Annonce
Østjylland

Håndværk, lokale råvarer og økologi er i fokus i den gamle gasfabrik

Diskokuglen over baren kommer til sin ret, når maden er spist, og lyset bliver dæmpet. Foto: Mads Dalegaard
Gasfabrikken åbnede i 2016 i Hede Nielsens tidligere gasfabrik midt i Horsens. Restauranten lægger vægt på mad lavet fra bunden af lokale råvarer, og deres julefrokostmenu er et alternativ til den klassiske julefrokost med sild, sylte og snaps.
Annonce

HORSENS: Det industrielle look er bevaret i Hede Nielsens tidligere fabrikslokaler i Levysgade i Horsens’ midtby.

Det rå betongulv blødes op af det bløde lys fra de mange industrilamper, som hænger tæt i det højloftede lokale. Lokalerne er et lille stykke lokalhistorie, som er blevet støvet af, pudset op og gjort indbydende.

Gasfabrikken hedder restauranten, som åbnede i 2016.

Bag den høje bar i bejdset træ tager Lars Fischer imod. Han er uddannet arkitekt og har stået for indretningen af de rustikke lokaler, og så er han den ene ejer af Gasfabrikken, som han åbnede med sin barndomsven Martin Kolding Pedersen og køkkenchef Mads Hansen.

Konceptet er enkelt: De fortrinsvis økologiske og lokale råvarer danner basis for restaurantens skiftende menuer. Det samme gør sig gældende til årets julefrokostmenu, der består af fire retter med vin, øl og vand ad libitum.

Annonce

Røget kuller og andepølse

Til forret serverer restauranten hjemmerøget kuller med sennepscreme, sprøde æbler og bacon.

- Vores mantra er, at vi bruger julens råvarer på vores egen måde. Forretten har æbler og bacon som er blandt julens råvarer. Det er æbleflæsk, eller baconen på toppen af leverpostejen, som så serveres med letrøget kuller. Vi røger fisken selv, og den er ikke sammenlignelig med for eksempel en røget makrel, hvor smagen af røg er meget intens. Det får kun lige en note af røg, fortæller Lars Fischer.


Vi har mange kvadratmeter at gøre godt med, og selvom vi ikke kan holde folk fra at møde hinanden på tværs af selskaber, kan vi gøre meget ved at spritte af før og under festen.

Lars Fischer, Gasfabrikken


Den næste ret består af pølser med confiteret and og grønkål.

- Vi har forsøgt at finde en måde at servere and på, som fungerer for os. Dybest set er and bedst helstegt, så man kan få lov at skære stykker fra brystet og så kødet på lårene falder fra hinanden. Det er bare rigtig svært at fordele jævnt til mange selskaber, så i stedet fandt vi på at servere andepølse. Den der gode, dybe andesmag og fedme fungerer rigtig godt i en pølse, hvor al saften bliver holdt inde, siger restauratøren.

Lars Fischer er uddannet arkitekt og har indrettet restauranten i Levysgade. Foto: Mads Dalegaard

Pølserne er en af de få ting, restauranten ikke selv producerer. I stedet bliver den lavet ved Bjerre Slagter efter restaurantens opskrift.

- Der er så meget håndværk i at producere pølser. Hvis det skal være rigtig godt, skal man gøre det hele tiden og ikke bare en gang om året.

Julefrokostmenuen er baseret på årstidens råvarer, men er alligevel langt fra den traditionelle julefrokost.

- Alle restauranter er bedst tjent med at gøre det, de er dygtigst til. Vi er ikke gode til buffet og store fade med mad, og der er helt sikkert nogle, der nailer den klassiske julefrokost bedre end os, men så tilbyder vi noget andet, siger Lars Fischer.

Annonce

Løssluppen stemning

Årets første reservationer til firmajulefrokoster kom i august fra et firma, der også tidligere har holdt sine fester på Gasfabrikken, og selvom restauranten kun har fire år på bagen, er der ved at danne sig traditioner, når det er julefrokostsæson.

- Det er sindssygt hyggeligt, når vi har julefrokoster. Nogle af de bedste aftener er, når der er forskellige selskaber, og de hygger sig sammen. Vi har haft et selskab, som plejer at synge en sang, og så printer de teksten til hele restauranten, så de andre selskaber er med i deres tradition. Det er bare noget, der er opstået af sig selv. Der er højt til loftet, der bliver grinet, og det er dejligt løssluppent, fortæller restauratøren.

Restauranten har alkoholbevilling til klokken to om natten, og når de fire retter er spist, bliver lyset dæmpet og den badeboldsstore diskokugle over baren bliver tændt, så festen kan fortsætte.

Den gamle gasfabriks facade er i store træk bevaret. Lars Fischer har ofte gæster, som kan huske lokalerne fra dengang den lokale reklamefotograf Jørgen Brøchner havde atelier i det store, åbne rum. Foto: Mads Dalegaard

- Mange af vores kunder til julefrokosterne er nok nået en alder, hvor de vilde fester lidt er overstået. Her kan de feste til klokken to, og det er som regel akkurat festligt nok. Så er de fri for at skulle videre, og at selskabet bliver spredt, siger restauratøren.

I år har restauranten været tilbageholdende med at reklamere for deres julefrokostmenu. Coronasituationen efterlod mange spørgsmål, men nu tror Lars Fischer på, at det kan lade sig gøre.

- Vi har mange kvadratmeter at gøre godt med, og selvom vi ikke kan holde folk fra at møde hinanden på tværs af selskaber, kan vi gøre meget ved at spritte af før og under festen. Og så kommer vi til at gøre os mere umage med, at folk kan få drinks serveret ved bordet i stedet for at søge op i baren, siger han.

Om Gasfabrikken

  • Gasfabrikken har sølvmærket i økologi. Det vil sige, at 60-90 procent af råvarerne er økologiske. Størstedelen af råvarerne til restauranten kommer fra små, lokale leverandører.
  • Restauranten åbnede i 2016. Før havde lokalerne blandt andet huset den lokale fotograf Jørgen Brøchners atelier og siden et fitnesscenter.
  • Restauranten har plads til 82 spisende gæster og kan udvide med et ekstra lokale, hvis det er nødvendigt.
  • Lars Fischer er oprindeligt uddannet arkitekt og har stået for indretningen af restauranten, som er holdt i et råt, industrielt udtryk.
  • Læs mere på restaurantens hjemmeside www.gasfabrikken.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF-direktør kigger fremad efter tabet af sportschef: - Det er fint, det gør ondt - så er vi et godt sted

Alarm 112

Politi: 12-årig pige blev voldtaget i grønt område ved skole

Aarhus

Nu har over 6.000 århusianere haft corona: Den triste tendens fortsætter med 120 nye tilfælde det seneste døgn

Annonce