Annonce
Navne

Hædret: Lise Eggers modtager årets Finn Lynggaard-legat

Lise Eggers

Finn Lynggaards Legat 2018 går til glaskunstner Lise Eggers. Uddelingen finder sted på Glasmuseet Ebeltoft fredag 19. januar.

Lise Eggers har arbejdet med glas siden 1986. Fra 1994 med base på Bornholm, hvor hun bl.a. har arbejdet som underviser i glas og som glaspuster hos Bülow Glas og Baltic Sea Glas. I sit eget, kunstneriske arbejde med glasset udforsker hun særligt materialets optiske og skulpturelle muligheder i form af massive objekter, som hun støber og efterfølgende bearbejder med slibninger.

Med legatet følger kr. 15.000, som Lise Eggers vil bruge til at deltage i en Master Class med den internationalt anerkendte glaskunstner, Silvia Levenson, på Northlands Creative i Skotland. Med kurset ønsker hun at opnå ny viden om teknikkerne lost wax og ovnstøbning og samtidig udvikle sit kunstneriske sprog i forhold til rum, skala og narrativitet.

Lise Eggers er født i 1968 og bor og arbejder i Rønne på Bornholm. Hun er uddannet ved Orrefors Glasskole i Sverige (1986-1988), West Surrey College of Art and Design, England (1992-1993) og Glas- og Keramiksolen, Bornholm (2002-2005).

Finn Lynggaards Fond og legat blev indstiftet i forbindelse med Finn Lynggaards 80-års fødselsdag og uddeles hvert år omkring Finn Lynggaards fødselsdag 11. januar. Bestyrelsen består af glasformgiver Tchai Munch, direktør for Glasmuseet Ebeltoft Dan Mølgaard, og formand for Glasmuseets Venner Karen Siune. Det er femte gang, legatet, som kan søges af danske glaskunstnere, uddeles.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Aarhus

Skunk, salgsposer og slagvåben i bilen: Nervøse bilister afsløret

Annonce