Annonce
Navne

Hædres for sjældent engagement og initiativ: Mette Birk er der for mennesker, som er gået under samfundets sociale radar

Mette Birk, præst for socialt udsatte, Aarhus, ses her med Serapions-prisen, som hun modtog i Logen Clementia i Aarhus, ledsaget af sin søster Dorte Fløe Lemming (til venstre), som arbejder for PTSD-projektet. Prisoverrækker var tidligere stormester Anthony Pedersen, mens stormester Henrik Bjørnbak (i baggrunden) repræsenterede Storlogerådet. Foto: Serapions-Ordenen
Mette Birk, Aarhus Domkirke, som er præst for socialt udsatte, har modtaget Serapions-Prisen.

Hæder: Serapions-Ordenens pris – kaldet Serapions-Prisen – er for 2020 langt om længe blevet uddelt i Logen Clementia i Aarhus.

Prismodtageren er Mette Birk, Aarhus Domkirke, som er præst for socialt udsatte.

Prisuddelingen fandt sted med ganske få deltagere fra Serapions-Ordenen og Aarhus-logen Clementia, som havde indstillet prismodtageren for 2020, fortæller ordenen i en pressemeddelelse.

Logelivet i Danmark har på grund af coronakrisen på det næmeste været lagt ned i mere end et år. For Serapions-Ordenen betød det allerede for et år siden, at uddelingen af den årlige hæderspris måtte udsættes. Coronkrisen er stadig ikke ovre, men her et år senere fandt ordenen, at nu skulle modtageren have sin pris, ikke mindst da den understøtter et projekt med socialt og humanitært formål.

Modtageren Mette Birk, Aarhus Domkirke, der er præst for socialt udsatte, modtog derfor forleden prisen for sit store arbejde med projektet ”Støtte til kvinder, som er pårørende til mænd med PTSD". Et projekt, som gennem undervisning og kontakt med pårørende til veteraner (og andre udsendte) giver de pågældende værktøjet til at tackle hverdagen.

Projektet har fra begyndelsen i 2018 haft opbakning fra Aarhus-logen, og oplevelsen er, at projektet gavner både kvinderne, deres mænd og børn, altså hele familien.

Annonce

Sjældent engagement

Logen Clementia havde således en oplagt kandidat til prisen, og Anthony Pedersen, stormester i Serapions-Ordenen indtil august 2020, havde glædet sig utrolig meget til at uddele prisen til en 2020-kandidat, som ikke var svær at udpege. Den glæde fik han dog alligevel, da den nuværende stormester Henrik Bjørnbak fandt, at hans forgænger skulle have den opgave, som på daværende tidspunkt var hans.

Anthony Pedersen roste ved overrækkelsen Mette Birk for et sjældent engagement og initiativ, hvor hun har været der for mennesker, som var gået under samfundets sociale radar, ikke kun i PTSD-projektet men også i andre sammenhænge i hendes daglige arbejde.

Mette Birks smittende engagement betyder også, at hun har aktiveret adskillige til frivilligt socialt arbejde.

Mette Birk udtrykte stor taknemmelighed for prisen, hvor ikke mindst anerkendelsen af projektet betyder utrolig meget. Det var samtidig en stor tak til Logen Clementia for støtte og opbakning undervejs. Hun var ledsaget af sin søster, psykolog Dorte Fløe Lemming, som har arbejdet meget med netop PTSD-ramte og er en meget vigtig del af Mette Birks projekt.

Om projektet "Støtte til kvinder, som er pårørende til mænd med PTSD"

Baggrunden for projektet er, at de nærmeste pårørende til PTSD-ramte indenfor politi, forsvar og ambulancetjeneste m.v. ofte overlades til sig selv, da de ikke har mulighed for at få hjælp i det traditionelle behandlersystem.

Pårørende til veteraner kan få psykologhjælp, men mange får det ikke. Nærmeste pårørende til de PTSD-ramte mænd har derfor ingen at tale med om de tanker og følelser, der opstår i deres nye livssituation, som pårørende til en PTSD-ramt mand.

Mange kvinder oplever i den forbindelse en fortvivlende ensomhed. De har alene ansvaret for familien, for mandens ve og vel, hans behandlingsforløb, børn, økonomi og alle øvrige dagligdags ting. Det afføder en større og større social isolation. Frustration, afmagt, sorg, vrede og udmattelse samt ensomhed, er blot nogle af de følelser, disse kvinder må kæmpe alene med.

Flere kvinder, der lever med en svært PTSD-ramt mand, risikerer selv at blive sekundært traumatiseret. De er i risiko for selv at få en psykisk diagnose.

Serapions-Prisen

  • Serapions-Prisen tildeles for en bemærkelsesværdig indsats.
  • Prisen uddeles årligt til en person eller mindre organisation, der har udført en bemærkelsesværdig og frivillig indsats på det humanitære område.
  • Prisen består af en skulptur, støbt i bronze, udført af kunstneren Poul Erland. Skulpturen med tre tæt sammenslyngede fugle symboliserer humanisme og næstekærlighed.
  • Med prisen følger et kontant pengebeløb på kr. 25.000 til det humanitære formål, som prismodtageren arbejder for.
  • Serapions-Ordenen i Danmark blev stiftet 20. marts 1888 og findes kun i Danmark. De 20 loger i 19 større byer udgør et landsdækkende netværk med omkring 850 ordensbrødre. Ordenens væsentligste grundpiller er personlig udvikling, etisk belæring og inspiration samt filantropisk og humanitært arbejde. Ordenen optager mænd over 25 år. Blandt årlige donationer på cirka 750.000 kr. til humanitære formål er Serapions-prisen, indstiftet i 2002.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Ny AGF-sportschef: Jeg er ikke komfortabel med at befinde mig i komfortzonen - jeg hader det

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce