Annonce
Aarhus

Det makabre madrum: Tivoli Friheden skruer op for sidste års Halloween-succes

Der er masser af uhygge i "Horror House". Her prøver marketingchef og direktør løjerne og nerverne af. Morten Palm Andersen til venstre og Henrik Ragborg Olesen til højre. Foto: Axel Schütt

AARHUS: Der bliver skruet ekstra op for uhyggen, når Tivoli Friheden fra lørdag indbyder til halloween i en uges tid. Men der er også noget for dem, der lægger mere vægt på at hygge sig.

- Vi fandt ud af sidste år, at mange kan lide at komme her i mørket om aftenen, så vi har åbent alle aftener under halloween-festen, siger Morten Palm Andersen fra Tivoli Friheden.

- Det makabre madrum med den helt store uhygge var et eftertragtet sted sidst, så vi har udvidet fra fire til seks rum. Her er mørke, skeletter, blod, afskårne lemmer og uhyggelige lyde, og folk møder levende skuespillere, siger Morten Palm Andersen.

Cultureworks i Aarhus er hyret til at stå for uhyggen, og Marie Kjær er projektleder. Hun er uddannet dramaturg og har en kandidat i oplevelsesdesign.

- Vi er vant til at lave modeshows og festivaler, så her er en helt anden opgave, interessant og supersjov. Jeg bruger min teaterbaggrund. Gæsterne skal ikke have et chok hver gang, men vi skaber en dybtgående stemning i uhyggehuset. Sidste år var første gang, vi lavede noget som det her. 3500 gæster var igennem, og folk stod i kø. Vi bruger nogle måneder på at forberede det hele og bygger op i to uger før starten, siger Marie Kjær.

I alt 56.000 besøgte den århusianske forlystelsespark i efterårsferien med halloween sidste år.

- I første omgang tænkte vi på familier, bedsteforældre og forældre med børn, og nu breder vi det ud, så de, der vil have ekstra meget uhygge, kan få det om aftenen. De samme oplevelser er anderledes i mørke end i dagslys, siger Morten Palm Andersen.

- Vi oplever kun ganske få klager fra forældre over, at det er for uhyggeligt. Børn er vant til at se så meget uhygge i tv og i deres computerspil som counterstrike, så grænsen har flyttet sig, siger tivoli-direktør Henrik Ragborg Olesen.

I parken laver rollespilsorganisationen Urkrafterne sjove og lidt uhyggelige ting, og der er hentet 5000 græskar på Samsø. De skaber stemning, men man kan også skære hoveder af dem. Og nogle kan gå på scenen med deres hoveder med lys i og tage deres lanterne med ind i Havreballeskoven, hvor der bliver fortalt historier.

Tv-fænomenet Hr. Skæg er på scenen, og der er teater skabt til lejligheden.

Annonce

Halloween i tivoli

Halloween i Tivoli Friheden, Aarhus.

Lørdag 12.-søndag 20. oktober, daglig kl. 11-21.

Se program på tivolifriheden.dk

Marie Kjær er chef på projekt uhygge. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce