Annonce
Aarhus

Høje ambitioner: Aarhus skal være Nordens reneste by

Affald, der flyder på gader og stræder er et stort problem i Aarhus. Nu skal et nyt - og ambitiøst - samarbejde vende udviklingen, så Aarhus bliver Nordens reneste by. PRIVTFOTO

Efter en møgbeskidt sommer går Arhus City Forening og Aarhus Kommune sammen om at gøre byen renere end nogensinde.

Annonce

AARHUS: Det er et af Aarhus' helt store problemer, som et nyt samarbejde skal få has på:

Pizzabakker, cigaretskodder, kaffekrus, burger-emballage og andet affald, der flyder på brosten, fliser og græs.

Efter en sommer, hvor mængden af skrald har slået alle rekorder, tabte Claus Bech, direktør i Aarhus City Forening, tålmodigheden.

Han ringede til manden med ansvar for skraldet: Bünyamin Simsek (V), rådmand for teknik og miljø.

- Jeg ringede ikke for at skælde ud. I stedet foreslog jeg et samarbejde. Vi arbejder jo godt sammen om mange andre ting, siger Claus Bech.

Resultatet af samtalen er blevet et samarbejde mellem Aarhus Kommune, cityforeningen, strøgforeningen, Visit Aarhus og en række andre aktører og foreninger.

Vi skal tænke nyt og turde gå nye veje. Vores udfordringer med affald i byen løses kun, hvis vi forener vores kræfter. Derfor er det fantastisk, at byens aktører nu går sammen om at prøve at løse problemerne.

Bünyamin Simsek

De er med i skraldesamarbejdet

Samarbejdet, der har som mål at gøre Aarhus til Nordens reneste by består af Aarhus Kommunes magistratsafdeling for Teknik og Miljø same Aarhus Cityforening.Desuden bakker følgende op:

Strøget Aarhus, Rekom, Der Kuhstahl, Aros Restauratørerne, Visit Aarhus, Erhverv Aarhus og Aarhus Haandværkerforening.

Nogle gæster i byens parker har svært ved at indstillet sigtekornet rigtigt. I hvert fald er det ikke alt skrald, der rammer skraldespandene. Foto: Aarhus Kommune
Annonce

Høje ambitioner

Ambitionsniveauet er tårnhøjt. Aarhus skal være intet mindre end Nordens reneste by.

- Vi skal tænke nyt og turde gå nye veje. Vores udfordringer med affald i byen løses kun, hvis vi forener vores kræfter. Derfor er det fantastisk, at byens aktører nu går sammen om at prøve at løse problemerne, siger Bünyamin Simsek.

Første forsøg på at skabe holdnings- og adfærdsændringer foregår 31. maj og 1. juni under Verdensbilleder, som Aarhus City Forening står bag.

Årets tema er FN´s 17 verdensmål. Udstillingen skal sætte fokus på udfordringerne med affald i Aarhus.

Dem er der ikke så få af. Og udfordringerne synes at vokse i takt med byens ambitioner på de kulturelle og sportslige områder.

Annonce

Masser af affald

Det lod sig mærke i sommeren 2018, hvor Aarhus var vært for VM i fodbold på Havnepladsen, VM i sejlsport samt en række andre arrangementer.

Det betød endnu mere affald end i 2017, der jo var kulturhovedstads-år og derfor også bød på masser af arrangementer og mennesker i byen.

I 2017 indsamlede Aarhus Kommune 79 ton affald fra affaldsstativer, gader og torve.

Det tal steg i 2018 til mere end 100 ton.

Annonce

Holdningsændring

Opsamling af affald på gader og i parken, tømning af skraldespande samt fejning kostede i 2018 Aarhus Kommune 10,6 millioner kr.

Claus Bech tvivler på, at det hjælper på situationen at bruge penge på at sætte flere skraldemænd - og biler ind i kampen mod skraldet.

- Skal vi skraldet til livs, kræver det i den grad adfærds- og holdningsændringer. Det skal der arbejdes voldsomt med. Lige fra de yngste og op gennem uddannelsessystemet. Vi ved, at meget af affaldet stammer fra nattelivet, så der er en helt specifik opgave, siger Claus Bech.

Annonce

- Nu tager vi ansvar

Hvad kan I bidrage med som cityforening?

- Vi kan bidrage med formidling. Og vi kan klæde vores medlemmer endnu bedre på, så de tager en ekstra tur med kosten. Og så kan vi sende et signal om, at det her er noget, vi må stå sammen om at løse. Vi har før brokket os voldsomt over mængderne af affald. Nu tager vi ansvar, siger Claus Bech, der understreger, at samarbejdet endnu ikke er begyndt at tænke i løsninger.

- Nu skal vi have afdækket udfordringerne. Det er vigtigt at sikre, at de mange turister, der besøger os, ikke vender hjem og siger "dejlig by, dejlige butikker og sikken et kulturliv. Men hvor var der dog beskidt", siger Claus Bech.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Corona-udbrud med uformindsket styrke: På 24 timer er yderligere 39 århusianere testet positive

Aarhus For abonnenter

Venstre om rundhåndet idrætsudspil: Det ligner et lille hold-kæft-bolche

Aarhus

Liveblog: Pressemøde, hotspots og flere smittede - få overblik over coronasituationen i Aarhus

AGF

Efter afsked med AGF: Jakob Ankersen vender hjem til Esbjerg

Aarhus For abonnenter

Frustrationer i Solbjerg: En pose penge alene løser ikke foreningsidrættens pladsproblemer

Annonce