Annonce
Aarhus

Hæder: Se de smukkeste bygninger i Aarhus

<p>Meningerne er delte om det nye byggeri i grå og sandfarvede ­mursten i Grønnegade 71 på hjørnet af Nørre Allé. Nu bliver byggeriet præmieret. Foto: Axel Schütt</p>

Tre bygninger i Aarhus hædres mandag som de bedste og smukkeste nybyggerier i byen i 2016. Det sker i forbindelse med Arkitekturens Dag.

Annonce
Hvert år kårer Aarhus de fremmeste, fineste og bedste byggerier i Aarhus, som gør en forskel.
Mandag kåres de tre, som er udvalgt i 2016, og især ét af nybyggerierne er kontroversielt. Mange århusianere mente nemlig, at det var synd at rive 1800-tals ejendommen i Grønnegade ned - og i stedet bygge nyt.
Mandag bliver ejendommen hædret som noget af det fremmeste byggeri, Aarhus har set i 2016. Nybygningen har ellers skilt vandene i nabolaget, hvilket Stiften.dk tidligere har beskrevet.
Kritikken var nemlig stor, da Aarhus Byråd for to år siden tillod ejendommen fra 1884 revet ned i det centrale Aarhus. Den nye bygning, der er kommet i stedet, har kun formildet kritikere en anelse, men ikke meget.
Både naboer, kommunens eksperter i Lokalt Kulturmiljøråd og et byrådsmedlem frarådede kraftigt en nedrivning af 1800-tals ejendommen, der blev opført som kreditforening på hjørnet af Grønnegade og Nørre Allé.
Men et flertal i byrådet afviste klagerne, og byggefirmaet Høgh og Rousing A/S fik lov at rive det historiske hus ned og opføre et nyt hus med 20 lejemål og et erhvervslejemål i stuen samt en stor fælles tagterrasse. Bygningen består af både to- og tre-værelseslejligheder på 65-89 kvadratmeter næsten alle med egen altan.
På mandagens konference til Arkitekturens Dag på Godsbanen tildeles ejendommen under alle omstændigheder hæder for sit udseende. To andre bygninger opnår også æren.
De præmierede projekters bygherrer tildeles et diplom og en plakette til opsætning på byggeriet. Arkitekterne overrækkes et diplom og en præmie på kr. 10.000. Diplom og plakette er designet af kunstner Jørn Rønnau.
I bedømmelseskomiteen for Præmiering af Nybyggeri sidder Rådmand Kristian Würtz, Afdeling for Teknik og Miljø, Aarhus Kommune; Rektor Torben Nielsen, Arkitektskolen Aarhus; Billedkunstner Jan Balling, Billedkunstnernes Fagforening; Afdelingschef Ann Hamborg, Byggeri, Aarhus Kommune; Arkitekt Lisbeth Roi Madsen, Center for Miljø og Energi og Stadsarkitekt Stephen Willacy, Aarhus Kommune.
I retningslinjerne vægtes de gode og smukke bygninger af særlig arkitektonisk kvalitet. Ved udvælgelsen lægges desuden vægt på funktionel udformning, miljømæssige egenskaber og friarealernes karakter, hedder det.
Boliger, Høegh-Guldbergs Gade 31, 8000 Aarhus C
Bygherre: Mengel Ejendomme
Arkitekt: E+N Arkitektur
Via University College, Ceresbyen 24, 8000 Aarhus C
Bygherre: Via University College
Arkitekt: Arkitema Arkitekter
Boliger, Grønnegade 71 / Nørre Allé 57,8000 Aarhus C
Bygherre: Høgh & Rousing
Arkitekt: Seier og Sølvsten
Stadsarkitektens Særpris for Midlertidig Arkitektur går til Den Grønne Ambassade, Frøet, Bispetorv, Aarhus C, ved arkitekt Steffen Impgaard.
Byen er under stadig forandring, og midlertidige indretninger i byens rum er med til at fremhæve nye sider af byen og at give den liv. Med Stadsarkitektens Særpris anerkendes denne midlertidighed, som åbner øjnene for nye muligheder, og som savnes, når den forsvinder. Arkitekten belønnes med et diplom.
Stadsarkitektens Særpris for Smukkere Vejarbejder, GravGo-prisen, er en ny pris, som går til ombygning af vejkryds - Søndre Ringgade. I dommerkomiteen sidder Stadsarkitekt Stephen Willacy, Aarhus Kommune; Centerchef Claus Pedersen, Center for Byens Anvendelse og Afdelingschef Trine Buus Karlsen, Center for Byens Anvendelse. Vinderen belønnes med et diplom og en pokal og byggesjakket med en præmie på kr. 10.000.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce