Annonce
Aarhus

Højt smittetal, men rolig nu - dagens corona-tal er faktisk godt nyt på flere fronter

Mundbindene kan endnu ikke smides endeligt i skraldespanden, men det går i den rigtige retning. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Gellerup Sogn genåbner, efter at smittetallet er gået kraftigt ned i sognet.

AARHUS: Selvom dagens smittetal er tilbage på et forholdsvis højt niveau - der er registreret 71 nye smittede i Aarhus Kommune -  er der masser af positivt at berette om dagens corona-opdateringer fra henholdsvis Statens Serum Institut og fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Dels er smittetallet for Aarhus Kommune nemlig kunstig højt, fordi det indeholder data for flere end de sædvanlige 24 timer, samtidig kan Gellerup Sogn genåbne efter ni dage som tvangsnedlukket.

Endelig meddeler sundhedsministeren, at kontakttallet i Danmark er faldet til 0,8.

Annonce

Det nye tal betyder, at 10 personer med corona kun giver smitten videre til 8. Dermed ser det ud til at epidemien er aftagende.

De seneste fem uger blev tallet beregnet til 1,1, og epidemien var tiltagende.

Tallet er dog bagudskuende. Helt præcist er det beregnet ud fra smitten for halvanden uge siden.

- Nu slår sæsoneffekten og vaccinerne endelig igennem, skriver Heunicke på Twitter.

Sæsoneffekten er den effekt, som - i dette tilfælde - sommeren har på smitten i samfundet.

Sogn genåbnet

Med dagens opdatering står det som sagt klart, at Gellerup Sogn kan genåbne torsdag, efter at være tvangsnedlukket med virkning fra tirsdag 1. juni.

Det sker som følge af, at incidensen - altså antal smittede per 100.000 indbyggere - i sognet de seneste syd døgn har været under den kritiske grænse på 600. Mens incidensen i sognet er faldet er både antallet af nye smittede den seneste uge og positivprocenten stadig højere end grænsen for tvangsnedlukning. Men for at et sogn lukker skal grænserne på alle tre parametre være overskredet.

Genåbningen betyder, at de pædagogisk ledede legepladser i Gellerup og Toveshøj igen åbner, ligesom der igen er åbent for ungdomsskoleaktiviteter i sognet. Dagtilbuddene er heller ikke længere omfattet af skærpede retningslinjer, og forældrene opfordres ikke til at holde deres børn hjemme fra dagtilbud mere.

Styrelsen for Patientsikkerhed ophævede allerede påbuddet om nedlukning for Sødalskolen, Klub 3 og klubberne i Gellerup og Toveshøj fra 2. juni 2021 efter anmodning fra Aarhus Kommune, da der ikke var udbredt corona-smitte på tilbuddene, og det var Styrelsen for Patientsikkerheds vurdering, at tilbuddene bidrog til epidemikontrol i sognet.

Genåbningen af sognet betyder endvidere, at alle kultur- og fritidstilbud i området kan genåbne. Det gælder eksempelvis Gellerup Bibliotek, Gellerupbadet, Siris Stue, Globus1, Cirkus Tværs og klatreklubben.

Gellerup Sogn har fortsat en høj positivprocent, som kan indikere, at der er et relativt højt smittetryk i området. Derfor følges situationen fortsat tæt, ligesom de særlige indsatser fastholdes i forholdt til opfordring og nem adgang til test.

Annonce

16 nye smittede rundt om Aarhus

I Aarhus' omegnskommuner er der registreret flest smittede i Syddjurs - nemlig 6.

Derudover er der fundet 4 i Favrskov, 3 i Norddjurs, 2 i Skanderborg og 1 i Odder.

På hospitalerne i Region Midtjylland er der 9 indlagte.

Næsten 20 procent af århusianerne er nu færdigvaccineret. Det er dog lavt sammenlignet med kommunerne rundt om Aarhus, der alle ligger over 20 procent.

Flest har fået begge vaccinationer i Norddjurs, hvor 27,8 procent af befolkningen er færdigvaccineret. Lige efter følger Syddjurs og Odder med henholdsvis 27 procent og 26,5 procent.

I Favrskov og Skanderborg er tallet henholdsvis 23 og 22 procent.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce