Annonce
Østjylland

Højspændt spil om de blå busser: Protestbevægelse kræver klar besked

Efter et langt tilløb har et enigt regionsråd sat en besparelse på busdriften ind i budgettet for 2019. Men konsekvenserne af besparelsen på 46 millioner kroner er indtil videre svære at blive kloge på. Arkivfoto: Richard Sylvestersen

Regionsråd har endegyldigt besluttet at spare 46 millioner kroner på næste års busdrift. Men den endelige plan for lukninger og omlægninger fortaber sig i et spil mellem region og kommuner. Protestbevægelse vil have afklaring og indflydelse.

ØSTJYLLAND: Der er gang i et højspændt spil om de blå bussers fremtid i Østjylland.

Politikerne i Region Midtjylland har indgået et budgetforlig, der i bund og grund er lig med lukninger og beskæringer af en række busruter ved udgangen af i år.

Men samtidig arbejder regionen for at udsætte forandringerne af rutenettet til sensommeren 2019. Det kræver imidlertid, at blandt andre de østjyske kommuner vil skyde penge i busdriften fra 1. januar 2019.

- Det er en besynderlig og utilfredsstillende situation, hvor regionen hopper i to vandpytter på samme tid. Folk har brug for at vide, om deres bus kører videre efter nytårsaften. Vi har i månedsvis efterlyst en afklaring. Det her lugter af, at politikerne i regionen ikke for alvor tør tage konfrontationen, siger Martin Godsk, talsmand for protestgruppen Bevar Vores Busser med 3.250 medlemmer.

Annonce

Busser og spareplan

Region Midtjylland vil beskære den regionale busdrift med 46 millioner kroner. Nedskæringerne skyldes, at udgifterne til kollektiv trafik gør stadig mere ondt i regionens økonomi. Siden 2007 er den kollektive trafik vokset fra at fylde 40 procent til nu 56 procent af budgettet i afdelingen for Regional Udvikling.Region Midtjylland har offentliggjort en såkaldt bruttoliste over mulige lukninger og omlægninger af busruter. Bruttolisten rummer 21 busruter i Østjylland, der står til at blive ramt hårdere end den vestlige del af regionen.

I regionens sparearbejde indgår der en oversigt over nettoudgifter til busdrift fordelt på kommuner. Den placerer Syddjurs, Norddjurs, Favrskov og Odder kommuner som de fire kommuner, hvor regionen bruger flest penge på busdrift målt i forhold til antallet af indbyggere.

Aarhus, Skanderborg, Randers og Horsens kommuner er placeret midt på listen.

Borgmester Jan Petersen (S) fra Norddjurs Kommune kæmper hårdt med kommunens dårlige økonomi. Han er opgivende ved tanken om, at der på grund af regionale besparelser skal findes kommunale penge til at finansiere busdrift. Arkivfoto: Gert Præst/Norddjurs Kommune

Farvel penge

I det tidlige forår 2017 indledte Region Midtjylland arbejdet med at finde besparelser på busdriften.

Spareøvelsen er stødt på flere forhindringer undervejs, men med et nyt budgetforlig indgået af samtlige partier i regionsrådet ser nedskæringerne ud til at blive en realitet fra årsskiftet.

Forliget arbejder med en besparelse på 46 millioner kroner på busdriften.

- Region Midtjylland har ikke længere pengene til at betale for busser, der i første række kører med passagerer indenfor en enkelt kommune. De busser er en kommunal opgave. Vi har tidligere taget pengene til den slags busdrift fra regionens statstilskud til arbejdet med erhvervsfremme, men den indsats er frataget regionen fra nytår. Dermed er statstilskuddet også væk - og det samme gælder altså pengene til busdriften, understreger formand Jørgen Nørby (V) fra regionens udvalg for regional udvikling.

Alternativ løsning

Regionens farvel til arbejdet med erhvervsfremme bunder i et forlig i Folketinget.

Forliget betyder dog samtidig, at Region Midtjylland i 2019 får ekstraordinære 10 millioner kroner til busdrift.

De penge vil regionen skyde i en løsning, der udskyder lukninger og beskæringer af busruter til køreplanskiftet i sensommeren næste år.

- Men det er under forudsætning af, at kommunerne vil bidrage. Ellers tvinges vi til at gennemføre omlægningerne ved nytårsskiftet. Der er ikke penge til driften, og ingen vognmand vil køre uden at få betaling, understreger Jørgen Nørby.

Pistol for panden

Ifølge avisens oplysninger er de blå bussers fremtidige drift et emne ved de aktuelle budgetforhandlinger i alle østjyske kommuner.

Det gælder også i Norddjurs Kommune, hvor borgmester Jan Petersen (S) sammen med resten af kommunalbestyrelsen skal lukke et hul i 2019-budgettet på 115 millioner kroner.

- På trods af kommunens vanskelige situation er jeg nødt til at bringe bus-situationen ind i budgetarbejdet. Der er dybest set ikke råd til at bruge flere penge på busdrift. Men regionen truer jo med at trække sig fra driften af flere busruter ved nytårsskiftet, og det er reelt en pistol for panden af os, vurderer Jan Petersen.

Norddjurs Kommune skal bidrage med fire-fem millioner kroner for at opretholde den eksisterende busdrift.

- Det ser ganske enkelt ikke ud til at være en mulighed, konkluderer borgmesteren.

Ingen indbydelse

De seneste uger har Region Midtjylland og kommunerne forhandlet om driften af de blå busser.

I løbet af den kommende uge gennemfører region og kommuner de sidste forhandlinger. Derefter står det klart, om region og kommuner kan enes om at lade busdriften være uændret til køreplanskiftet i sensommeren 2017.

Protestbevægelsen Bevar Vores Busser er skuffet over forløbet.

- Vi er de mennesker, som benytter den kollektive trafik. Derfor har vi tilbudt at bidrage med erfaringer og gode idéer i et forløb sammen med regionen og kommunerne. Eksempelvis har vi indspark til andre køremønstre, der kan spare regionen penge. Men vi er ikke blevet indbudt. Det forstår jeg ikke, fortæller Martin Godsk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Unge drenge øjenvidner til skuddrama: Vi så de skød, og så løb vi sgu'

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

112

Video: 52-årig mand skudt af politiet under Stram Kurs-demo i Aarhus - uroligheder i Gellerupparken

Annonce