Annonce
Østjylland

Høreområdet fredes for besparelser - patienter venter allerede et år

Regionsrådspolitikerne står midt i en sparerunde til mere end 200 millioner kroner, men valgte onsdag at trække i bremsen på i hvert fald en flig af besparelserne, nemlig på høreområdet, hvor det var foreslået, at der skulle spares en million kroner. Foto: Malte Kristiansen/Scanpix

En foreslået besparelse på en million kroner er pillet af bordet, fordi høreapparatbehandlingen i Region Midtjylland allerede er voldsomt presset.

Annonce

REGIONEN: 40 uger i Holstebro. 60 uger i Viborg. 52-58 uger i Aarhus.

Hvaaa?

Jo, du hørte rigtigt. Så lang er ventetiden på at komme i høreapparatsbehandling på de offentlige hospitaler i Region Midtjylland.

Derfor besluttede Regionsrådet onsdag at hive foreslåede besparelser for en million kroner på høreområdet af bordet.

- Høreområdet har i forvejen grotesk lange ventetider, og det har den konsekvens, at mennesker med høretab går og bliver isolerede og ensomme. Den foreslåede besparelse vil kun forværre situationen, og vi skal i hvert fald ikke bidrage til at gøre ventelisterne endnu længere, end de allerede er, siger regionsrådsmedlem Nicolaj Bang fra Konservative, der forud for mødet havde foreslået at frede høreområdet.

Det bakkede resten af regionsrådet op om.

- Høreområdet er det forkerte sted at spare en million kroner, når ventelisterne i forvejen er så lange, mener Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne.

Annonce

Tunghør koster dyrt

At den foreslåede millionbesparelse nu er taget af bordet, betyder kun, at ventelisterne på at få høreapparat ikke bliver længere.

Men de er jo allerede lange, og spørgsmålet er, om det i virkeligheden ikke ville være billige samfundsøkonomisk at bruge nogle penge på at nedbringe ventetiden.

I en rapport fra 2007 skønner SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (der i dag har skiftet navn til Vive, red), at høreproblemer alene i gruppen af 50-64-årige årligt giver et tab i arbejdsproduktion på et sted mellem 0,9 og 2,7 milliarder kroner om året.

Dertil kommer manglende skatteindtægter i forbindelse med den tabte arbejdsproduktion og eventuelle udgifter til overførselsindkomster.

Socialdemokraternes Henrik Gottlieb Hansen lovede da også, at sagen vil blive taget op i Hospitalsudvalget, hvor han er formand. Det bliver forventeligt 6. august, som er næste gang, Hospitalsudvalget mødes.

- Det er urimeligt lange ventetider, og det er et område, hvor vi er nødt til at lave en markering og gøre en ekstra indsats, siger Henrik Gottlieb.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Positiv eller negativ: Alt for mange borgere forstår ikke forskellen

Annonce