x
Annonce
Aarhus

Håndsprit mangler på hylderne: Rema 1000 vil sætte forsyningerne op til brug i butikkerne

De danske supermarkeder får løbende fyldt op med håndsprit, dog i begrænset omfang indtil videre. Foto: Søren E. Alwan.
Der er lige nu mangel på håndsprit i mange af de danske supermarkeder. Herunder følger et overblik over situationen i de danske supermarkedskæder. Alt er dog ikke helt skidt, man kan med fordel vaske sine hænder med sæbe i stedet for.

AARHUS: Mange steder i Aarhus har folk måtte gå forgæves efter håndsprit i supermarkederne. Nogle har stadig mere på hylderne, mens andre forventer leveringer.

Derfor er de danske supermarkedskæder i fuld gang med at forsøge at få mere håndsprit hjem. En opgave, der ikke er så nem, da efterspørgslen er stor både i det private og i sundhedsvæsenet, der dog har førsteprioritet.

Århus Stiftstidende har talt med fire forskellige supermarkedskæder – Rema 1000, Coop, Dagrofa og Salling Group – for at høre, hvornår man kan regne med, at der kommer mere håndsprit på hylderne.

Annonce

Rema 1000

- I nogle af vores butikker har vi stadig håndsprit tilbage, og vi får løbende mere hjem. Der er også en del butikker, der mangler håndsprit, da det er en mangelvare. Leverandørerne skal prioritere sundhedsvæsenet, som selvfølgelig skal prioriteters højt. Vi får noget håndsprit hjem i morgen og en del mere sidst på ugen. Det skal bruges ude i butikkerne til kunder og personale, så man kan bruge håndspritten i butikken. Vi er en af de få steder i Danmark, hvor der stadig kommer mange mennesker. Der har vi et ansvar for at hjælpe folk med at kunne spritte af, som mange af vores kunder også har efterspurgt hjælp til, når de handler, siger Jonas Schrøder, kommunikationschef hos Rema 1000.

Coop

- Håndspritten går mest til hospital og plejehjem. Der er lidt endnu, som drypvis kommer fra lagre rundt omkring ud på hylderne, men vi regner med, at det hurtigt bliver udsolgt. Vi har lige nu ikke overblik over, hvornår der kommer mere. Producenterne prioriterer hospitaler og plejehjem, så vi får ikke så meget hjem, siger Lars Aarup, kommunikations- og analysechef hos Coop.

Dagrofa

- Vi har butikker, som stadig har håndsprit, men det er generelt svært at skaffe. Vi gør vores bedste for at få det tilbage på hylder, hvor det mangler. Vi kan desværre ikke sige noget om, hvornår det vil blive leveret. Det vil ske løbende. Vi får det i hvert fald i løbet af ugen, og så kommer det ud til butikkerne, siger Jannie Ravn Madsen, kommunikationskonsulent hos Dagrofa.

Salling Group

Salling Group skriver i en mail: ”Der er håndsprit på hylderne i flere af vores butikker – og der kommer løbende og hele tiden nye forsyninger til.”

Håndvask er lige så effektivt som håndsprit

Selvom der ikke skulle komme en masse håndsprit ud i de danske supermarkedskæder, skal man ikke gå i panik. Man kan nemlig vaske hænderne, hvis man spørger Svend Ellerman-Eriksen, ledende overlæge i klinisk mikrobiologi på Aarhus Universitetshospital.

- I forhold til virus er håndvask med sæbe og håndsprit lige effektivt. Håndsprit har den fordel, at det ikke går lige så hårdt over huden. Så derfor vask hænder, når ens hænder er beskidte, og ellers brug lidt håndsprit en gang imellem, siger Svend Ellermann-Eriksen.

Man kan læse den fulde guide fra Svend Ellermann-Eriksen her

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Aarhus

Hospital i gigantisk corona-omstilling: 134 sengepladser og 1.000 ansatte efteruddannet

Annonce