Annonce
Kultur

Guide til genåbning: Det kan du opleve, når museerne åbner

Nu må museerne åbne igen. Onsdag 21. april slår de dørene op. Se her, hvilke udstillinger du kan opleve i Aarhus og omegn. Foto: Flemming Krogh, Kasper Hornbæk, Axel Schütt
En genåbning har været længe ventet i museumsverdenen, der glæder sig til at præsentere publikum for nye udstillinger.

Efter fire måneders ufrivillig lukning er museerne i Østjylland igen klar til at invitere publikum indenfor. Som noget nyt skal der fremvises coronapas, når man besøger museerne. Til gengæld har museerne en masse nye udstillinger på plakaten.

Her er en guide til alt det, du kan opleve fra onsdag 21. april.

1 Aros

Aros vil udfordre vestens stereotype syn på Afrika med en ny særudstilling, der åbner 21. april. Installationsfoto: Anders Sune Berg

Når Aros genåbner, bliver det med en helt ny særudstilling, der udfordrer det vestlige blik på afrikansk kunst.

Gruppeudstillingen "This is not Africa - Unlearn what you have learned" samler en bred vifte af værker skabt af 26 toneangivende samtidskunstnere, som primært er fra det afrikanske kontinent, men også fra andre lande.

Udstillingen består af 25 værker, og tæller blandt andet et nyt facadeværk, stedsspecifikke installationer, videoværker, skulpturer, malerier og fotos samt et performanceprogram.

Udstillingen findes på Niveau 1 på kunstmuseet og kan opleves frem til 24. oktober 2021.

2 Den Gamle By

Den Gamle By genåbner nu for fuld styrke. Foto: Flemming Krogh

Under den seneste nedlukning har gæsterne godt kunne gå ture i Den Gamle By. Det er der henved 50.000 som har benyttet sig af, oplyser museet.

Men når Den Gamle By nu genåbner for fuld styrke, kan publikum også komme indenfor i de permanente udstillinger som "Aarhus Fortæller", "Smykkeskrinet" og "Legetøjsmuseet".

Dansk Plakatmuseum skulle have vist den nye udstilling "Plakater i krig" med propaganda plakater fra 2. verdenskrig, men åbningen er desværre blevet forsinket på grund af nedlukningen.

3 Moesgaard Museum

Moesgaard viser særudstillingen "Neandertaler i Mammutjægernes land". Foto: Rógvi Nolsøe Johansen/MOMU

På Moesgaard Museum er der nu lejlighed til at opleve eller genopleve særudstillingen "Neandertaler – i mammutjægernes land", som kun nåede at have åbent 23 dage, inden nedlukningen satte ind.

Udstillingen sætter fokus på neandertalernes liv og viser et mere nuanceret syn på neandertalerne, end det gængse billede af et primitivt hulemenneske.

Særudstillingen kan ses frem til 24. oktober 2021.

4 Naturhistorisk Museum

I udstillingen "Afrika-ekspeditionen" kan gæsterne tage på rejse. Året er 1947 og turen går til Nairobi i Kenya. Udstillingen kan opleves fra 21. april. Foto: Naturhistorisk Museum

På Naturhistorisk Museum Aarhus er man klar med den nye udstilling "Afrika Ekspeditionen", når museet genåbner 21. april.

I 1947 deltog Naturhistorisk Museum i den dansk-østafrikanske ekspedition i Kenya og Tanzania. Nogle af de indsamlede dyr blev blandt andet udstillet i museets kendte og traditionsrige udstilling "Afrikas Savanne". Den er nu blevet 'remixet' og genopstår som "Afrika-ekspeditionen".

I anledning af museets 100-års jubilæum inviteres fra 30. april på endnu en ny udstilling - "Hvad er det værd?" - der undersøger værdien af den danske natur- og kulturarv.

Museet oplyser, at den almindelige entrébillet kan veksles til et årskort uden meromkostning frem til 2. pinsedag i anledning af genåbningen.

5 Sciencemuseerne i Aarhus

Steno Museet fejrer 201 år med elektromagnetisme med en ny Ørsted-udstilling om opdagelser, store tanker og skabertrang. Udstillingen kan opleves året ud. Foto: Kasper Hornbæk.

På Sciencemuseerne i Aarhus glæder man sig til igen at vise udstillinger for publikum.

Steno Museet åbner med vandreudstillingen "H.C. Ørsted på ny - skønheden i naturen", der fejrer 201-året for H.C. Ørsteds opdagelse af elektromagnetismen.

I udstillingen kan man blandt andet se den elektro­magnet, som Ørsted lod fremstille efter at have be­søgt Faraday i England og en mindestue med møbler fra Ørsteds eget hjem.

- Ørsted kunne selvfølgelig ikke forudsige, hvad hans opdagelse kunne bruges til i fremtiden eller hvor afgørende den er for udviklingen af det moderne samfund. Men det er jo en milepæl i den moderne verdenshistorie, udtaler Bent Lorenzen, direktør for Science Museerne.

Væksthusene, som også er en del af Sciencemuseerne, åbner også 21. april. Væksthusenes Café vil tilbyde takeaway og mulighed for at spise i gårdhaven med begrænset antal pladser.

Ole Rømer-Observatoriet, som også er en del af Sciencemuseerne, har aflyst sine forevisninger for resten af sæsonen.

6 Fregatten Jylland

Nu kan publikum igen besøge Fregatten Jylland. Museet åbner 21. april. Foto: Henning Bagger/Scanpix

Publikum kan igen gå om bord på Fregatten Jylland, som også åbner 21. april.

Her kan de nyde duften af tjære og historiens vingesus blandt matroser og kongelige på fregatten fra 1860.

Skibet har nemlig både fungeret som krigsskib med 44 kanoner og kongeskib for den royale familie, inden det blev museumsskib i Ebeltoft.

7 Museet KØN

Ny særudstilling om Astrid Lindgren sætter fokus på forfatterens aktivistiske virke. Foto: Flemming Krogh

#ingenlillelort er navnet på en særudstilling om forfatteren Astrid Lindgren.

Udstillingen er den første som museet KØN, tidligere Kvindemuseet, viser under sit nye navn.

#ingenlillelort sætter fokus på aktivisten Astrid Lindgren og hendes progressive syn på køn, magt og børns rettigheder.

Udstillingen ledsages af undervisningsforløb og aktiviteter med fokus på at styrke børns og unges bevidsthed om køn, ligestilling og demokratiske rettigheder. Udstillingen er skabt i samarbejde med Astrid Lindgrens Näs, Vimmerby Sverige.

Særudstillingen vises året ud.

8 Kunsthal Aarhus

Kunsthal Aarhus viser blandt andet udstillingen "Gravmonumenter". Her David Robbins værk "He Made Some Good Points". Tanken er, at David Robbins får sit gravmonument rejst på en dansk kirkegård. Indtil da kan man opleve det og 11 andre forslag til gravmonumener i Kunsthal Aarhus. PR-foto: Kunsthal Aarhus

Når Kunsthal Aarhus åbner 21. april er der fire nye udstillinger på plakaten:

Den ene er "Gravmonumenter", der vises frem til 9. maj 2021.

På udstillingen giver 12 samtidskunstnere fra ind- og udland deres bud på poetiske, humoristiske, absurde og politiske gravmonumenter.

En anden udstilling er "Little ASJC", som vises frem til 5. december. Den er en del af et nyt samarbejde mellem Kunsthal Aarhus og museet Art Sonje Center i Seoul. Åbningsudstillingen præsenterer et skulpturelt værk af den sydkoreanske kunstner Donghee Kim.

"La nudité de l'âm" er kunsthallens tredje udstilling. Den vises til 4. juli. Tre unge kunstnere fra Cameroun - Yvon Ngassam, Justine Gaga, Salifou Lindou samt danske Stine Deja er inviteret til at udforske kroppens sårbarhed gennem performances, fotografi, video og installation.

Den fjerde udstilling er KP20 (Kunstnernes Påskeudstilling), som med et års forsinkelse nu kan ses i kunsthallen. Den digitale KP21 kan ses fra 27. marts til 25. april online.

9 Glasmuseet, Ebeltoft

30. april åbner Glasmuseet udstillingen "Margueritruten - Et ægte menneske har flere rum" af Marie Retpen, og Begitte Lynge Andersen (foto). Indtil da kan publikum opleve glaskunst af Philip Baldwin og Monica Guggisberg. PR-foto

På Glasmuseet i Ebeltoft er udstillingen "Walking in the Void" med Philip Baldwin og Monica Guggisberg forlænget indtil 30. maj 2021.

Den amerikansk-schweiziske kunstnerduo Baldwin & Guggisberg hører til i den absolutte verdenselite inden for moderne glaskunst og har gennem fire årtier udforsket materialet og skabt markante skulpturer i verdensklasse, skriver museet.

30. april åbner Glasmuseet "Margueritruten - Et ægte menneske har flere rum", der er skabt i et tæt samarbejde mellem Marie Retpen, formgiver og designer med speciale i glas, og Begitte Lynge Andersen, der er uddannet indenfor tekstil og interaktivt design.

10 Besættelsesmuseet

Besættelsesmuseet åbner igen 22. april 2021. Foto: Besættelsesmuseet

Besættelsesmuseet åbner i modsætning til flere af byens andre museer først 22. april.

I det nyrenoverede museum i Aarhus’ tidligere politistation, der i 1944-45 var det tyske sikkerhedspoliti Gestapos hovedkvarter, fortælles den dramatiske historie om Aarhus under besættelsen 1940-45.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Tag det roligt, men skrub ud af sofaen

Annonce