Annonce
Byudvikling

Indenfor i højhuset for alle generationer: Børge og Sofie nyder livet på toppen af Aarhus Ø

Selvom Børge Mikkelsen og hans kone kun har boet i Generationernes Hus siden november 2020, er lejligheden velindrettet og hyggelig. Foto: Flemming Krogh
Pensionist Børge Mikkelsen var én af de første beboere, som rykkede ind i Generationernes Hus på Aarhus Ø. Det har han ikke fortrudt.
Annonce

AARHUS: Når Børge Mikkelsen på 89 år tømmer sin postkasse i stueetagen i det nye højhus, Generationernes Hus, på Aarhus Ø, kan han høre latter og lyden af leg fra børnehaven, der ligger i samme hus. Gennem vinduerne kan han indimellem få et glimt af børnene, som skaber liv på stedet.

Selv bor den kvikke pensionist øverst oppe i huset på 7. etage, hvor han har indrettet sig i en stor 2-værelses lejlighed med sin kone Else.

- Vil du med op og se, hvor jeg bor? Det er nemt med elevatoren, lyder det fra Børge Mikkelsen, som kommenterer det nye kunstværk kombineret med et stort siddemøbel i træ, som næsten står færdigt i stueetagen.

- Er det ikke flot? De er så dygtige, dem der bygger det, siger pensionisten, som også nyder, at den nyåbnede café skaber liv på stedet, hvor corona naturligvis lægger en dæmper på udfoldelserne.

På 7. sal hersker der ro og fred. Og selv om en gruppe unge mennesker er rykket ind i et større bofællesskab på samme gang, er der ingen larm.

Indenfor i lejligheden hos de to ægtefæller, der har kendt hinanden siden 4. klasse, hvor de gik i samme skole i Aarhus, kan man nyde udsigten til Riis Skov og nyde en flig af bugten.

- Hvis du åbner det lille sofabord, kan du se et sort/hvidt fotografi af en ung mand i en sejlbåd. Det er mig, der sejler i min finnjolle. Det gik jeg meget op i dengang i begyndelsen af 50'erne. Billedet er taget af den firedobbelte olympiske guldvinder Paul Elvstrøm, der stod ved det røde fyr ved indgangen til lystbådehavnen. Nu får jeg samme udsigt herfra, siger Børge Mikkelsen, som på den måde oplever, at ringen formentlig slutter med den nye bolig på Aarhus Ø.

Børge Mikkelsen får en snak med Sofie Juul Jakobsen i et orangeri i Generationernes Hus, hvorfra der er den mest forrygende udsigt. Foto: Flemming Krogh

Flytningen fra en lejlighed på Rødkløvervej var hård. Mange af parrets møbler kom ikke med, så der skulle tages mange beslutninger, da parret flyttede ind i begyndelsen af november 2020. Men nu er Børge og Else kommet på plads med deres smukke designermøbler, ægte tæpper på gulvene og kunst på væggene.

- Vi er så glade for at bo her i vores lyse lejlighed. Det fungerer godt for os, siger Børge Mikkelsen, som ikke kan overtale sin hustru til at stille op foran kameraet.

Annonce

Bilen holder tæt på

Else Mikkelsen er dog ikke mere afvisende, end at hun tillader, at jeg tager plads i en sofa. I behørig afstand til de to ældre mennesker.

To rollatorer, der står ved det runde spisebord i køkkenafdelingen, som er en del af den store stue, indikerer at parret ikke er så rørige, at de tager trappen.

- Men vi kan nemt komme ud alligevel. Vores bil holder i kælderen under huset, hvor elevatoren fører direkte ned, fortæller Børge Mikkelsen, der ikke lader sig bremse af sin alder og gerne kører i bil på indkøb eller andre steder hen.

Lystbådehavnen er dog ikke længere et mål for parret.

- Vi har haft en lystsejler igennem mange år, men det kræver arbejde at vedligeholde den, og man skal også være meget frisk for at sejle, så vi har solgt den, siger Børge Mikkelsen, som har arbejdet som sælger inden for forskellige brancher.

Møbelbranchen var han meget begejstret for at arbejde i. Det ser man tydeligt, hvis man kigger efter i lejligheden, hvor danske arkitekt-legender som Finn Juhl og Ole Wancher har sat deres aftryk.

Børge Mikkelsen nyder sin pensionist-tilværelse i Generationernes Hus på Aarhus Ø. Foto: Flemming Krogh

Malerierne på væggene vidner også om en stor interesse for kunst. Parret drev sågar et kunstgalleri i Scandinavian Center for nogle år tilbage. Nu kan de nyde livet som pensionister i det nye hus, hvor der bor mennesker i alle aldre, fra nul til 100 år, fra vuggestue til plejehjem.

- Det er dejligt, at der bor unge tæt på os. Det skaber liv. Lejlighederne er godt isolerede, så vi kan ikke høre, hvis de skulle larme lidt, fortæller Børge Mikkelsen, som insisterer på at vise orangeriet, et fællesrum med store glaspartier, som ligger på samme gang.

Annonce

Arbejdsplads i fællesrummet

Placeringen af orangeriet i et hjørne af huset giver udsigt mod såvel syd som vest. På en gråvejrsdag skaber det et behageligt lys, som har lokket Sofie Juul Jakobsen på 22 år ud af lejligheden.


Det er dejligt, at der bor unge tæt på os. Det skaber liv.

Børge Mikkelsen


Den unge kvinde, som læser til sygeplejerske, bor i bofællesskabet tæt ved orangeriet. Hun sender Børge Mikkelsen et bredt smil og et nik, da han spørger, om vi må komme ind.

Et lyst orangeri fungerer som et af de fælles rum i Generationernes Hus. Foto: Flemming Krogh

- Mit eget værelse er ikke så stort, så jeg nyder at tage mine bøger og min computer med herud i rummet, hvor der er lys og god plads, siger Sofie Juul Jakobsen, der også fremhæver husets alderssammensætning som noget særligt.

- Hvis der udelukkende boede unge mennesker her, ville der være mere larm. Så ville jeg have svært ved at kunne koncentrere mig om mine studier, siger den ihærdige studerende.

Generationernes Hus

Generationernes Hus i Thit Jensens Gade 3 på Aarhus Ø er for alle generationer, og der er offentlig adgang til huset og til dets café, Øens Spisehus, der lige nu sælger takeaway.

I huset bor mennesker af alle aldre fra 0 til 100 år. Der er vuggestue, børnehave, ungdomsboliger, familieboliger , ældreboliger og plejehjem.

Det er skabt i et samarbejde mellem Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF til Parken med mulig debutant i truppen

AGF For abonnenter

Kommentar: Sagen om Peter Christiansen handler ikke om penge, men om selvforståelse - og AGF har fået sendt et signal til FCK

Annonce