Annonce
Aarhus

Se de høje skibe fra luften: Danmarks største pariserhjul kommer til Tall Ships Races

Johnny Kroghs trio sørgede for sømandsstemningen på Havnepladsen til pressemødet fredag om det kommende The Tall Ships Races. De vil også være på scenen, når de store sejlskibe gæster byen til august. På skærmen i baggrunden kan man se, hvor stort pariserhjulet bliver. Foto: Jens Thaysen
Aarhus Havn får i fire dage besøg af et 40 meter højt pariserhjul.

AARHUS: Det er ikke kun søfolkene i rigningen ombord på de 52 sejlskibe, som deltager i The Tall Ships Races, der kan komme højt til vejrs, når skibene 1. august anløber Aarhus Havn. Publikum kan fra toppen af et pariserhjul danne sig et overblik over såvel skibene som den maritime festplads, havnen forvandles til.

- Det er Danmarks største pariserhjul. Herfra får man en fantastiske udsigt ud over Havnepladsen, byen og hele havnefesten, siger rådmand Rabih Azad-Ahmad.

Hjulet, der er lejet for fire dage, er fra Holland og 40 meter højt. Det opstilles på Mellemarmen, centralt placeret midt i festlighederne.

Kommunen regner med, at 400.000 gæster vil besøge skibene, der lægger til kaj mellem Navitas og Filmbyen.

- Sidste gang der var The Tall Ships Races i Aarhus i 2013, sagde ni ud af ti, at de ville komme tilbage, hvis skibene kom igen. Vi har lige fået lavet en rundspørge. 91 procent af århusianerne siger, de er positive eller meget positive over for arrangementet, siger Michael Jaap, presse- og kommunikationschef i Aarhus Kommune.

Annonce

Det er Danmarks største pariserhjul. Herfra får man en fantastiske udsigt ud over Havnepladsen, byen og hele havnefesten.

Rabih Azad-Ahmad, kulturrådmand

Gratis glæder

Der vil være et hav af aktiviteter på kajen. Musikken spiller fra to scener. Man kan blandt andre høre Marie Carmen Koppel, Sigurd Barrett og rapperen Pede B sammen med Aarhus Jazz Orchestra. Fregatten Jylland stiller op med et rebslagerværksted, hvor man kan lave sit eget tovværk. Man kan prøve at dykke; ned under vandet eller ind i musikken til blæser- eller gospelworkshop, hvor man også får lov til selv at stå på scenen.

Det er gratis for publikum at deltage i de mange aktiviteter – undtagen pariserhjulet, der koster 40 kroner for en tur.

- Det er ikke noget, vi tjener penge på. De 40 kroner er blot for at dække en lille del af udgifterne, siger Michael Japp.

Men skal pariserhjulet ikke bare blive stående i byen permanent?

- London Eye skulle egentlig bare havde stået der i forbindelse med årtusindskiftet, men der rejste sig et folkekrav, for at det skulle blive stående, siger han.

The Tall Ships Races har et budget på 13 millioner kroner. Pengene kommer fra Spar Nord Fonden, Købmand Herman Sallings Fond, Hempel Fonden og A.P. Møller Fonden og fra kommunekassen. Derudover er der en masse mindre sponsorer, der løser en række opgaver uden at få penge for det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce