Annonce
Navne

Hæder på Aarhus Universitet: Priser til to professorer og fem unge forskere

Professor i klassisk filologi på Aarhus Universitet Isabelle Torrance har fået Victor Albeck-prisen 2021 for sit arbejde med at skabe ny, interdisciplinær forskning inden for klassisk og moderne litteratur. PR-foto AU

HÆDER: Professor på Aarhus Universitet Preben Bo Mortensen har modtaget Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris, og professor samme sted Isabelle Torrance har modtaget den nyindstiftede Victor Albeck-pris.

Professor i klassisk filologi Isabelle Torrance har fået Victor Albeck-prisen 2021 for sit arbejde med at skabe ny, interdisciplinær forskning inden for klassisk og moderne litteratur.

Hun forsker i den rolle, antikkens klassiske kultur spiller i moderne europæisk historie og har opbygget forskningscentret ”Classical Influences and Irish Culture”, hvor hun undersøger, hvordan den klassiske litteratur approprieres i Irland og forbindes med aktuelle konflikter.

Annonce

Aarhus BSS-professor i psykiatrisk epidemiologi Preben Bo Mortensen har fået Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris 2021 for sin afgørende forskning i årsagerne til psykisk sygdom.

Preben Bo Mortensen undersøger, hvilke genetiske og miljømæssige faktorer der bidrager til psykiske sygdomme, herunder hvordan arv og miljø spiller sammen. Målet er at finde årsagerne til, forbedre behandlingen af og forebygge psykisk sygdom - og på den måde skabe et bedre liv for den enkelte.

Aarhus BSS-professor i psykiatrisk epidemiologi Preben Bo Mortensen har fået Rigmor og Carl Holst-Knudsens Videnskabspris 2021 for sin afgørende forskning i årsagerne til psykisk sygdom. PR-foto AU


Ved hjælp af data fra biobanker og danske registre forsker han i de fem mest alvorlige psykiske sygdomme og har opbygget enestående ny viden om skizofreni, depression, autisme, bipolar sygdom og ADHD.

Priserne er opkaldt efter overlæge Victor Albeck og landsretssagfører Carl Holst-Knudsen, der begge spillede afgørende roller i tilblivelsen af Aarhus Universitet. Begge priser er på 100.000 kr.

Talentpriser

Aarhus Universitets Forskningsfond har også uddelt sine talent-priser på hver 50.000 kr.

Priserne er gået til fem ph.d.'er fra Aarhus Universitet, som har gjort sig ganske særligt bemærket, både med deres forskningsresultater og med den måde, de har formidlet dem på.

Aarhus Universitets Forskningsfond har uddelt sine talent-priser på hver 50.000 kr. til fem ph.d.'er fra Aarhus Universitet: Sophus Helle (litteraturhistorie), Astrid Strunk (geoscience), Eva Rye Johansen (økonomi), Mathias J. Holmberg (medicin) og Mette Vodder Carstensen (bioscience). PR-foto AU


Prismodtagerne er: Sophus Helle (litteraturhistorie), Astrid Strunk (geoscience), Eva Rye Johansen (økonomi), Mathias J. Holmberg (medicin) og Mette Vodder Carstensen (bioscience). De har bidraget med viden om reduktion af næringsstoffer fra landbruget, fortællinger om forfattere i babylonsk oldtid, behandling af patienter med hjertestop, risikabel sundhedsadfærd blandt teenagepiger og metoder til datering uden makrofossiler. Alle fem prismodtagere forsker i dag videre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce