Annonce
Aarhus

Hævet fra Den engelske kanal: Det stolte skib kommer til Aarhus

Svartlöga i sine bedste dage i Aarhus i juli 2013. Foto: Jens Thaysen
Svartlöga er blevet en kulturel platform med base i Ebeltoft, men vil til Aarhus oftere.
Annonce

AARHUS: Svartlöga er et stolt skib, som forliste i Den engelske kanal i august 2018 med 11 ombord. Alle blev reddet, og skibet blev hævet og er nu kommet på ret køl. Med fast base i Ebeltoft Havn bidrager skibet til det østjyske kulturmiljø. På torsdag kommer det til Aarhus i anledning af kunstens Art Weekend.

- Vi anløber havnepladsen torsdag 1. oktober cirka kl. 19, oplyser arkitekt Finn Larsen, bestyrelsesmedlem i foreningen "Svartlögas Fremtid.

Udstillingsplatformen "Oxer" er opstået ombord på skibet. Den drives af kunstnere med støtte fra blandt andet Statens Kunstfond.

Når skibet anløber kajen ved den gamle toldbod på Aarhus Havn, er det med et ambitiøst program for samtidskunst ombord.

Fra 2019 til 2020 har Svartlöga haft mindst fem årlige kunstneriske begivenheder. Det hele er godt hjulpet på vej af Statens Kunstfond, Syddjurs kommune, Region Midtjylland, billedkunstrådet, private donationer og frivillige hænder.

Annonce

Kom ombord

Under Art Weekend Aarhus fra fredag 2. til søndag 4. oktober kan man komme ombord fredag kl. 12-21 og lørdag og søndag kl. 10-21.

Der er hyggeligt ombord på Svartlöga. Pr-foto

Der er et omfattende program på skibet.

Det handler om:

"Svartlögas vise", som er lydinstallationer af billedkunstner Søren Assenholt, forfatter Sanne Flyvbjerg og komponist Rikke Bjerring.

"Symbiont", som er en galionsskulptur af Lea Momberg, Nanna Katharina Jensen, Sara Kirstine Grønborg og Dina Lundvall Nielsen.

"Embodied Nature - Engine"  af Kamilla Askholm Jørgensen. Performance med Jonas Kjeldgaard Sørensen. Her er tidspunktet endnu ikke fast.


Svartlöga skal genopbygges via gentænkte løsninger, bygget på erfaringer fra det traditionelle skibshåndværk.

Finn Larsen


Uden for åbningstiderne i mørket vil der være oplyste skulpturer, der kan ses fra kajen.

Man kan følge skibets gang på Facebook og blive opdateret på næste års program.

Annonce

Stærkt fællesskab

I de seneste 14 år er der opbygget et stærkt fællesskab omkring skibet. Det består af mennesker med forskellige akademiske, kunstneriske og håndværksmæssige baggrunde.

For nylig er begyndt mentorordninger ombord for udsatte unge, og det skal udvikles i samarbejde med nabokommunerne.

Svartlöga skal genopbygges via gentænkte løsninger, bygget på erfaringer fra det traditionelle skibshåndværk.

Den frivillige forening "Svartlögas Fremtid" vil sætte skibet i brugbar stand til kulturelle aktiviteter samt gøre det klar til sejlads mellem flere østjyske havnebyer.

- Vi vil skabe et godt udstillingssted, som vi håber kan sejle mellem byer og vise kunst, beboerne der ellers ikke oplever, siger Finn Larsen.

Fællesskabets mål er at holde mindst fem årlige kulturbegivenheder ombord, under dæk, i riggen, på dækket, ved kajen eller til søs. Fortrinsvis vil arrangementerne blive holdt ved kaj i Aarhus med besøg i nærliggende byer.

Foreningen "Oxer"

  • For fra 200 kroner årligt kan man melde sig ind i foreningen "Oxer", modtage nyhedsbreve og blive inviteret til begivenheder ved kaj.
  • For 600 kroner årligt kan man derudover få indflydelse på skibets brug, låne en køje, deltage med frivillige arbejdsdage, sejle med på ture og sætte præg på fremtidens program.
  • Under Art Weekend Aarhus 2.-4. oktober kan man komme ombord fredag kl. 12-21 og lørdag og søndag kl. 10-21. Skibet ligger ved Toldbolden.
  • Se hele programmet for Art Weekend Aarhus på www.artweekend.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Få overblikket: Her er de nye restriktioner, der gælder fra mandag

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Aarhus For abonnenter

I kirke juleaften? Nytårsaften med vennerne? Corona-professoren svarer på fem dilemmaspørgsmål

Annonce