vil give flere ansatte i Aarhus-virksomheder mulighed for at arbejde hjemme, hvilket også vil bidrage til mindre trængsel på vejene. Hidtil har staten faktisk interesseret sig for at udbrede hurtigt internet i udkantområderne qua bredbåndspuljen, som giver tilskud til at sætte fart på internetforbindelserne i områder, hvor det dårligt betaler sig for netudbyder-selskaberne. Men den ordning var kun en hårsbredde fra at blive skrottet, da den nye S-regering fremlagde sit første finanslovsudkast. Heldigvis er regeringen nu - efter at Avisen Danmark har stillet kritiske spørgsmål til beslutningen - kommet på andre og bedre tanker. Nu er den parat til at lade puljen fortsætte - dog med den tilføjelse, at den vil fremskynde en evaluering af, hvordan pengene er blevet brugt hidtil. Hvilket er en rigtig god idé. For det er en kendsgerning, at i hvert fald det første år røg masser af tilskudskronerne til adresser i byområder, mens ensomt liggende huse på bl.a. Djursland ikke kunne få tilskud, fordi der var forrygende fejl i kortmaterialet over bredbåndsmulighederne landet over. Ret skal være ret. Med tiden blev kortmaterialet justeret, så Djursland har fået en pænt stor portion af støttekronerne i de seneste år. Men hvor mange husstande og virksomheder på Djursland og i andre udkantsegne af landet, der stadig hænger i netbremsen, er der næppe nogen, der har overblik over. Så lad os få det kortlagt i en fart, så pengene ryger derhen, hvor der er mest behov for dem, når regeringen atter åbner for kassen.

Annonce