Annonce
Udland

Hæren i DRCongo har dræbt leder fra Rwandas folkedrab

Lionel Healing/Ritzau Scanpix
Sylvestre Mudacumura, kommandant for Rwandas hutumilits i 1994, er blevet dræbt i DRCongo.

Militæret i Den Demokratiske Republik Congo (DRCongo) meddelte onsdag, at det har dræbt Sylvestre Mudacumura, som var kommandant for Rwandas hutumilits.

Han var eftersøgt af Den Internationale Straffedomstol i forbindelse med folkedrabet i Rwanda i 1994.

Mudacumura har siden 2000 været leder for hutugruppen Fdlr, som blev dannet samme år af hutuer, som var flygtet fra Rwanda efter folkedrabet.

I DRCongo førte Fdlr i perioder krig mod DRCongos regeringsstyrker og rivaliserende militser.

Rwandas regeringshær har gentagne gange interveneret i DRCongo i forsøg på at anholde eller dræbe Mudacumura og hans mænd.

- Sylvestre Mudacumura blev neutraliseret af væbnede styrker sammen med alle de folk, som ledsagede ham. Det skete i Rutshuru territoriet, siger en talsmand for DRCongos hær Richard Kasonga.

Mudacumuras død er det seneste tilbageslag for Fdlr. En række af gruppens ledere er blevet anholdt, og den har været under stigende pres fra hæren og forskellige militser.

Den Internationale Straffedomstol udstedte i 2012 en efterlysning af Mudacumura. Han er sigtet for angreb på civile, drab, voldtægt og tortur i DRCongo, hvor militsen har opereret siden 1994, hvor dens medlemmer flygtede fra Rwanda.

Anklagemyndigheden mener, at Mudacumura, som skulle have været omkring 65 år, ledede angreb på civile og på Rwandas hær i 2009 og 2010.

Human Rights Watch siger, at Fdlr dræbte over 700 civile under konflikten i perioden, fordi den ville afskrække folk fra at samarbejde med hæren.

I Rwanda ledede Mudacumura under folkedrabet en bataljon i den nordlige del af landet.

Fdlr har været en stadig kilde til konflikt mellem Rwanda og Uganda. Internationale bestræbelser på at finde nye hjemlande til militsens tidligere medlemmer er hidtil slået fejl.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce