Annonce
Navne

Hædret: Unge gymnasietalenter er klar til at indtage verden

Rikke Roager Sørensen, Sofie Larsen Øland og Victoria Enggaard Trojel, alle fra Aarhus Statsgymnasium, var blandt de 196 unge, der blev hædret for deres talent.

Normalt er det sådan, når skoledagen er slut, at gymnasieeleverne rundt om i hele Danmark gør sig klar til at holde fri. Lyset slukkes i lokalerne, lærerne pakker sammen, og der bliver stille på gangene. Men for en lille gruppe gymnasieelever er det blot tid til en sceneskift. På alle gymnasier er der en flok elever, som i stedet på tværs af hele Region Midtjylland mødes på Akademiet for Talentfulde Unge (ATU). Her samles de om at udfordre hinanden og udforske verden sammen med nogle af landets bedste undervisere.

Gennem hele deres gymnasietid mødes de på ATU og modtager særlig tilrettelagt undervisning på danske og nogle gange også udenlandske uddannelsesinstitutioner. ATU Midt optager hvert år mellem 200 og 250 elever fra den nye gymnasieårgang og torsdag 11. januar fik de 196 talenter fra årgang 2015, som har gennemført hele forløbet, diplom for deres indsats. Rektor ved Aarhus Universitet Brian Bech Nielsen og næstformand i Region Midtjylland Hanne Roed (RV) overrakte diplomer til hver enkelt og gav alle et ord med på vejen.

Forløbet på ATU Midt tilrettelægges i samarbejde med Aarhus Universitet, Danmarks Journalist- og mediehøjskole, VIA University College, Studenterhus Aarhus, Insights Danmark, Folkeuniversitetet, Ungdommens Naturvidenskabelige Forening og en lang række andre aktører, herunder flere større virksomheder i regionen. For at blive optaget på ATU skal eleverne i første omgang indstilles af rektor på deres gymnasium, hvorefter de selv skal skrive en motiveret ansøgning om, hvorfor de ser sig selv som egnet, og hvad de kan bidrage med. Kun de bedste unge talenter bliver optaget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus

Nye patienter i isolation: Danskere testes for coronavirus i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce