Annonce
Udland

Højtplaceret oppositionspolitiker er løsladt i Venezuela

Matias Delacroix/Ritzau Scanpix
I en delaftale mellem oppositionen og præsident Maduro er en højtplaceret oppositionspolitiker blevet løsladt.

Den venezuelanske oppositionspolitiker Edgar Zambrano er blevet løsladt efter at have siddet fængslet siden maj.

Det oplyser rigsadvokaten i landet ifølge nyhedsbureauet AFP.

Zambrano er vicepræsident for Nationalforsamlingen i Venezuela, som er oppositionskontrolleret.

Han blev anholdt, da oppositionen forsøgte at få militæret til at vende sig mod præsident Nicolás Maduro i april og maj.

Ifølge rigsadvokaten sker løsladelsen af Zambrano som en del af "en delaftale mellem den venezuelanske regering og dele af opposition". Sådan lyder det i en meddelelse ifølge AFP.

Zambrano er en af oppositionsleder Juan Guaidós fortrolige og har siddet i et militærfængsel i landets hovedstad, Caracas.

Nationalforsamlingen bekræftede tirsdag på ny sin støtte til Guaidó.

Det skete, blot en dag efter at fire oppositionspartier meldte ud, at de havde indledt forhandlinger med Maduros regering.

Dette har fået flere til at spekulere i, om oppositionen er ved at blive splittet i forsøget på at få afsat den socialistiske præsident.

Venezuela er i en nærmest afgrundsdyb politisk og økonomisk krise, og det vurderes, at op mod fire millioner venezuelanere er flygtet til udlandet.

Juan Guaidó erklærede i januar sig selv for midlertidig præsident i Venezuela. Han støttes af flere lande, herunder USA og flere lande i EU.

Maduro beskyldes for at stå for et autoritært styre, som krænker de fundamentale menneskerettigheder, og som har forårsaget et økonomisk sammenbrud.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce