x
Annonce
Aarhus

Høje ambitioner: Aarhus skal være Nordens reneste by

Affald, der flyder på gader og stræder er et stort problem i Aarhus. Nu skal et nyt - og ambitiøst - samarbejde vende udviklingen, så Aarhus bliver Nordens reneste by. PRIVTFOTO

Efter en møgbeskidt sommer går Arhus City Forening og Aarhus Kommune sammen om at gøre byen renere end nogensinde.

AARHUS: Det er et af Aarhus' helt store problemer, som et nyt samarbejde skal få has på:

Pizzabakker, cigaretskodder, kaffekrus, burger-emballage og andet affald, der flyder på brosten, fliser og græs.

Efter en sommer, hvor mængden af skrald har slået alle rekorder, tabte Claus Bech, direktør i Aarhus City Forening, tålmodigheden.

Han ringede til manden med ansvar for skraldet: Bünyamin Simsek (V), rådmand for teknik og miljø.

- Jeg ringede ikke for at skælde ud. I stedet foreslog jeg et samarbejde. Vi arbejder jo godt sammen om mange andre ting, siger Claus Bech.

Resultatet af samtalen er blevet et samarbejde mellem Aarhus Kommune, cityforeningen, strøgforeningen, Visit Aarhus og en række andre aktører og foreninger.

Annonce

Vi skal tænke nyt og turde gå nye veje. Vores udfordringer med affald i byen løses kun, hvis vi forener vores kræfter. Derfor er det fantastisk, at byens aktører nu går sammen om at prøve at løse problemerne.

Bünyamin Simsek

De er med i skraldesamarbejdet

Samarbejdet, der har som mål at gøre Aarhus til Nordens reneste by består af Aarhus Kommunes magistratsafdeling for Teknik og Miljø same Aarhus Cityforening.Desuden bakker følgende op:

Strøget Aarhus, Rekom, Der Kuhstahl, Aros Restauratørerne, Visit Aarhus, Erhverv Aarhus og Aarhus Haandværkerforening.

Nogle gæster i byens parker har svært ved at indstillet sigtekornet rigtigt. I hvert fald er det ikke alt skrald, der rammer skraldespandene. Foto: Aarhus Kommune

Høje ambitioner

Ambitionsniveauet er tårnhøjt. Aarhus skal være intet mindre end Nordens reneste by.

- Vi skal tænke nyt og turde gå nye veje. Vores udfordringer med affald i byen løses kun, hvis vi forener vores kræfter. Derfor er det fantastisk, at byens aktører nu går sammen om at prøve at løse problemerne, siger Bünyamin Simsek.

Første forsøg på at skabe holdnings- og adfærdsændringer foregår 31. maj og 1. juni under Verdensbilleder, som Aarhus City Forening står bag.

Årets tema er FN´s 17 verdensmål. Udstillingen skal sætte fokus på udfordringerne med affald i Aarhus.

Dem er der ikke så få af. Og udfordringerne synes at vokse i takt med byens ambitioner på de kulturelle og sportslige områder.

Masser af affald

Det lod sig mærke i sommeren 2018, hvor Aarhus var vært for VM i fodbold på Havnepladsen, VM i sejlsport samt en række andre arrangementer.

Det betød endnu mere affald end i 2017, der jo var kulturhovedstads-år og derfor også bød på masser af arrangementer og mennesker i byen.

I 2017 indsamlede Aarhus Kommune 79 ton affald fra affaldsstativer, gader og torve.

Det tal steg i 2018 til mere end 100 ton.

Holdningsændring

Opsamling af affald på gader og i parken, tømning af skraldespande samt fejning kostede i 2018 Aarhus Kommune 10,6 millioner kr.

Claus Bech tvivler på, at det hjælper på situationen at bruge penge på at sætte flere skraldemænd - og biler ind i kampen mod skraldet.

- Skal vi skraldet til livs, kræver det i den grad adfærds- og holdningsændringer. Det skal der arbejdes voldsomt med. Lige fra de yngste og op gennem uddannelsessystemet. Vi ved, at meget af affaldet stammer fra nattelivet, så der er en helt specifik opgave, siger Claus Bech.

- Nu tager vi ansvar

Hvad kan I bidrage med som cityforening?

- Vi kan bidrage med formidling. Og vi kan klæde vores medlemmer endnu bedre på, så de tager en ekstra tur med kosten. Og så kan vi sende et signal om, at det her er noget, vi må stå sammen om at løse. Vi har før brokket os voldsomt over mængderne af affald. Nu tager vi ansvar, siger Claus Bech, der understreger, at samarbejdet endnu ikke er begyndt at tænke i løsninger.

- Nu skal vi have afdækket udfordringerne. Det er vigtigt at sikre, at de mange turister, der besøger os, ikke vender hjem og siger "dejlig by, dejlige butikker og sikken et kulturliv. Men hvor var der dog beskidt", siger Claus Bech.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Sygeplejerske på hospital i corona-alarm: - Jeg har aldrig oplevet sådan et sammenhold

Leder

Debatten om prisen for et menneskeliv må vente til bedre dage

Debatten er allerede i gang. Den om prisen for et menneskeliv. Den måtte uvægerligt komme, som den altid bør og gør, når staten enten går i krig, bygger stort eller blot overvejer at gøre det. Lige nu står vi foran den største sundhedsudfordring i mange, mange år med corona-krisen på vej mod sit forventlige højdepunkt her i Danmark. Så mens vi venter på stormen, så lever debatten om prisen for et menneskeliv på de sociale medier, i landets aviser og formentlig også ude i hjemmene. Den kommer selvfølgelig, fordi staten indtil videre er ved at pumpe 285 milliarder kroner ud til hjælpepakker, fordi både små og store virksomheder lukker og nogle bukker under for krisen. Så derfor er det helt naturligt, at debatten kommer. Men den kommer bare alt for tidligt. Inden du gør dig til deltager i den debat, så gør dig selv - og alle andre - den tjeneste at bruge nogle minutters tanker på følgende: Hvor meget er dit barn værd? Hvor meget skal staten bruge på at redde din ægtefælle i et spørgsmål om liv eller død? Og spørg dig selv, hvor mange kroner det skal koste at redde din bedste ven, hvis vedkommende har fået kræft? Når du har tænkt godt og grundigt over det, så er du langt bedre rustet til at deltage i debatten. Og du vil højst sandsynligt have fundet ud af, at der ikke kan sættes et prisskilt på den behandling, som skal redde dit barn, din ægtefælle, din bedste ven. Anderledes er det åbenbart, når man står på afstand og tænker på de mange milliarder af kroner, der lige nu bruges i Danmark - og endnu flere milliarder rundt om i hele verden. Når man står derude, og måske er virksomhedsejer eller besidder en aktiemajoritet i et firma, så er prisen meget høj. Det er utroligt nemt at sige, at det er mennesker uden følelser, der lige nu gerne vil debattere prisen for et liv. Men nogen skal starte debatten. Uanset om vi kan lide det eller ej, så er det jo et vigtigt spørgsmål. Det gælder også den dag, hvor vi ikke har corona, men kæmper med andre svære sygdomme, hvor prisen på medicin for at holde folk i live er himmelhøj. Debatten er vigtig, og den er svær. Især lige nu, hvor corona fylder det hele, hvor følelser blokerer for en saglig diskussion. Det er derfor ikke nu, debatten skal tages. Den skal gemmes til bedre dage, hvor der forhåbentligt er plads og tid til at gå i dybden med det meget svære spørgsmål; Hvad er prisen for et menneskeliv?

Aarhus

Vilhelmsborg Festspil er gået konkurs: - Det ville være uansvarligt at bruge penge på en ny opsætning

Kultur

Aflyse, udskyde eller gennemføre? Samlet status på arrangementer som Northside og Aarhus City Halvmarathon

Annonce