Annonce
Aarhus

Håndværker forlod byggepladsen: De sagde 'hvis det vælter, så klarer forsikringen det bare'

Ejendommen Vestergade 69 er høj og smal. Håndværkere, avisen har talt med, fortæller, at det næsten var dømt til at gå galt under arbejdet på byggepladsen. Foto: Axel Schütt
Håndværkere advarede entreprenøren om, at der ville opstå skader på nabobygningerne, men MT Højgaard reagerede ikke, før det var for sent.

AARHUS: Avisen har talt med flere af de håndværkere, der arbejdede på byggepladsen ved Biblioteksparken, hvor Naboejendommen Vestergade 69 for to måneder siden slog så mange og store revner, at beboerne måtte forlade deres lejligheder.

En af håndværkerne beskriver en byggeplads, hvor der herskede en dårlig stemning. Han arbejdede blandt andet med understøttelse op af det gule hus ved Lynfabrikken, på den modsatte side af byggepladsen i forhold til ejendommen Vestergade 69. Her opstod der også sætningsskader.

- Væggene begyndte at skride. Jeg sagde flere gange, at det ikke var godt nok. Beskeden fra byggelederen var "at vi bare skulle fortsætte, og at der var ingeniørberegninger på det," og "Hvis det vælter, så klarer forsikringen det bare." Hvis du spørger mig, har de ikke forstand på det, de har gang i. Da formanden brølede mig ind i hovedet, at nu skulle vi bare til at komme i gang og fremad, tog jeg mit tøj og gik, fortæller kilden, der har 25 års erfaring i branchen.

Var der en geotekniker til stede på byggepladsen?

- Jeg har aldrig nogensinde set en geotekniker på byggepladsen. Hvis han har været her, har han gemt sig godt, fortæller han.

Annonce

Væggene begyndte at skride. Jeg sagde flere gange, at det ikke var godt nok. Beskeden fra byggelederen var "at vi bare skulle fortsætte, og at der var ingeniørberegninger på det," og "Hvis det vælter, så klarer forsikringen det bare." Hvis du spørger mig, har de ikke forstand på det, de har gang i. Da formanden brølede mig ind i hovedet, at nu skulle vi bare til at komme i gang og fremad, tog jeg mit tøj og gik,

Anonym håndværker

Voldsomme rystelser

Ingen af de håndværkere, vi har talt med ønsker at få deres navn i avisen, men deres identitet er avisen bekendt.

Selv om han vil være anonym i avisen, er den ene af håndværkerne klar til at stå ved ved sine synspunkter.

- Hvis det skulle komme til en retssag, vil jeg gerne vidne i retten, siger han.

En anden der arbejde på byggepladsen, fortæller om bygningen Vestergade 69.

- Det er en høj, gammel og smal bygning, det yderste hjørne hen mod biblioteket står og svajer i fugerne, så skal man passe på. Der er aldrig noget, der er helt sikkert, men det her var næsten dømt til at gå galt. Men det virkede som om MT Højgaard var ligeglade med det, fortæller kilden.

Vi har tidligere i avisen beskrevet, hvordan beboerne i Vestergade 69 blev vækket om morgenen af larm fra byggepladsen. Og at glas bevægede sig "af sig selv" på grund af rystelserne.

Vi skrev også, at der ikke blev banket spunsvæg ned i jorden, men boret en række huller, der efterfølgende er fyldt op med beton. En metode, der skulle være mere skånsom over for nabobygningen.

Håndværkerne, vi har talt med, fortæller, at den skånsomme boreteknik kun blev benyttet i området helt op til ejendommen Vestergade 69, mens der andre steder på pladsen blev banket spunsvægge ned. En metode der er langt mindre skånsom, og måske kan forklare de "dansende" glas.

Teknik og Miljø netop givet tilladelse til, at bygherre igen må grave på byggepladsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Se listen og prisen: Kommunen har solgt 32 ejendomme siden 2007

Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Annonce