Annonce
Aarhus

Højtlæsning er også for voksne

<p>En hyggelig stund med kaffe, croissanter og højtlæsning mellem bogreolerne på Højbjerg Bibliotek. Ida Ravn Homilius læser op af forskellige romaner hen over efteråret. Foto: Mette Heilskov</p>

Aarhus Kommunes Biblioteker har genoplivet en gammel tradition, højtlæsning for voksne. I efteråret inviterer bibliotekerne i Højbjerg og Risskov på kaffe, croissanter og oplæsning af udvalgt litteratur.

Bruger du ord i kaffen?
Annonce
Ida Ravn Homilius er studerende, men ved siden af sin kandidat i dramaturgi, nyder hun at læse højt for de voksne, der tager sig tid til at drikke en kop kaffe og lytte. Foto: Mette Heilskov
Sådan spørger Aarhus Kommunes Biblioteker i Højbjerg og Risskov hen over efteråret. Måske foretrækker du mælk i kaffen og ordene ved siden af, men det er ingen hindring. Bag det lidt kringlede spørgsmål gemmer sig blot en invitation til at lytte til et stykke litteratur, mens du nyder en kop kaffe og en croissant.
<p>En hyggelig stund med kaffe, croissanter og højtlæsning mellem bogreolerne på Højbjerg Bibliotek. Ida Ravn Homilius læser op af forskellige romaner hen over efteråret. Foto: Mette Heilskov</p>
Bibliotekerne er ved at gøre op med den vane, at højtlæsning kun er for børn.
Sidste efterår vakte Aarhus Kommunes Biblioteker liv i den gamle tradition for at vokse læser højt for voksne. På lokalbibliotekerne blev arrangementet »Kaffe og Klassikere« et tilbagevendende arrangement med højtlæsning for voksne. På Dokk1 kaldte man et tilsvarende projekt »Den Indre Biograf«.
»Det var en stor succes, og det har været efterspurgt siden,« fortæller Lea Lønstrup Esquives, der var tovholder på Højbjerg Bibliotek.
»Det er et hyggeligt samlingspunkt, hvor man kan koble af, mens man lytter til god litteratur,« forklarer hun.

Ro og strikketøj

En formiddag i sidste uge var der dækket op mellem bogreolerne i Højbjerg. Kaffekopper, underkopper og paptallerkener med servietter på bordene. Et stort fad fyldt med croissanter, og kander med kaffe og the. Rundt om bordet samledes en lille gruppe kvinder. De fyldte kopperne og satte sig til rette, inden Ida Ravn Homilius introducerede dem grundigt til dagens roman, »Jeg hedder ikke Miriam« af Majgull Axelsson.
Ida Ravn Homilius er bachelor i litteraturhistorie og i gang med en kandidat i dramaturgi ved Aarhus Universitet. Hun er ansat som oplæser, udvalgt af et ansøgerfelt, hvor alle skulle aflevere et videoklip med højtlæsning.
Biblioteket lagde en stort set tavs kulisse til. Bortset fra nogle få samtaler i den modsatte ende af lokale, var der intet til at tage opmærksomheden fra den indlevende og lette oplæsning denne formiddag. En kvinde ved bordet lukkede øjnene for bedre at kunne lytte, og fandt derefter strikketøjet frem.
Ved et afsluttet kapitel stoppede Ida Ravn Homilius op og ville tilbyde en tissepause, men måtte i stedet sande, at den time, der var sat af, allerede var gået.
Efter oplæsningerne er der tid til at få en bogsnak med de andre deltagere. I Højbjerg gik snakken videre om bogens tema, der har en vis aktualitet. Bogen fra 2015 af den svenske journalist og forfatter Majgull Axelsson handler om en kvinde, der i det meste af sit liv har levet under falsk identitet for at sikre sig overlevelse. Hun var roma og blev under anden verdenskrig deporteret til Auschwitz, hvor det lykkes hende at påtage sig en jødisk piges identitet. Dermed kunne hun efter krigen sikre sig ophold i Sverige, dog på en livslang løgn.
»Grunden til, at jeg tog herop, var faktisk, at vi står i en tilsvarende situation i dag med de flygtninge, der kommer hertil. Og vi er selv med til at skubbe,« forklarede Sanna Vinge Madsen fra Viby.
Hun og de øvrige deltagere nød at få en af bogens mere rolige passager læst højt.
»Det er luksus,« mente Hanne Larsen, Holme, der også gerne nyder en lydbog.
Højtlæsning er dog i en klasse for sig, blev kvinderne enige om.
»Det er meget eksklusivt, at der sidder et levende menneske og læser op. Det giver en helt anden oplevelse,« sagde Sanna Vinge Madsen.
Fire romaner er udvalgt til oplæsning på lokalbibliotekerne i Højbjerg og Risskov i efteråret. Der vil være otte oplæsninger i alt, da hver roman bliver læst højt begge steder og på den måde kommer ud til flest mulige.
Bøgerne er udvalgt i samarbejde med forlaget Klim. Og får man lyst til at læse hele romanen, kan den efter højtlæsningerne købes med hjem til specialpris.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Parkering på fiskerihavnen. Er vi blot en stime gubbier i akvariet?

Det forekommer mig ret bizart, at to rådmænd offentligt diskuterer, hvem der mon er skyldig i den ene fejl efter den anden, samtidig med at vi borgere blot ser på cirkusset. Det var i ingens interesse, at parkeringsforholdene blev ændret på Fiskerihavnen. Men af en eller anden finurlig bureaukratisk grund ændrede man det uden argumentatorisk grund. Vi så det også med projekt Aarhus Folkepark, hvor der heldigvis blev oprettet borgergrupper mod indgriben i vores grønne områder. Burde det overhovedet være nødvendigt at oprette protestgrupper? Burde borgerdemokrati/-inddragelse ikke være en ren selvfølge? Heldigvis landede Lind Invest og Salling Fondene lidt ro på bølgen i akvariet. Men også her går det stærkt, og før vi fik set os om, hed projektet pludselig Kongelunden. Jo, demokratiets vej i akvariet vil ingen ende tage. Gubbierne svømmer konstant rundt og følger bare strømmen af fodringen fra oven. Det er, som om byrådets aktører i akvariet helt har glemt, at de er medaktører og skal varetage miljøet i vandet til gavn for alle. Det kunne være ønskeligt, at man lyttede noget mere til borgerne og stillede dem overfor flere valg, så det ganske enkelt var flertallet, der havde en sidste stemme, i forhold til om det skal være den ene eller den andens byudviklers forslag, der bliver realiseret i de forskellige enormt store projekter, der skal udvikle byen. Vi skal alle være her, og vi skal alle behandles med respekt.

AGF

AGFs cheftræner efter 3-1-sejr i Midtjylland: - Jeg er sindssygt stolt

Annonce