Annonce
Aarhus

Håndsprit, handsker og mundbind til alle: Coronasikkert kommunalvalg  - også syge kan stemme på tirsdag

Der bliver blandt andet mulighed for at sætte afstandstape på gulvet ved valget på tirsdag, så vælgerne ikke står så tæt som på Gammelgaardsskolen ved valget i 2017. Arkivfoto: Kim Haugaard
"Man kan trygt gå ned at stemme på tirsdag", siger kommunens valgchef. For Aarhus Kommune bruger hele kataloget af sikkerhedstiltag for at lave et corona-sikkert kommunal- og regionsrådsvalg.

AARHUS:  Det er corona-sikkerhed frem for alt på demokratiets festdag - valget til byråd og regionsråd - på tirsdag. Og i Aarhus Kommune går man langt længere end sundhedsmyndighederne anbefaler.

- Man kan trygt gå ned og stemme på tirsdag. Vi har brugt hele kataloget af foranstaltninger for at skabe en tryg oplevelse på alle valgsteder, fortæller Lene Hartig Danielsen, der er chef for Borgerservice og har det administrative ansvar for afviklingen af valget i kommunen.

På forhånd har over 20.545 borgere i Aarhus Kommune benyttet sig af muligheden for at brevstemme. Det endelige antal kendes først søndag morgen. Til sammenligning var tallene i 2013 på 10.164 brevstemmer og i 2017 på 10.861 i alt. Der er således tale om cirka en fordobling. Brevstemmeprocenten er foreløbig 7,5 procent i 2021 mod 3,65 procent i 2017.

Annonce

Brevstemmer tælles op lokalt

Samtlige brevstemmer fordeles tirsdag morgen til de valgsteder, hvor vælgerne hører til, så de kan blive krydset af i valgbogen, inden valgstederne åbner kl. 08. Det foregår efter et sindrigt system med kuverter i kuverter, så stemmen registreres, mens det fortsat er anonymt, hvad den enkelte har stemt.

Fredag udløb fristen for brevstemmer og muligheden for at stemme om. I perioden 5. oktober til 12. november er der enkelte, der har fortrudt og stemt om. Men det er slut nu. Man kan altså ikke på valgdagen fortryde sin valgstemme og trække den tilbage for at stemme om.

De over 20.000 brevstemmer åbnes først kl. 20 på valgdagen og skal derefter tælles med i den samlede optælling.

Lene Hartig Danielsen er chef for Borgerservice og har det administrative ansvar for afvikling af valget på tirsdag. Her fortæller om hun om de mange og grundige forberedelser i forhold til at undgå coronasmitte. Foto: Axel Schütt

- Betyder de ekstra mange brevstemmer, at det tager længere tid, så vi også får valgresultatet senere end vanligt?

- Det kan jeg ikke svare på på forhånd. Men det er klart, at det tager længere tid at sprætte 40.000 kuverter (både kommunal og regionsrådsvalg, red.) op end 10.000, siger Lene Hartig Danielsen.

Endelig sætter vi telte op ved alle valgsteder, så man har mulighed for at stemme udenfor, hvis man er mere tryg ved det.

Lene Hartig Danielsen, chef for Borgerservice

Hun fortæller, at der har været en stigende tendens med brevstemmer gennem årene. Den store stigning i år skyldes også, at valgbestyrelsen har opfordret folk til at brevstemme, hvis man har været tryggere ved det, vurderer Lene Hartig Danielsen.

- Men jeg vil gerne understrege, at valgstederne er trygge på tirsdag.

Annonce

Værnemidler til alle

Aarhus Kommune går langt længere end kravene fra sundhedsmyndighederne.

På alle valgsteder vil både ansatte, frivillige medhjælpere og vælgerne kunne få håndsprit, handsker og mundbind, hvis de ønsker det, men det er ikke et krav for at stemme.

- Det har vi valgt at stille til rådighed for at give alle en tryg valgdag. Man kan også - som tidligere - tage sin egen kuglepen eller blyant med til at sætte krydset med.

Desuden er de valgtilforordnede blevet bedt om jævnligt at lufte ud og tørre af med  disinfektionsservietter.

Der er ingen afstandskriterier, men alle valgsteder får udleveret afstandstape og eventuelt kegler, så de kan skabe afstand, hvis det bliver nødvendigt, når vælgerne strømmer til.

- Endelig sætter vi telte op ved alle valgsteder, så man har mulighed for at stemme udenfor, hvis man er mere tryg ved det, fortæller valgchefen.

Annonce

Coronasyge kan også stemme

Selv de coronasyge er der taget højde for, hvis de vil stemme.

- Hvis en vælger er smittet har vi et særligt sundhedsberedskab iført poderdragter, der kører rundt og kan tage en mobil valgboks med udenfor og udlevere sprit, handsker og mundbind til vælgeren.  Hvis man er smittet og vil stemme skal man ringe på forhånd til Valgsekretariatet først på tlf. 41 85 77 84, og aftale, hvornår man kommer. I øvrigt er der ifølge sundhedsmyndighederne ikke smitterisiko via berøring af stemmesedlen, siger Lene Hartig Danielsen.

Annonce

Fire steder mangler hænder

Endelig mangler kommunen flere frivillige, der vil gøre en forskel og give demokratiet en hånd med som tilforordnet og dermed optæller ved valget.

- Efter en kampagne har vi fået et par hundrede henvendelser. Og det er fantastisk godt, at vi kan betro hinanden at hjælpe demokratiet på den måde. Men vi mangler især hjælp på fire valgsteder, hvor bemandingen er kritisk lav, og vi håber flere borgere vil melde sig.

Frivillige søges

Aarhus Kommune mangler akut flere hjælpere til at afvikle valget tirsdag 16. november på disse valgsteder:

Solbjergskolen

TST Aktiv Center, Tilst

Center 10, Frydenlund

Vejlby Risskov-hallen

Man kan læse mere og melde sig som frivillig via aarhus.dk, valg.

Der er tale om en lang dag fra kl. 7 til alle stemmer er talt op ud på aftenen. Ud over oplevelsen får man gode måltider fra lokale leverandører hele dagen og en skattepligtig diæt på 870 kr. for indsatsen.

Valget afvikles på kommunens 47 valgsteder på tirsdag den 16. november 2021 kl. 8 - 20.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Debat

Vi passer bedst på de svageste med et styrket socialtilsyn: De skal have musklerne til at handle, når ting ikke er i orden

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Kultur

The Julekalender vender hjem: Nu kan du puste grise op på det samme toilet, som Oluf sad på for 30 år siden

Annonce