Annonce
Debat

Hæv aldersgrænsen: Jeg har selv drukket mig fra sans og samling som 16-årig

"Vi skal ændre på alkoholkulturen, så den er mere indbydende og sund. Hvis den skal være indbydende, skal det blive gjort socialt acceptabelt at sige nej til alkohol, og at folk, der drikker, erkender fordelene ved ikke at drikke alkohol og respekterer dette", skriver Anders Lind Thorning. Arkivfoto: Mads Dalegaard/Ritzau Scanpix
Annonce

DEBAT: Det er let nok at være tilbagelænet og sige, at vi bør hæve grænsen for salg af alkohol til 18 år, når jeg selv er over 18 år og har festet og drukket rigeligt inden da. I dag er jeg 25 år.

Hvis jeg blev 16 år, og aldersgrænsen for køb af alkohol skulle til at sættes op, ville jeg da være skuffet. Jeg ville nok være sur på dem, som var for at hæve aldersgrænsen, fordi de selv har fået lov til at købe alkohol som 16-årig. Hvorfor skulle jeg ikke have ret til at kunne købe alkohol som 16-årig, når de fleste andre har haft det?

Jeg mener, at aldersgrænsen for køb af alkohol skal sættes op til 18 år. Dette er ikke min holdning, fordi jeg ikke under danske 16- og 17-årige at have fester og nyde livet. Tværtimod så ønsker jeg, at de får de bedste betingelser for at nyde livet både med og uden alkohol. Min holdning i dag er egentlig blot et resultat af den alkoholkultur, der er blandt unge i Danmark.

Jeg har drukket mig fra sans og samling adskillige gange. Dette har både haft psykiske, fysiske og sociale konsekvenser. For mig at se er det en syg kultur, som vi har fået i Danmark. Alkoholturen er syg, når vi observerer, hvordan vi drikker - fra puttefest i Dyrehaven til julefrokoster på arbejdet.

Alkoholkulturen er ikke blot en syg alkoholkultur, men en drukkultur, hvor det handler om at blive så beruset som muligt. Når vi sammenligner Danmark med andre europæiske lande, er danske unge dem, som er oftere fulde. Det er denne kultur, som vi skal knække. Vi skal ændre på alkoholkulturen, så den er mere indbydende og sund.

Hvis den skal være indbydende, skal det blive gjort socialt acceptabelt at sige nej til alkohol, og at folk, der drikker, erkender fordelene ved ikke at drikke alkohol og respekterer dette.


Min første dårlige oplevelse med alkohol fik jeg, da jeg netop blev 16 år, og siden da har det taget overhånd. Det ønsker jeg ikke, at de unge skal opleve. Vi må være enige om, at der er ingen, som ønsker, at vi danskere kun kan være sociale sammen, når der er alkohol indblandet.


Når jeg siger sund, så mener jeg, at de unge tidligt skal lære at stoppe, inden de mister besindelsen, og at det ikke handler om at blive fuldest. Denne tendens er i dag socialt accepteret, når unge drikker, og der er allerede konsekvenser af den. Ofte kommer unge galt afsted i nattelivet med blandt andet vold. Flere unge får psykiske lidelser.

Og for mig at se er alkohol en af de mest brugte undskyldninger for at ses med sine venner og bekendte. Det er og bliver et problem for unge på langt sigt, når vi indgår i nye grupper af mennesker både på uddannelse og arbejde.

Jeg tror ikke, at kulturen ændrer sig fra den ene dag til den anden ved at hæve alderen for køb af alkohol. Menneskers adfærd er noget af det sværeste at ændre på. Men jeg tror på, at det er et vigtigt tiltag mod at ændre på ungdommens alkoholkultur. Vi har set, at det er muligt at ændre på drukken blandt de 15- og 16-årige.

På europæisk plan er Danmark et ud af blot otte lande, hvor 16-årige må købe alkohol. Hvorfor så ikke også følge trop i Europa? Det er veldokumenteret, at hvis vi hæver aldersgrænsen for køb af alkohol, så udskyder vi debutalderen. Hvis debutalderen udskydes, så kan kulturen også ændres.

At hæve aldersgrænsen med to år lyder ikke til at gøre den store forskel, men to år er meget for unge mennesker. Det er nemlig, når vi er unge, at vi danner vores vaner. Det er især blandt de helt unge, at der er størst socialt pres samtidig med, at alkoholforbruget bliver en del af den unges status. Hvis vi hæver aldersgrænsen - og dermed debutalderen - kan vi ændre kulturen på langt sigt og få en kultur, som giver bedre betingelser for voksne og unge at sige nej tak til alkohol eller i det mindste drikke mere kontrolleret. En fast aldersgrænse - uanset alkoholprocenten – kan desuden gøre det nemmere at håndhæve og håndtere salg af alkohol til unge.

I dag ønsker jeg, at det havde været sværere at købe alkohol, inden jeg blev 16 år. Og jeg ønsker også, at jeg ikke kunne have købt alkohol, da jeg blev 16 år, og at det ikke havde været legitimt at drikke sig fuld. Min første dårlige oplevelse med alkohol fik jeg, da jeg netop blev 16 år, og siden da har det taget overhånd. Det ønsker jeg ikke, at de unge skal opleve.

Vi må være enige om, at der er ingen, som ønsker, at vi danskere kun kan være sociale sammen, når der er alkohol indblandet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Nye aflysninger: Mandag morgen har letbanen igen problemer på Grenåbanen

Annonce