Annonce
Livsstil

Høj på syre: Mørk og frugtspændt italiener

Hvad barbera har i syre, savner den i tanniner, og derfor kan et ophold på fad gavne vinen, hvis den skal kunne lagre med en positiv udvikling. Foto: Kenneth Klingenberg
Alkoholen nærmer sig ofte 15 procent, når de mørke barberadruer modnes i den italienske sol, men druernes høje syre danner en effektiv modvægt.

Barbera blev engang betragtet som en hverdagsvin og en bondevin i Piemonte; den var den almindelige befolknings rødvin og en cashcow for vinbønderne, mens de ventede på, at den fine nebbiolo lagrede færdig og kunne blive solgt til højere priser.

Den betragtning ændrede sig op gennem 1970’erne og 1980’erne, da flere barolo- og barbaresco-huse begyndte at sende seriøse barberaer på markedet. Det var vine på druer, som havde fået lov at vokse på nogle af de bedste marker, og de havde fået den dyre behandling i kælderen med lang maceration, nye fade og længere lagringstid.

Man kan lave vin med barbera, som er nem at forstå. Druen udmærker sig ved at afgive masser af farve fra skallerne til mosten, og så har barbera et højt indhold af syre. Selv når druerne udsættes for den italienske sol og sommervarme, forbliver syren på et højt niveau. Barbera er en sent modnende sort, og druerne får ofte lov at hænge ind i efteråret - også efter de er modnet til sukkerniveauer, der modsvarer op til 15 procent alkohol.

Annonce

Barberas evne til at modne i kraftig varme og sol uden at miste syren udnyttes over hele Italien, og i den sydlige del af landet anvendes barbera til at give syrlighed i blandinger med andre sorter. Sammen med den dybe bærfrugt, som en vin på barbera typisk har (tænk især mørke kirsebær, mørke blommer og brombær), er der ofte grundlag for mindst et par års yderligere lagring med positiv udvikling, når vinene bliver sat til salg - i hvert fald, når vi taler vine i klassen over producenternes billigste niveau.

Disse vine har som regel tilbragt en del af deres modningstid på nye eller næsten nye, små fade. Det var opskriften allerede for de første ”seriøse” barberaer, som Gaja, Vietti og Prunotto lancerede i 1970’erne. Siden kom Giacomo Bologna på banen med sine fadlagrede barberaer, og det udløste ikke nogen voldsom fløjkrig, som det gjorde, da blandt andre Gaja installerede nye fade i kælderen til sine nebbioloer.

20 års lagring uden problemer

For hvad barbera har i syre, savner den i tanniner, og derfor kan et ophold på fad give vinen et skud af garvesyre, som bidrager til at balancere frugten og alkoholen og forlænger smagen. Hos Coppo i Canelli smagte jeg for cirka tre år siden 1998-udgaven af vinen Pomorosso - det er en barbera, som får omkring 14 måneders barrique-lagring. 1998’eren var på toppen og syntes slet ikke på vej ned. Der er så meget frugt og syre i de koncentrerede barberaer, at de sagtens kan lægge krop til 5-10 års flaskelagring, hvor fadet har tid til at blive integreret i smagen.

Det betyder ikke, at nye barriques er en forudsætning for at lave længelevende vine, der også smager godt (eller bedre) efter 10-15-20 år. Det kan man forvisse sig om, hvis man sørger for at lægge vejen forbi Scarpa i Nizza sydøst for Asti eller besøger Bava i Cocconato nordvest for Asti.


For ikke så længe siden var en af anbefalingerne i disse spalter barbera d’Astien Croya fra kooperativet Araldica - den er bare en meget veldrejet frikadellevin, der overleverer til prisen på 45 kroner i Rema 1000.

fra artiklen


Scarpa har i mere end et halvt århundrede specialiseret sig i barbera, og topvinen La Bogliona (Victoriavine.dk) lagres tre år på store fade og derefter to år på flaske, før den frigives. I butikken i Nizza vil man forbande sig selv, hvis man har valgt at tage med et fly hjem, for her sælges årgange tilbage til begyndelsen af 1990’erne til omkring 300 kroner pr. flaske. Bava lagrer sine barberaer forholdsvis længe, før de bliver sat til salg, og ved et besøg for to år siden var flere vine fra omkring årtusindskiftet flot udviklede.

Annonce

Det billige alternativ

Barbera kan også drikkes, selvom vinen ikke har været i nærheden af nye fade. For ikke så længe siden var en af anbefalingerne i disse spalter barbera d’Astien Croya fra kooperativet Araldica - den er bare en meget veldrejet frikadellevin, der overleverer til prisen på 45 kroner i Rema 1000.

Dagens vin er båret af stor kirsebærfrugt suppleret af blommer og bitre solbær, og så er der en flot alliance mellem en stor syre og den høje alkohol.

Den er på ingen måde domineret af fad, selvom vinen har fået 20 måneders lagring på barriques (en tredjedel er nye, mens resten er brugt en gang tidligere)

Hvad er en referencevin?

I en serie artikler beskriver vi de druer, som er grundlaget for nogle af verdens bedste vine. Hver drue bliver portrætteret med en referencevin, der så tydeligt som muligt viser druens klassiske kendetegn - en vin, der kan bruges som måleenhed for andre vine på samme drue. Vi har givet os selv det benspænd, at den højst må koste 200 kroner.

2018 Barbera d’Alba Serraboella

Massimo Rivetti, Piemonte, Italien

Jyskvin.dk: 209/185 kroner v. 3 fl.

(14,5 procent)

Medium rød med udflydende, lilla kant i glasset. Viol, kirsch, mørkerøde blommer, gårdsplads, hængt kød og lakrids i duften, som man skal have snuden tæt til glasset for at fange. Det er særligt kirsebærrene, der træder frem i duften, sammen med den landlige duft af gårdsplads, og begge er også tydelige i munden, hvor vinen viser stor syre, noget mindre tanniner og en mørk frugtkerne med kirsebær, mørke blommer og bitre solbær. Vinen har en vis mængde glycerol, der lægger en sødmefuld glasur over syren, som i sig selv formår at balancere den høje alkohol. Seriøs barbera, som stadig er i sin ungdom og vil belønne fem års lagring. Fire store stjerner.

Serien med referencevine fortsætter efter

sommerferien.

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Slagter Kruse lukker efter 132 år: - Det er vemodigt, men også en lettelse

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Aarhus

Mandagens coronatal: Nye smittede holder sig under 100

Sport

Sara Slotts karriere slutter med styrt i OL-semifinalen

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Livsstil

Velbekomme: Sådan griller du makrel

Alarm 112

Kvinde forsøgte at sælge telefon - men blev mødt af køkkenkniv

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Østjylland

Slap dog lige en lille smule af: Humoristiske trafikskilte skal få bilister til at slippe speederen på de små sommerhusveje

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Aarhus

4 mulige historier - Du bestemmer, hvilken der skal laves journalistik på

Annonce