Annonce
Aarhus

Højaktuel idé: Arkitekt har tegnet landsby, hvor alle arbejder hjemmefra

Husene ligger tæt på naturen, og der er grønne områder i nærheden. Animation: Sarah Ghobadi
Arkitekt kombinerer hjemmejob med liv på landet og tæt på natur, skov og strand.

RØNDE/AARHUS: Tiden har gjort projektet aktuelt. Midt i coronaen har Sarah Ghobadi skabt et sted med gode rammer for hjemmearbejde og samtidig med et godt nærmiljø. Man kan næsten kalde det en lille landsby, hvor folk arbejder hjemmefra, men hvor der også er andet liv end butikker og kreative værksteder.

Den 26-årige arkitekt har netop skabt landsbyen som sit afgangsprojekt fra Arkitektskolen i Aarhus. Hun forestiller sig den i Rønde.

Hun har fået ideen, fordi hun var interesseret i, hvordan man kan gøre det lettere og mere attraktivt at bo uden for storbyerne ved at skabe arbejdspladser i forlængelse af hjemmet.

Annonce

- Ved hjemmearbejdet kan der komme mere liv og aktivitet i de mindre byer og i forstæderne, og man er ikke nødt til at skulle flytte til storbyerne for at få drømmejobbet. Jeg valgte Rønde, da det er et rigtig godt eksempel på en fin by, hvor man kan bo mere naturnært, og hvor jeg sagtens kunne se flere folk bosætte sig, hvis de fik muligheden for at tage drømmejobbet med sig, siger Sarah Ghobadi.

Naturskønt område

Sarah Ghobadi bor i Brabrand og har en veninde i Grenaa, og det er på turene med bussen frem og tilbage, at hun har kigget ud ad bussens ruder og gået tur i ventetiden i Rønde.


Det er ærgerligt, at så mange flytter fra landet til byen. Derfor bør vi skabe miljøer, som får nogle til at blive i landområderne.

Sarah Ghobadi


- Det er sådan et naturskønt område med udsigt over vandet. Der er fantastiske vandreruter, og det er tæt på skov og strand. Det oplever jeg også, at folk har fundet ud af i coronatiden. Jeg har mødt mange, når jeg har gået tur. Ved siden af Hospice Djursland er der et fint område, som kunne være velegnet til mit projekt, forklarer hun.

Til det område har hun tegnet den lille landsby med plads til hjemmearbejde.

Annonce

Den nære arbejdsplads

Hvert hus har mindst et rum, der er velegnet til job, og husene kan nemt indrettes efter brugernes behov, forklarer Sarah Ghobadi.

Hun kalder projektet "Den nære arbejdsplads - Et bokoncept til fremme af hjemmearbejde & nærmiljø", og formålet er netop at udvikle et boligområde, hvor der er gunstige rammer for hjemmearbejde og selvstændige erhverv.

Hovedgaden med huse på begge sider og et galleri til venstre. Animation: Sarah Ghobadi

- Det er ærgerligt, at så mange flytter fra landet til byen. Derfor bør vi skabe miljøer, som får nogle til at blive i landområderne. I min egen omgangskreds vil flere gerne bo tættere på naturen, men vælger alligevel Aarhus eller København, for der er uddannelse og job, siger, Sarah Ghobadi.

Annonce

Forskellige typer boliger

- Jeg har lavet forskellige typer af boliger, og de er ikke tænkt til en specifik brugergruppe. Alle kan flytte derind. Der er plads til fleksibilitet, og hver enkelt skal være med til at sætte præg på stedet, siger Sarah Ghobadi.

Hun forestiller sig også, at nogle driver butik, en kunstner har et galleri, en møbelsnedker et værksted, og der er mange muligheder for at arbejde med it, for eksempel for en arbejdsplads, der ligger et andet sted.

Plan for området set ovenfra. Animation: Sarah Ghobadi

- Det er ikke en ny gågade, jeg vil lave, understreger hun og siger:

- Frihed til at bo, hvor man ønsker det, kan opstå i takt med den øgede tendens til at arbejde hjemmefra, som vi ser i dag, enten i form af at folk vælger at drive selvstændigt erhverv, eller at virksomheder tilrettelægger en mere digitaliseret arbejdsdag, så arbejdstageren kan fjernarbejde fra sit hjem, selv om hovedkontoret er et andet sted.

Annonce

Undgå social isolation

Projektet, der naturligvis kun findes på computeren, ligger i landskabet sydvest for Rønde by, hvor der er rig mulighed for at bruge naturen.

Den har en væsentlig funktion, idet den bl.a. aktivt kan bidrage til en mere balanceret livsstil. For hjemmearbejdende kan der være brug for afbræk, pauser og motion.

Det er også intentionen, at stedet skal være åbent og inviterende for Røndes øvrige beboere.

Det skal være et levende nærmiljø, hvor naboskab og tilhørsforhold går imod antagelsen om, at hjemmearbejde medfører social isolation, forklarer Sarah Ghobadi.

Sarah Ghobadi står bag afgangsprojektet fra Rønde. Privatfoto

Projektet

  • Sarah Ghobadi, 26 år, er netop blevet færdig med uddannelsen til arkitekt på Arkitektskolen I Aarhus.
  • I sit afgangsprojekt har hun lavet en landsby med huse og fællesskab, der er velegnet til, at beboerne arbejder hjemmefra.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce