Annonce
Aarhus

Hård kamp i afgørelsens time: Ansatte på kriseramt supersygehus ånder politikerne i nakken

Medarbejderne på Aarhus Universitetshospital har tidligere lavet en menneskekæde for at markere behovet for flere penge til supersygehuset. Lige nu søsætter de ansatte flere andre initiativer, der skal påvirke de afgørende forhandlinger om hospitalets økonomi i de kommende år. Foto: Jens Thaysen
Regeringen og regionerne forhandler om økonomien for Aarhus Universitetshospital i Skejby. Medarbejdere sætter alt ind i kampen for at påvirke beslutningstagerne til at finde flere penge til supersygehuset.

AARHUS: De øverste ansvarlige for Aarhus Universitetshospitals økonomi har den hede ånde fra supersygehusets 9.700 ansatte i nakken.

I øjeblikket forhandler ministre og repræsentanter fra de danske regioner om økonomien for det kriseramte hospital i Skejby, og sideløbende er medarbejderne klar med flere initiativer for at påvirke forløbet.

Et af formålene er at opretholde et pres, der minder politikere og ministre om løfter afgivet inden folketingsvalget i juni.

- De økonomiske vilkår er så pressede, at det er vigtigt, at vi ikke bare sidder og venter på, at politikerne selv finder ud af, hvordan situationen er. Det nytter noget at fortælle, hvordan virkeligheden er skruet sammen, Det er vigtigt, at politikere og borgere ved, hvad de kan forvente af sundhedsvæsenet, hvis de økonomiske trængsler fortsætter, forklarer Susanne Irene Diener, fællestillidsrepræsentantsuppleant for sygeplejersker og radiografer.

Hospitalet og økonomien

Regeringen, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening har indledt forhandlinger om næste års økonomi bag den offentlige sektor. Det gælder blandt andet sundhedsområdet.

Danske Regioner har meldt ud, at man skal bruge minimum to milliarder kroner ekstra - og gerne mere - for at kunne levere et reelt løft i sundhedsvæsnet.

Aarhus Universitetshospital har en særlig position i forhandlingerne. Hospitalet er det første af flere supersygehuse i Danmark, og etableringen har udløst større udgifter end forventet.

Aftalen om næste års økonomi på sundhedsområdet er vigtig for Aarhus Universitetshospital. Men der er også mulighed for, at hospitalet kan få penge via finansloven for næste år.

De afgørende forhandlinger om finansloven finder sted i efteråret mellem partierne i Folketinget.

8.000 underskrifter

Etableringen af det ny Aarhus Universitetshospital er endt i voldsomme økonomiske problemer.

Facit er blandt andet sparerunder, og i år skal hospitalet i Skejby beskæres for 150 millioner kroner. Fordelt over de kommende tre år vil sparekniven snitte yderligere 300 millioner kroner.

Ifølge personalet må og skal regeringen og Danske Regioner finde ekstra penge til universitetshospitalet ved de aktuelle forhandlinger om næste års økonomi på sundhedsområdet.

De peger på, at blandt andet regningen for at sammenflytte tre Aarhus-hospitaler i et nyt supersygehus er blevet langt større end forventet.

Medarbejderne har en eventgruppe, som står bag forskellige protestaktioner.

Eksempelvis er der gang i en indsamling af underskrifter mod flere besparelser. I øjeblikket er har 8.000 mennesker skrevet under på, at der ikke skal skæres mere i universitetshospitalets drift.

Annonce

Frygten for glemsel

Eventgruppens seneste initiativ er en såkaldt redningskuffert.

De ansatte vil lave en kuffert, hvor alle faggrupper på hospitalet kort beskriver vilkårene for den enkelte afdeling og personalegruppe.

I begyndelsen af september vil ansatte på hospitalet overrække kufferten og underskriftsindsamlingen til de ansvarlige ministre. Målet er, at finansminister Nicolai Wammen (S) og/eller sundhedsminister Magnus Heunicke (S) deltager.

- Vi er bange for, at vi med lidt under fire år til næste valg bliver glemt eller, at vores problemer undervurderes. Vi afvikler stadig dagligt vores butik. Min afdeling meldte ud i går, at vi lukker seks senge - og det er en afdeling, som ofte har overbelægning eller patienter i kø for at komme ind, understreger Gitte Anna Madsen, speciallæge i lungemedicin og fællestillidsrepræsentant for yngre læger Aarhus Universitetshospital.

Indflytningen i det nye Aarhus Universitetshospital er blevet betydeligt dyrere end forventet. Foto: Jens Thaysen
Finansminister Nicolai Wammen (S) fra Aarhus er central i forhandlingerne om økonomien under Aarhus Universitetshospital. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Mystisk tyveri af landsbys bogautomat: Den er tung, stort set værdiløs og pist væk

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Aarhus

Afstemning - du bestemmer: Skal vi tjekke op på de hylende tog eller rådden cykelkultur?

Erhverv

Var på fallittens rand: Århusiansk spilfirma sælger for halv milliard kroner

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede og floppede

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

Skæbnekamp for Odder-knægt tirsdag: En sejr vil gøre medaljechancen meget større

Østjylland

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Debat For abonnenter

Rådmand og politi må finde en løsning på balladen på Aarhus Ø

Aarhus

Kedelig førsteplads: Aarhus topper corona-barometer

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Aarhus

Farligt vejr over Aarhus: Her skal du passe på

Annonce