Annonce
Debat

Højbjerg Plads-projekt har for store omkostninger

Højbjerg Plads: Åbent brev til Jakob Bundsgaard, borgmester i Aarhus Kommune, til rådmand Rabih Azad-Ahmad, rådmand for Kultur og Borgerservice, og til Kristian Würtz, rådmand for Teknik og Miljø.

Vi, mange skatteborgere i Højbjerg, repræsentanter for borgergruppen 'Højbjergs fremtid', stiler hermed en kommentar til jer i forbindelse med høringen om den nye bibliotekspolitik i Aarhus Kommune og i særdeleshed i forbindelse med placeringen af et evt. nyt bibliotek og borgercenter i Højbjerg.

Kan I huske maj 2013?

Der blev udsendt en forhøring om et stort centerprojekt indeholdende nyt bibliotek ved Oddervej i Højbjerg, projekteret af ejendomsudvikler Claes Remien (CR). Reaktionen i 8270: Et rungende »Nej tak,« lød det fra Højbjerg gennem ca. 2000 borgerindsigelser, hvoraf mange af disse var meget omfattende og sagligt begrundede, omkostningerne ved dette center var simpelthen alt for store for skatteborgerne i Højbjerg/Skåde.

Annonce

Derfor er vi nødt til at reagere, når vi læser følgende formulering i Århus Stiftstidende i en artikel »Ny biblioteksplan kræver millioner« fra 26. november:

»Hovedpunkterne i planen ser således ud (...) Nyt medborgercenter i Højbjerg til afløsning af det nuværende. Kan måske etableres omkostningsfrit, hvis beliggenheden bliver Højbjerg Plads, mens en placering ved Lyseng vil kræve 7-8 mio. kroner.«

Vi erfarer, at Århus Stiftstidende har modtaget baggrundsmaterialet til artiklen fra Aarhus Kommune, og vi må således gøre opmærksom på en fejl. For vi håber sandelig, der er tale om en fejl og ikke tegn på forvaltningsmæssig arrogance overfor de mange skatteborgere, der takkede nej sidste år til et Højbjerg Plads-projekt, der var 3000 kvadratmeter mindre end det, CR nu har forelagt kulturelt udvalg i oktober 2014.

Frasen 'omkostningsfrit' benyttede nemlig også daværende kulturrådmand Marc Perera sig af sidste år, da han præsterede det første Højbjerg Plads-projekt. Marc P. blev dog klogere og kaldte endog efter indsigelsesfristen projektet for 'en ommer'.

Nu kan vi så læse i avisen, at denne 'omkostningsfrie'-frase går igen. Altså må vi udlede, at det må være en embedsmandsfrase, der med et arrogant knips verfer de 2000 borgerindsigelser fra sidste år væk. De 2000 borgerindsigelser takkede nej til det privatfinansierede centerprojekt ud til Oddervej, der bygger på 'kommunal medfinansiering' ved kommunefrasalg af grund med kunstnerværksteder, Lokalhistorisk arkiv og Den Blå Hest, så huslejen til det nye bibliotek for stedse kan være lav.

Også det nye Højbjerg Plads-projektet ('ommeren') har alt for mange omkostninger herude i lokalområdet - for det er nu vokset fra de tilladte 41-61 procent over 88 procent bebyggelsesgrad sidste år til nu at ville have 114 procent (alt sammen fordi den private investor ellers ikke kan få sine penge igen).

Claes Remien skal da absolut bygge noget nyt på den grund, der er hans nu, det vil vi glæde os til. Men det skal foregå uden ændring af Kommuneplan 2009 og uden frasalg af kommunal grund mod en lav bibliotekshusleje, fordi der er alt for mange negative følger (omkostninger) ved det store centerprojekt for de lokale skatteborgere og det lokale handelsliv. Offentlig privat partnerskabs(OPP)-modellen vil her skade lokalmiljøet og skatteborgerne i området. Er det virkelig socialdemokratisk/radikal politik?

Vi bibeholder gerne det nuværende bibliotek og dets placering - skal der absolut bygges nyt, så lad det ligge ved Lyseng, hvor der er præsenteret en flot 'Helhedsplan Lyseng'-model, svarende til den, socialdemokraten Steen B. Andersen (SBA) har opridset på sin hjemmeside for sit eget nærmiljø i Beder. Steen B. Andersens store engagement i Oddervej-placeringen (forhør jer evt. om vores aktindsigt om SBAs rolle) kan da vel ikke skyldes SBAs private interesse, at der så frigøres midler til netop hans ønskeplacering af biblioteket i hjembyen Beder, hvor biblioteksbyggeriet ved Idrætscentret Egelund er anslået til 12 millioner?

(Forkortet af redaktionen)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce