Annonce
Indland

Højbjergmordet: Teorierne stod i fuldt flor

Konspirationsteoretikere har haft kronede dage siden drabet i Højbjerg for snart 50 år siden.

SOK's bunkeranlæg ligger nabo til drabshuset. Det har født en teori om, at Marie Lock-Hansen udspionerede anlægget for DDR. Arkivfoto: Jens Thaysen

Højbjergmordet: Da Marie Lock-Hansen blev dræbt af endnu ukendt pistolmand i sin og ægtemanden Oscar Lock-Hansens villa i Højbjerg for 50 år siden, 10. november 1967, var det ikke alene indledningen på dansk kriminalhistories indtil nu største uforløste opklaringsarbejde. Det var også startskuddet på stribevis af teorier om, hvorfor hun blev myrdet og af hvem.

De hører sig både efterforskningen til og de mange artikler og bøger om sagen, der er fulgt i løbet af de 50 år.

Her følger et udpluk:

1

Spionage.

Ægteparrets villa var nabo til et militært anlæg, tyskernes bunkerbygning, som efter krigen blev taget i anvendelse af Søværnets Operative Kommando til overvågning af skibstrafikken. DDR var kendt for at hyre agenter, spioner, i umiddelbar nærhed af vesteuropæiske militæranlæg. Marie Lock-Hansen var kendt for at gå daglige ture med familiens hund i det skovområde, hvor anlægget lå. Var hun i virkeligheden spion for østblokken? Og var det det, der kostede hende livet?

I de første år efter drabet skrev Ekstra Bladet i øvrigt, at hushjælpen Irma Rasmussen, der blev skudt i hoften, en enkelt gang mødte morderen igen - hun så ham forlade SOK's adminisitrative hovedkvarter på Europaplads midt i Aarhus.

- Jeg har ikke selv modtaget den henvendelse, men jeg har efterfølgende hørt om den. Jeg har også hørt, at det var ved Magasin, hun så ham, siger Preben Nibe, der var en af de ledende efterforskere dengang.

- Derfor har jeg rodet samtlige rapporter og papirer vedrørende Irma Rasmussen igennem flere gange for at finde hoved og hale på den oplysning. Jeg har intet fundet. Jeg kan ikke bestride, at henvendelsen har fundet sted, men hvis det er tilfældet, så tror jeg ikke, det har været Irma Rasmussen.

2

Sindssyge.

Politiet fik relativt kort efter drabet en henvendelse fra en psykiater. Han mente, at drabet havde nogle karakteristika, der ledte tankerne hen på en gal mands værk. Det kunne være begået af en skizofren person. Politiet tog henvendelsen alvorligt og afhørte samtlige patienter og indlagte på - eller med tilknytning til - psykiatriske hospitaler i Danmark. Uden resultat.

3

Stikkervirksomhed.

Blev hun forvekslet med den aarhusianske stikker, den stærkt forhadte Grethe Bartram, og likvideret af tidligere danske modstandsfolk?

4

Griskhed.

En ægtepagt mellem Marie og Oscar Lock-Hansen blev udfærdiget få dage før drabet. Den stillede Marie særdeles gunstigt i tilfælde af såvel skilsmisse som den ti år ældre Oscars død. Da alvoren gik op for Oscar på et tidspunkt, hvor det var for sent at få den annulleret, fik han hustruen aflivet. Politiets efterforskning afviser den mulighed og fastslår, at han i givet fald ikke selv kunne have gjort det: Han underviste på drabstidspunktet på Aarhus Teknikum.

5

Advokatbommert.

Samme ægtepagt angives, blandt andet i en bog af Jørgen Skovsted i 2009, også som årsagen til drabet. Han sætter også navn på morderen, men uden dokumentation for påstanden: Hugo Schmidt, en af Oscar Lock-Hansens advokater. Han stod bag den famøse ægtepagt, som Oscar Lock-Hansen ville have ændret, da det gik op for ham, at han ville blive falleret, hvis hustruen krævede skilsmisse. Advokaten havde kun én mulighed: at tage livet af Marie Lock-Hansen. Det var eneste mulighed for at hindre hende i at blanke ægtemanden af.

6

Sidespring: Oscar Lock-Hansen og hans første kone kunne ikke få børn - men hun fødte ikke desto mindre et barn. Faderen var Oscar Lock-Hansens gode ven og partifælle i det Radikale Venstre, det senere folketingsmedlem Jørgen Andersen, fremgår det af en bog af journalisten Peer Kaae. Den udkom først på året 2017.

Af hensyn til den moralske skandale, fruens sidespring ville afføde, påtog Oscar Lock-Hansen sig formelt faderskabet, men havde ellers ikke noget med barnet at gøre. Barnet var dermed arveberettiget, også efter skilsmissen og det efterfølgende ægteskab med Marie Lock-Hansen. Det ændrede imidlertid den ægtepagt, som Lock-Hansen-parret indgik i ugen op til drabet 10. november 1967.

Ifølge Peer Kaae fik det Jørgen Andersen til i vrede over sin biologiske søns falmende økonomiske fremtidsudsigter at rydde Marie Lock-Hansen af vejen og dermed sørge for, at hans søn ville få, hvad der tilkom ham.

Peer Kaae nævner ikke Jørgen Andersens navn i bogen, men afslører ham alligevel med en lang række andre identificerende detaljer.

Preben Nibe har læst bogen og er imponeret, men ikke over konklusionen.

- Peer Kaae har lavet en formidabel research. Men Jørgen Andersen er ikke morderen. Han var 59 år på drabstidspunktet. Det er helt uforeneligt med oplysningerne fra familiens hushjælp, Irma Rasmussen, som stod ansigt til ansigt med drabsmanden. Det signalement, hun gav, var meget skarpt og præcist og fastslog mandens alder til 35-40 år. Jeg tvivler ikke på hendes vurdering, siger Preben Nibe i dag.

7

På 50-års dagen for drabet, fredag den 10. november, udkommer en ny bog om sagen, "Mysteriet om Marie." Selv om der er tale om en roman, siger bogens forfatter, Knud Simonsen, til avisen Danmark, at bogens hovedpointe er virkelig, og at han er kommet frem til den ved grundige studier af sagens akter sammen med juristen Jens Erik Mehlsen: At sovjetiske agenter ved hjælp af en københavnsk lejemorder stod bag drabet.

- Det er virkelig langt ude. Den københavnske lejemorder må i så fald have været århusianer, for Maries drabsmand talte med udpræget århusiansk dialekt, siger Preben Nibe.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Århus-talent flytter til Sønderborg

Annonce