Annonce
Kultur

Høje krav til maden på Northside: Økologisk, lokal og serveret med en historie

Personalet i Gastrokanonen skal have - eller får - gode armkræfter for konstant at røre i den økologiske og godt krydrede chili con carne. Foto: Flemming Krogh
Northsides madboder holder højt niveau på grund af høje krav fra festivalen.

NORTHSIDE: Enhver, der har været på festival, kan tale med om, at maden kan være af svingende kvalitet, lige fra det mest snaskede og ligegyldige til det lækre og nærende måltid.

Northside skiller sig dog ud fra andre festivaler, for her er niveauet generelt højt, og det skyldes i høj grad, at forventningerne og kravene også er høje. Det fortæller food manager Lise Damgaard.

- Vi har jo et krav om 100 procent økologi, og det er med til at højne niveauet helt fra starten. Allerede i udvælgelsesprocessen falder en del fra på grund af det krav, og derefter handler det om at fortælle mig, hvorfor vi lige netop mangler deres bod på festivalen. Hvorfor det lige er det produkt, vi ikke vidste, vi manglede, siger hun.

Annonce

Vi ved, hvor travlt de kan få, og det er faktisk umuligt at forberede dem 100 procent på, ligesom det er umuligt at vide, om det lige netop er deres bod, der får allermest travlt.

Lise Damgaard, food manager

Aarhus er navlen

Lise Damgaard står for udvælgelsesprocessen, og nye boder søger enten selv, eller også opsøger hun dem, fordi hun har hørt om konceptet.

- Jeg prøver at ramme et alsidigt sortiment, og jeg forsøger at holde priserne på et rimeligt niveau. Jeg kigger først og fremmest lokalt i og omkring Aarhus, men jeg støder også på ting, vi ikke kan klare lokalt, og derfor er der også boder med fra for eksempel København, siger hun.

Lise Damgaard slå dog en tyk streg under, at det ikke er nok blot at have et godt produkt og en god idé.

- Boderne skal også lytte til vores erfaring, når vi guider dem i for eksempel skiltning og ikke mindst antallet af produkter. For vi ved, hvor travlt de kan få, og det er faktisk umuligt at forberede dem 100 procent på, ligesom det er umuligt at vide, om det lige netop er deres bod, der får allermest travlt. Endelig må de gerne kunne fortælle en historie med deres produkt – og gerne vise det og deres køkken frem for gæsterne, siger hun.

På gammeldags manér

En af de boder, der fortæller en historie, er Gastrokanonen fra Mårslet ved Aarhus, der bruger en god, gammeldags, brænde- og kulfyret gullaschkanon til at producere en fyldig chili con carne.

- Vi havde debut sidste år, og det var et svært år, fordi vi var dem, der kom sidst til og derfor fik en placering ved rød scene, hvor der seks timer om dagen ikke var musik. Desuden var det 26 grader og høj sol – ikke lige det bedste vejr til chili con carne, fortæller Rasmus Melgaard, der sammen med Svend Hamann er indehaver.

- I år har vi fået en meget bedre plads, og vejret passer lidt bedre. Vi har desuden lært rigtig meget af det første år – blandt andet at det virkelig betyder noget i regnskabet, hvis man hælder lidt for meget i portionerne. Fredag solgte vi 750 portioner, og vi har kapacitet til omkring 1000, så vi er meget tilfredse og stolte.

På trods af regnvejr lørdag var der godt med gæster i den københavnske Nicecream, der sælger vegansk is lavet på kokosmælk. Foto: Flemming Krogh

Vegansk fra hovedstaden

En af de spritnye boder i år er københavnske Nicecream, der sælger vegansk is både fra boden og fra en cykel med lad. De lever godt nok ikke op til det lokale krav, men det er fordi, der angiveligt ikke findes et produkt af samme kvalitet i Aarhus.

- Vores gæster efterlyser allerede, at vi skal åbne i Aarhus, så det har vi besluttet os at gøre, vi ved bare endnu ikke hvornår, fortæller Gunnar Bjorgvinsson, der står bag konceptet med David Stefansson.

De to efterlyser noget mere sol her lørdag eftermiddag, men er ellers godt tilfredse med debuten.

- Vi kan allerede mærke, hvad vi gør rigtigt og forkert – vi har for eksempel alt, alt for meget is med, men vi var bange for ikke at have nok af det hele. Nu har vi bare alt for meget af alt, griner Gunnar Bjorgvinsson.

Indehaverne fortæller, at de ikke markedsfører deres is lavet på kokosmælk som vegansk, men bare som god is.

- Førhen kunne ordet vegansk skræmme folk væk, og derfor fjernede vi det fra vores logo for tre år siden. Men sådan er det ikke mere – i København er det nok 90 procent af vores kunder, der ikke nødvendigvis er veganere, lyder det fra Gunnar Bjorgvinsson.

Northside har i år i alt 35 boder med mad til de omkring 30.000 gæster.

En brænde- og kulfyret gullaschkanon er hovedværktøjet, når der produceres chili con carne. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF gik mål-amok i Farum

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Danmark For abonnenter

Offer for mishandling i sms: 'Hey, far! Jeg har brug for din hjælp nu'

Annonce