Annonce
Aarhus

Håndværker forlod byggepladsen: De sagde 'hvis det vælter, så klarer forsikringen det bare'

Ejendommen Vestergade 69 er høj og smal. Håndværkere, avisen har talt med, fortæller, at det næsten var dømt til at gå galt under arbejdet på byggepladsen. Foto: Axel Schütt
Håndværkere advarede entreprenøren om, at der ville opstå skader på nabobygningerne, men MT Højgaard reagerede ikke, før det var for sent.

AARHUS: Avisen har talt med flere af de håndværkere, der arbejdede på byggepladsen ved Biblioteksparken, hvor Naboejendommen Vestergade 69 for to måneder siden slog så mange og store revner, at beboerne måtte forlade deres lejligheder.

En af håndværkerne beskriver en byggeplads, hvor der herskede en dårlig stemning. Han arbejdede blandt andet med understøttelse op af det gule hus ved Lynfabrikken, på den modsatte side af byggepladsen i forhold til ejendommen Vestergade 69. Her opstod der også sætningsskader.

- Væggene begyndte at skride. Jeg sagde flere gange, at det ikke var godt nok. Beskeden fra byggelederen var "at vi bare skulle fortsætte, og at der var ingeniørberegninger på det," og "Hvis det vælter, så klarer forsikringen det bare." Hvis du spørger mig, har de ikke forstand på det, de har gang i. Da formanden brølede mig ind i hovedet, at nu skulle vi bare til at komme i gang og fremad, tog jeg mit tøj og gik, fortæller kilden, der har 25 års erfaring i branchen.

Var der en geotekniker til stede på byggepladsen?

- Jeg har aldrig nogensinde set en geotekniker på byggepladsen. Hvis han har været her, har han gemt sig godt, fortæller han.

Annonce

Væggene begyndte at skride. Jeg sagde flere gange, at det ikke var godt nok. Beskeden fra byggelederen var "at vi bare skulle fortsætte, og at der var ingeniørberegninger på det," og "Hvis det vælter, så klarer forsikringen det bare." Hvis du spørger mig, har de ikke forstand på det, de har gang i. Da formanden brølede mig ind i hovedet, at nu skulle vi bare til at komme i gang og fremad, tog jeg mit tøj og gik,

Anonym håndværker

Voldsomme rystelser

Ingen af de håndværkere, vi har talt med ønsker at få deres navn i avisen, men deres identitet er avisen bekendt.

Selv om han vil være anonym i avisen, er den ene af håndværkerne klar til at stå ved ved sine synspunkter.

- Hvis det skulle komme til en retssag, vil jeg gerne vidne i retten, siger han.

En anden der arbejde på byggepladsen, fortæller om bygningen Vestergade 69.

- Det er en høj, gammel og smal bygning, det yderste hjørne hen mod biblioteket står og svajer i fugerne, så skal man passe på. Der er aldrig noget, der er helt sikkert, men det her var næsten dømt til at gå galt. Men det virkede som om MT Højgaard var ligeglade med det, fortæller kilden.

Vi har tidligere i avisen beskrevet, hvordan beboerne i Vestergade 69 blev vækket om morgenen af larm fra byggepladsen. Og at glas bevægede sig "af sig selv" på grund af rystelserne.

Vi skrev også, at der ikke blev banket spunsvæg ned i jorden, men boret en række huller, der efterfølgende er fyldt op med beton. En metode, der skulle være mere skånsom over for nabobygningen.

Håndværkerne, vi har talt med, fortæller, at den skånsomme boreteknik kun blev benyttet i området helt op til ejendommen Vestergade 69, mens der andre steder på pladsen blev banket spunsvægge ned. En metode der er langt mindre skånsom, og måske kan forklare de "dansende" glas.

Teknik og Miljø netop givet tilladelse til, at bygherre igen må grave på byggepladsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Parkering på fiskerihavnen. Er vi blot en stime gubbier i akvariet?

Det forekommer mig ret bizart, at to rådmænd offentligt diskuterer, hvem der mon er skyldig i den ene fejl efter den anden, samtidig med at vi borgere blot ser på cirkusset. Det var i ingens interesse, at parkeringsforholdene blev ændret på Fiskerihavnen. Men af en eller anden finurlig bureaukratisk grund ændrede man det uden argumentatorisk grund. Vi så det også med projekt Aarhus Folkepark, hvor der heldigvis blev oprettet borgergrupper mod indgriben i vores grønne områder. Burde det overhovedet være nødvendigt at oprette protestgrupper? Burde borgerdemokrati/-inddragelse ikke være en ren selvfølge? Heldigvis landede Lind Invest og Salling Fondene lidt ro på bølgen i akvariet. Men også her går det stærkt, og før vi fik set os om, hed projektet pludselig Kongelunden. Jo, demokratiets vej i akvariet vil ingen ende tage. Gubbierne svømmer konstant rundt og følger bare strømmen af fodringen fra oven. Det er, som om byrådets aktører i akvariet helt har glemt, at de er medaktører og skal varetage miljøet i vandet til gavn for alle. Det kunne være ønskeligt, at man lyttede noget mere til borgerne og stillede dem overfor flere valg, så det ganske enkelt var flertallet, der havde en sidste stemme, i forhold til om det skal være den ene eller den andens byudviklers forslag, der bliver realiseret i de forskellige enormt store projekter, der skal udvikle byen. Vi skal alle være her, og vi skal alle behandles med respekt.

Annonce