Annonce
Debat

Højhuse er en del af byens dna: Mindet 6 bliver værdifuld for Aarhus

"Når jeg går rundt i Your Rainbow Panorama på Aros, ser jeg Aarhus' mange rød- og gulfarvede tage sammen med det grønne tæppe, som følger byens landskabskontur. Der er efterhånden kommet en del boligblokke og højhuse i byen", skriver Stephen D. Willacy. Foto: Stephen D. Willacy

DEBAT: Jeg vil gerne komme med nogle bemærkninger til flere udtalelser i medierne i den seneste tid, som jeg ikke mener holder vand.

Et debatindlæg nævner, at man i højhuspolitikkens tillæg nr. 84 til Kommuneplan 2001 skriver, at man burde bygge højhuse på de højeste steder og ikke i ådalen. Det er vigtigt at minde om, at det samme dokument viser "områder, hvor projekter med høje huse ikke som udgangspunkt afvises". Disse områder inkluderer de laveste dele af Aarhus; hele havneområdet, fra Aarhus Ø til slagteriområdet på Sydhavnen, inklusiv rutebilstationen, Politigården og Bruuns Galleri. Også langs åen ved Carl Blochs Gade og Søren Frichs Vej.

Når jeg går rundt i Your Rainbow Panorama på Aros, ser jeg Aarhus' mange rød- og gulfarvede tage sammen med det grønne tæppe, som følger byens landskabskontur. Der er efterhånden kommet en del boligblokke og højhuse i byen: De ikoniske havnekraner, Bogtårnet, industrihavnens byggerier, Aarhus Ø og midt i det hele Aarhus Domkirke, der rejser sig majestætisk. Høje byggerier er også en del af byens dna.

Annonce

Lige om lidt bliver Lighthouse, Kompanilen og Nicolinehus ved Bassin 7 på Aarhus Ø synlige i byens skyline og vil sammen med den kommende erhvervs- og kreative klynge ved sydhavnskvarteret og Mindet 6 bidrage til Aarhus' fortælling om en moderne, dynamisk by, som er i konstant bevægelse og stærkt forbundet med sin historie.

Aarhus er en by med et øhav af lokalmiljøer med hver sin egenart, og med i den voksende by er højhusene en integreret del af byens dna på udvalgte steder.

Der er efter min vurdering en god respektafstand imellem domkirken og de nye projekter i sydhavnskvarteret og Mindet 6. Disse nye bydele ved Sydhavnen bliver høje og tætte og vil få deres særlige egenart og karakteristika som naboer til skalaen i den aktive industrihavn. Det bliver nye destinationer i byen.

Foto: Stephen D. Willacy

I højhuspolitikken er der udpeget særlige beskyttede sigtelinjer til domkirken for at forhindre byggeri foran og bagved. Aarhus Stift og kongelig bygningsinspektør Mette Viuf Larsen ser det som meget positivt, at disse linjer er tilvejebragt og respekteres. Projektet for Mindet 6 påvirker ikke disse sigtelinjer.

Der er allerede udpeget yderligere standpunkter til visualiseringer fra indfaldsvejene i højhuspolitikker. Ud fra disse er det muligt at lave en helhedsvurdering af den visuelle påvirkning på byens skyline, hvor Aarhus Domkirke og Aarhus Rådhus har særlig status. De yderligere standpunkter til visualisering er blevet tilføjet for at kvalificere kommunens vurderinger.


Bydelen omkring Mindet 6 bidrager positivt til byens bæredygtige udvikling og udnytter den bynære beliggenhed ved havnen og tæt på byens transport-hub. Husets mange brugere vil understøtte butiksliv, byliv og byens kulturliv.


Det er vigtigt, at vi husker på årsagen til, at der blev udarbejdet et tillæg til højhuspolitik i Aarhus. Der blev igennem en årrække foreslået adskillige mulige projekter i de lave områder i midtbyen, f.eks. perlekædeprojektet på rutebilstationen med udvidelsen af Bruuns Galleri og boliger, Frederiks Plads og en række projekter langs Mindet.

Aarhus Byråd syntes, at det var vigtigt at tænke hele området i en større sammenhæng og lade det indgå i en mere langsigtet planlægning. Højhuspolitikken sikrer denne sammenhæng og en regulering af placering af høje byggerier.

Projekterne for sydhavnskvarteret og Mindet 6 har været på tegnebrættet i en årrække, og Aarhus Kommunes planafdeling har løbende "synkroniseret" projekterne for at imødekomme de nye krav i højhuspolitikken. Mindet 6, som er tegnet af C.F. Møller, er tegnet som et punkthus, som vil fylde mindre synsmæssigt i forhold til det gængse rektangulære kontorhøjhus.

Foto: Stephen D. Willacy

Der har været diskuteret, om man kan reducere projektet med 40 meter eller halvere husets højde. Det ville være uheldigt for et projekt, hvor proportionerne er nøje afstemt mellem grundplan og højden. Dette er for nyligt beskrevet af C.F. Møller i medierne.

Aarhus har allerede et uheldigt eksempel på denne type af projekter i Prismet, som netop har fået en meget uheldig proportionering mellem højde og masse.

Mindet 6-projektets facader mod områdets byliv ved Filmbyen er bearbejdet til en menneskelig skala. Her tilbagetrækkes selve højhuset med 20-25 meter, og der skabes en stor landskabelig tagterrasse. Oplevelsen af højhuset bliver væsentligt reduceret ved dette træk, som kaldes vancouverism i højhuspolitikken.

Byrummet afgrænses af de historisk værdifulde eksisterende to-tre-etagers havnebygninger, som er forbundet med en bro til de ikoniske fem søstre. En række specialbutikker samt kreative og kulturelle aktiviteter indarbejdes her og bidrager positivt til byliv.

Bydelen omkring Mindet 6 bidrager positivt til byens bæredygtige udvikling og udnytter den bynære beliggenhed ved havnen og tæt på byens transport-hub. Husets mange brugere vil understøtte butiksliv, byliv og byens kulturliv.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Tag bare hunden med selv om det er farligt: Minister afviser hundeforbud ved kvæg i nationalparkerne

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Nu sker der noget: Kameraer i dødskryds på vej

Aarhus For abonnenter

Naboer om støj fra Botanisk Have: Nye regler blev brudt i weekenden

Aarhus

Frygter du den? Da Jerntæppet faldt, drog ulvene mod Jylland

Aarhus

Efter påkørsel af politibetjent: Sådan vil kommunen bremse vanvidskørsel på Silkeborgvej

Aarhus For abonnenter

Et hus, vi er stolte af. Nej! En voldtægt af byens skyline: Danmarks højeste skyskraber vedtaget efter ilter debat

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Kronik: Malteserordenen - hvem er det?

Aarhus

Århusianske bilister bumpede afsted: Tankstation i kæmpebrøler

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Aarhus

Farvel til mundbindet: Halvanden uge efter er corona-tallene stadig i bund

Annonce