Annonce
Rejser

Højsæson for jazz-festivaler: Her er fem bud på gode oplevelser

Montreux har budt på kvalitetsmusik i godt fem årtier. Foto: Anne-Laure Lechat
Kombiner ferien med musikalske oplevelser i verdensklasse. Her er fem bud på jazzfestivaler, der finder sted i løbet af sommeren.

Der bliver sunget, scattet, blæst i horn, banket i trommer og vredet strenge mange steder rundt omkring i de kommende måneder. Ikke mindst i Europa er det snart højsæson for jazzfestivaler, og mennesker i tusindvis flokkes for at høre både de etablerede og de nye navne i den blanding af officielle events og selvstændige initiativer, som kendetegner mange festivaler.

De fleste byder på et program, som afspejler, at jazz er en genre, som ikke vil defineres snævert, og mange af dem rummer rock, soul, r’n’b, hiphop og meget andet, så der skulle også være mulighed for, at flere generationer kan finde noget, de gerne vil høre. Og orker man ikke flere dage med musik, så vil man som regel kunne få en masse ud af bare at bruge en enkelt dag i en by med en jazzfestival, indsuge stemningen og sætte sig på et torv, få noget koldt i glasset og nyde lyden af et af de orkestre, som en lokal værtshusejer har hyret i anledning af den store festival.

Annonce

Jazzens historie


Jazz opstod i den farvede befolkningsgruppe i det sydlige USA i slutningen af 1800-tallet. Stilarten har siden udviklet sig i mange retninger og i undergenrer så forskellige, at det næsten ikke er til at tro, at de alle går under betegnelsen "jazz". Disse undergenrer eksisterer i dag side om side i musikmiljøer verden over.

Mange daterer fødslen af jazz til omkring år 1900 og fødestedet til New Orleans på den amerikanske sydøstkyst, som var kendt for sit sprudlende kulturliv og en broget sammensætning af racer og kulturer.

I denne kulturelle smeltedigel opstod jazzmusik i sin tidligste form: New Orleans-jazz. Denne nye musik blev til som en slags sammenstød mellem "sort" afroamerikansk musik og "hvid" musik med rod i ragtime, march og den europæiske klassiske musiktradition.

Kilde: Musikpedia.dk.

Montreux Jazz festival

Hvornår: 28. juni til 12. juli.

Montreux kan prale af at være verdens næststørste jazzfestival, og med en historie, der går tilbage til 1967, er listen over berømte musikere, som har spillet på festivalen alenlang: Alt fra jazzikoner som Ella Fitzgerald til David Bowie og Pharrell Williams har lagt vejen forbi byen i de idylliske omgivelser ved Genevesøen. Omgivelser, som engelske turister allerede begyndte at sætte pris på for mere end 100 år siden, hvilket betyder, at der er mange overnatningsmuligheder. Der er imidlertid også mange gæster - flere end 200.000 alt i alt - så man skal ikke vente til sidste øjeblik med at booke.

I år har Elton John gjort Montreux til en del af sin afskedsturné, og det samme har r'n'b-sangerinden Anita Baker og folklegenden Joan Baez. Eltons show er for længst udsolgt, men i skrivende stund er der stadig billetter at få til de to damers farvelkoncerter. Montreux er imidlertid ikke kun store, dyre navne, for programmet byder også på masser af gratis koncerter og ukendte artister, som festivalledelsen indrømmer, at de ikke engang selv havde hørt om for et par måneder siden.

www.montreuxjazzfestival.com.

Chicago Jazz Festival

Hvornår: 23. august til 1. september.

"All That Jazz" hedder et af de berømteste numre fra musicalen "Chicago", men det var ikke kun i de brølende 1920’ere, at byen genlød af swingende toner. Det gjorde den også i 1974, da en række musikere markerede Duke Ellingtons død med en gratis parkkoncert i slutningen af august. Det blev starten på Chicago Jazz Festival, og den skiller sig ikke mindst ud ved at være meget budgetvenlig, når man først er kommet derover: Alle koncerterne er arrangeret af bystyret og derfor gratis. Det foregår flere forskellige steder i byen, men hovedparten af aktiviteterne finder man i den forholdsvis nye og meget populære Millenium Park.

Jazz Institute of Chicago hjælper bystyret med programlægningen, som mikser lokale musikere med navne udefra. I år kan man som hovednavne blandt andet høre bassisten Christian McBride, Eddie Palmieri Sextet, George Freeman og Billy Branch samt en hyldest til Nat King Cole, der inkluderer hans bror, sangeren og guitaristen Freddy Cole.

jazzinchicago.org/jazzfest/.

Chicago holder jazzfest for alle uanset budget. Foto: Chicago Jazz Festival

Jazz in Marciac

Hvornår: 25. juli til 25. august.

Hver sommer drager jazzfans i tusindvis til den lille sydvestfranske by Marciac, og det vil de utvivlsomt også gøre i år, hvor navne som Sting, Wynton Marsalis, Chick Corea og Beth Hart er på plakaten. Dem kan man høre i det store telt, der bliver rejst og kan rumme over 6000 mennesker, men der er også masser af musik rundt omkring byens torv.

At en by med omkring 1500 indbyggere er blevet synonym med jazz, skyldes ikke mindst Jean-Louis Guilhaumon. Han kom i 1978 til Marciac som skolelærer, var vild med musik og arrangerede de første koncerter med trompetisten Bill Coleman og saxofonisten Guy Lafitte, der tilfældigvis boede i nærheden.

Guilhaumon blev senere borgmester i Marciac, hvor jazz er sat på skemaet i skolen, og beboerne kan glæde sig over, at jazzfestivalen har været med til at forhindre den affolkning og butiksdød, som ellers nemt kunne være blevet Marciacs skæbne.

- Når Jean-Louis spørger, siger du ja. Han er en meget speciel mand, sagde pianisten Ahmad Jamal i et interview i 2016 som forklaring på, hvorfor hans eneste koncert det år var i Marciac. Han kommer i øvrigt også i år og spiller som det eneste sted i Europa.

www.jazzinmarciac.com.

Marciac byder på landsbycharme og verdensklassejazz. Foto: Remy Gabalda/AFP/Ritzau Scanpix

North Sea Jazz

Hvornår: 12.-14. juli.

Burt Bacharach spillede til Copenhagen Jazz Festival i 2016, og hvis man gik glip af det, kan man i stedet tage til Rotterdam i år og høre manden bag klassikere som "Raindrops Keep Fallin' on My Head" og "Walk On By". Festivalen i Holland er nemlig også en af dem, hvor legender kan findes i rigt mål. I år er det foruden Bacharach blandt andre Bobby McFerrin, Henry Threadgill og Houston Person samt Rein de Graaff, bebop-pianist og hollandsk jazz' grå eminence, som er på vej på pension.

Har man mindre lyst til legender og mere til nyere indslag, som for eksempel lader sig inspirere af hiphop, kan man gå efter navne som saxofonisten Braxton Cook, tubaisten Theon Cross eller produceren Sly5thAve, der er udpeget af festivalen som højdepunkter.

Rotterdam lyder måske ikke som et særlig regnsikkert valg, men North Sea Jazz kan også prale med at være verdens største indendørs musikfestival, der holder til i messecenteret Ahoy Rotterdam.

www.northseajazz.com.

Uanset om sommeren byder på regn eller sol, kan man nyde jazzen uforstyrret i Rotterdam. Foto: Paul Bergen/AFP/Ritzau Scanpix

Copenhagen Jazz Festival

Hvornår: 5.-14. juli.

Jazzen indtager virkelig byen, når Copenhagen Jazz Festival går i gang, så hvis man ellers kan lide jazzmusik, er det bestemt ikke noget dårligt tidspunkt at være turist i sin egen hovedstad. Kigger man på udenlandske guides til de bedste festivaler, finder man ofte København omtalt, så det er ikke bare national stolthed, der gør den værd at fremhæve.

Hovednavne i år er blandt andre souldronningen Gladys Knight, bassist Marcus Miller og det portugisiske fado-fænomen Mariza, men der er noget for alle, hvad enten man er kender eller novice, danseglad eller mest til at lytte, vild med det mest eksperimenterende og syrede eller bare elsker at vippe med foden til trad-jazz (traditionel jazz) over en fadøl i Nyhavn.

Selv børnene er der tænkt på: Jazz for børn er et fast tema med koncerter, hvor professionelle musikere formidler jazz ved at inddrage alle sanser gennem leg, dans, fortælling og billedkunst.

www.jazz.dk.

København genlyder af musik og et væld af sprog under jazzfestivalen. Foto: Kristoffer Juel Poulsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce