Annonce
Aarhus

Halvvejs i sæsonen: Lige så mange vandscooterbøller som sidste år

Der er kommet nye, skærpede regler på området, som giver politiet bedre mulighed for at komme efter vanvidskørslen på vandscootere. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

Selvom vi kun er halvvejs i sæsonen for vandscootere, har politiet allerede modtaget samme antal anmeldelser som hele sidste år. Antallet af sigtelser i år er også højere.

AARHUS: Vejret har i år tiltrukket væsentligt flere gæster på de århusianske badestrande, end det noget sølle sommervejr gjorde sidste år.

Men de badende gæster har ikke altid kunne være i fred, for igen i år har der været problemer med vandscooterbøller, der kommer for tæt på kysten.

Politiet har indtil videre registreret 15 anmeldelser i år. Det er lige så mange som hele sidste år.

Vicepolitiinspektør ved Østjyllands Politi, Kristian Juliussen fortæller, at der har været dage, hvor de har modtaget flere henvendelser på én dag, som de har måtte rykke ud på.

- Der har været episoder, hvor flere borgere har følt, at vandscooterne kom for tæt på, hvad enten det var badegæster, kajakroere eller havsvømmere. Der er ikke sket nogle konkrete uheld, men de har været for tæt på kysten med for høj fart, siger han.

Annonce

Regler for vandscooterkørsel

Du skal være fyldt 16 år og have speedbådskørekort. Sejl med højst 5 knob til og fra land. Sejl mindst 300 meter fra kysten/havnen. Sejlads er ulovlig indenfor erhvervshavnens område. Sejl altid direkte og vinkelret til og fra land. Sejladsen skal foregå på en måde, så de badende og anden sejlads ikke udsættes for fare eller forulempes. Undgå unødig støj, der er til væsentlig ulempe for andre. Maks en promille på 0,5 procent. Derudover indføres en obligatorisk ansvarsforsikring. Hvis man ikke har tegnet en forsikring, må vandscooteren ikke bruges. Reglerne gælder desuden også mindre speedbåde.Reglerne trådte i kraft 15. maj

Nye skærpede regler

Der har været meget snak om vandscootere siden dødsulykken i København sidste år. Mange krævede skrappere lovgivning på området, flere restriktioner og højere straffe for vanvidskørsel.

I foråret meldte politikerne så ud, at der 15. maj ville træde nye regler i kraft på området.

De nye regler betyder blandt andet, at der nu kræves et speedbådsbevis for at køre på vandscooter.

Derudover er der kommet et krav om at føreren har en ansvarsforsikring, og at vedkommende har et objektivt ansvar, hvis der sker et materielt tab eller en personskade på andre.

Kristian Juliussen ser også positivt på de nye skærpede regler i forhold til at komme problemet med vanvidskørsel på vandscootere til livs:

- Selvfølgelig vil skærpede regler hjælpe og gøre noget ved problemet. Det giver os nogle muligheder, der gør det lettere, når vi laver kontrol, siger han.

Det er blevet lettere at konfiskere vandscooterne, og sikre at føreren har bestået en praktisk og teoretisk prøve.

Og allerede i år er der blevet sigtet flere end sidste år, fortæller Kristian Juliussen:

- Indtil videre er tre blevet sigtet for overtrædelse af søloven. Primært på grund af for høj fart enten for tæt på kysten eller marina, siger han.

De har alle tre haft speedbådscertifikat, men ikke overholdt reglerne for afstand og fart. Sidste år var der ingen, der blev sigtet, men politiet modtog ligeledes 15-16 anmeldelser.

Det kan gå galt

Anmeldelser i år kommer fra flere forskellige strande i Aarhus, og der er ikke kun ét bestemt sted, der er værre ramt end andre, forklarer Kristian Juliussen.

- De kører mange forskellige steder. Egå Marina, Arrhus Ø og Bellevue. Så kommer de med deres egen vandscooter på en lille trailer, siger han.

Politiet har mulighed for både at observere inde fra land eller få hjælp fra marinehjemmeværnet, hvis det bliver nødvendigt. Og det kan det være, siger Kristian Juliussen:

- Det er et problem, fordi der er nogen, der stadig ikke kan finde ud af at føre vandscooterne på lovlig vis, og derfor udgør en fare, siger vicepolitiinspektøren og tilføjer:

- Vi ser ret alvorligt på det, fordi det kan gå så grueligt galt.

Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Gratis AGF-billetter kan fylde stadion: Få praktisk info her

Annonce