Annonce
Aarhus

Høvdinge tørner sammen i weekenden: 600 vikingekrigere klar ved Moesgaard

Omkrign 500 krigere til fods og på hest deltager i de store slag, der foregår fire gange i løbet af weekenden. Foto: Jens Thaysen

600 vikingekrigere træner før weekendens store vikingetræf på Moesgaard, hvor de tørner sammen to dage i træk.

Annonce

AARHUS: Lyden af kampråb kan høres på lang afstand, mens vi vandrer ad Oldtidsstien mod den store vikingelejr tæt ved stranden ved Moesgaard.

Efterhånden dukker den store lysning op, hvor kampene plejer at foregå, men her kun et par islandske heste at se. Råbene er længere væk.

1.200 vikinger, heraf 600 krigere har endnu engang slået lejr ved Moesgaard og har i løbet af ugen slået lejr for at øve kampe, sy tøj, lave smykker og træarbejder, træne heste, spise og hygge.

Både lørdag og søndag tørner krigerne sammen i to store kampe ved træffet. Lige nu fortræner de. Vi går efter kampråbene og ender i en lysning inde i skoven, som er valgt, fordi træernes kroner svaler krigerne fra den brændende sol.

Hundredvis af svedige mænd - mange med vikingemotiver i tatoveringer på brede overarme og ben - står i formation over for hinanden. Ved et råb tørner de imod hinanden, mens sværd klinger mod sværd og spyd bankes mod afvæbnende træskjolde.

- Det er det her, vi kommer for. For at kæmpe og bagefter feste, forklarer 'Hildetand' alias Thomas Holleufer, der er høvding for vikingekampgruppen Gjallarhorn med 15 deltagere.

Programmet

Weekendens program for verdens største vikingetræf på Moesgaard lørdag 28. juli og søndag 29. juli.

Begge dage er programmet:

Kl. 10: Markedet åbner ved Moesgaard strand med mere end 70 boder med varer og håndværk lavet efter vikingetidens forskrifter. Gennem dagen er der autentisk vikingemusik rundt om på pladsen. Smag, duft, lyt og føl på vikingetiden.

Kl. 11: Demonstration af den islandske hest. den er ikke stor, men meget alsidig - se hvad den kan bruges til.

Kl. 11: Instrumentmagerens kone underholder med musik og instrumenter fra fortiden.

Kl. 11.30: Truppen Ramasjang underholder med musik og gøgl.

12: Kampshow, hvor to hære mødes. Ryttere og fodfolk kaster sig ind i kampen, som afsluttes med "cirklen" - mand mod mand til kun én kriger står tilbage og kan skåle i sejres sødme.

Kl. 13: Instrumentmagerens kone underholder med musik og instrumenter fra fortiden.

Kl. 13: Kongsgård show - kampshow til hest

kl. 14: Øltølten. Kan man ride om kap i fuld fart med et fyldt drikkehorn og alligevel ikke spilde en dråbe?

Kl. 14: Truppen Ramasjang giver et show med højt humør og underholder med fortidens musik.

Kl. 15: Kampshow. Vil den slagne hær rejse sig af asken? Kan sejrherren holde skansen? De to sider lader våbnene afgøre sagen og der bliver kæmpet til sidste mand.

Slaget efterfølges af den afsluttende hesteopvisning.

Kl. 16: Ramasjang giver dagens sidste show og afslutter dagen med gøgl og musik.

Kl. 17: Markedet lukker.

Der er entré. En billet gælder til begge dage.

Se mere på vikingetraeffet.dk

Torsdag trænede krigerne i skoven forud for weekendens drabelige slag ved verdens største vikingetræf, der foregår på Moesgaard. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Kampens regler

Gjallerhorn er den ene af to vikingegrupper i Aarhus. Den anden er Ask, som har over 65 medlemmer og normalt træner ved Godsbanen.

Vi beder Hildetand forklare kampens grundregler, så vi er forberedt til at se de store kampe lørdag og søndag:

- Målzonen er for håndvåben som blandt andet økser og sværd fra skulderen ned til knæet, mens spyd kun må anvendes på overkroppen, fortæller Hildetand, der selv anvender et langt spyd, der i stedet for en spids ender i en lille rund kugle.

Våbnene er stumme, men der uddeles alligevel godt med blå mærker og ømme muskler i en ordentlig vikingekamp. Hovedet er helt forbudt at gå efter - også selv om modstanderen har hjelm på, hvad de færreste har i træningen.

- Rammes man af et slag er man 'død' og må udgå af kampen.

Find vikingerne

Moesgaards Vikingetræf er beliggende ved skov og strand fjernt fra asfaltveje og andre moderne bekvemmeligheder.Derfor anbefales fornuftigt fodtøj og Moesgaard Museum anbefaler, at man ankommer på cykel, til fods eller i bus. Så når man lettest frem.

Hvis man ikke kan undvære bilen kan den parkeres ved Moesgaard Museum, hvorfra man kan gå gennem skoven ned til stranden. Der er cirka 1.500 meter, og det er en smuk tur gennem skov. Der er desuden parkering ved Moesgaard Strand ved strandkiosken for enden af Strandskovvej.

Skal man med bus, kører bus nr. 18 fra Banegårdspladsen i Aarhus til Moesgaard Museum, og så fortsætter man til fods herfra.

Man kan også tage bus nr. 31 lige til Moesgård Strand eller parkere i udkanten af Aarhus C og tage bussen eller gå resten af vejen.

Moesgaard advarer på forhånd om at der kan være meget pres på trafikken, og beder om, at man undlader at parkere langs skovvejene med mindre man bliver henvist til det af p-guider.

For enden af Skovmøllevej er der kun parkering for vikinger, presse og træfansatte, så der nytter det ikke at køre hen.

Der bliver gået til stålet i et vikingeslag. Også selv om stålet er slebet sløvt. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Gentlemansport

Hvem afgør, om man er ramt?

- Det gør man selv, og man skal være ærlig. Er man ikke det, har du et problem. For så gider folk ikke kæmpe imod dig, lyder forklaringen.

Fra Ribe deltager Sune Lorentsen for fjerde år og han er lige 'død' og har tid til at supplere:

- Det er en gentlemansport. Og i "western style" som vi kalder det, ryger ham, der rammer en anden i hovedet ved en fejl, ud med det samme.

- Men vi passer på hinanden, understreger både Hildetand og Sune Lorentsen.

Midt i interviewet skal vi pludselig væk i en fart, fordi kampen trækker over mod, hvor vi står.

- Når en flanke bryder sammen kan modstanderen løbe igennem og angribe bagfra, forklarer Sune Lorentsen, mens svenden driver ned over hovedet på ham.

En kvinde står bagved en gruppe krigere og opildner dem på engelsk. Hun er fra Australien, får vi at vide.

Camilla Holm fra Gl. Gjesing med datteren Vilde deltager på sidelinjen, mens hendes mand kæmper som kriger. - Han har vores søn Storm på fem år med herude. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Mange lande med

Ved Vikingetræffet mødes fæller fra hele Danmark samt fra Sverige, Island, Holland, Polen, Australien, Irland, USA, Rusland og Ungarn.

Fra Sverige deltager omkring 50 krigere, deriblandt 28-årige Robin Arnfell fra Landskrona. Han har været viking i 11 år og det er tredje gang han er med til verdens største vikingtræf på Moesgaard.

- Det er jættebra her. Vi har et godt fællesskab. Vi slås om dagen og om aftenen sidder vi og griner sammen og deler historier. Det er vidunderligt.

Han har sat sig grundigt ind i vikingernes historie, for det, synes han, er en vigtig del af det at dyrke denne sport eller livsstil, om man vil.

- Det handler meget om at bevare den nordiske kultur og historie. Der er ikke så meget nedskrevet om vikingetiden, men fra sagaerne er mange fortællinger bragt videre, fortæller Robin Arnfell.

Til daglig arbejder han som vægter og sikkerhedsvagt. Her har kampene som viking lært ham at bruge hele kroppen, når han træner med et slagvåben. Det betyder, at han kan slå hårdere.

Også mentalt er han bedre forberedt:

- Jeg har prøvet at stå sammen med en kollega i en anspændt situation over for en gruppe på 14 personer, som sloges. Her hjalp det mig meget, at være vant til at deltage i slåskampe og at kunne bevare overblikket.

Tilbage ved vikingeteltene brydes den ellers fredelige atmosfære i lejren af et kampråb, da fire børn jagter hinanden med træsværd og bue og pil. Den ene er krølhårede Storm på fem år, hvis far er kriger.

- Han bor på stranden med sin far og er glad for at være med, fortæller Storms mor, Camilla Holm, der nøjes med at være på besøg om dagen med den kun fem måneder gamle lillesøster Vilde.

Vikingetræffet er åbent både lørdag og søndag kl. 10-17.

Robin Arnfell fra Sverige har været med i en vikingekampgruppe i 11 år. Han kan bruge det, han lærer, i sit arbejde. Foto: Jens Thaysen
Vikingetræffets højdepunkter er kampene mellem 600 krigere, som brugte torsdag og fredag på at varme op. Foto: Jens Thaysen
Det 42. vikingetræf er også en familiebegivenhed, og børnene er tidligt i gang med at træne. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Norsminde Kro gik fra et forrygende efterår til en kamp for overlevelse

Aarhus

Omstridte forandringer rykker nærmere: Advarsler fra ledere bremser ikke udspil til ny struktur på ældreområdet

Annonce