Annonce
Erhverv

Hammel Furniture: Reolen er på plads, nu er turen kommet til stole og borde

Mens Hammel Furnitures Mistral-serie fortsat står for størstedelen af virksomhedens salg, har deres Edge-serie mere international appel, vurderer salgsdirektør Lars Ehlers. Foto: Axel Schütt
På 10 år har den danske møbelproducent Hammel Furniture efterhånden fået godt tag i boligkæder i hele norden med deres reolsystemer "made in Denmark". Nu er tiden kommet til at få de sidste – og nyeste - ben af forretningen med.
Annonce

Hammel: Duften af savsmuld blander sig med duften af lak. Et par unge mænd med hørebøffer går roligt omkring og løfter hvidlakerede træplader fra en bunke og hen på et bånd, der fører pladerne videre ind i en stor, hvid og nærmest futuristisk maskine.

– Den sliber pladerne ned ved hjælp af sandpapir, fortæller salgsdirektør i Hammel Furniture Lars Ehlers med hævet stemme for at overdøve larmen fra maskinen.

Han peger på en ny maskine, der ligger i forlængelse af den anden:

– Og så kommer den videre ind i denne her maskine, som så lakerer og hærder den, hvorefter den bliver tørret, slebet og lakeret igen, forklarer han.

Slibemaskinen er et godt eksempel på Hammel Furnitures investering i fremtiden. En fremtid, som den nuværende ejerkreds siden 2009 har arbejdet hårdt på at bygge op for firmaet, der har rødder tilbage i 1960’ernes boligdesign.

Sender man et blik rundt i den 25.000 kvadratmeter store produktionshal, ser det umiddelbart ud til at være lykkedes meget godt. I flere haller ligger bunker af de spån- og finértræplader, der bruges til virksomhedens forskellige reolsystemer, klar til afsendelse til lande som USA, Norge og Tyskland.

For forretningen er kun vokset, siden virksomheden i 2010 opkøbte den midtjyske møbelfabrik Gangsø, som er kendt for produktion af særligt spise- sofa- og kakkelborde, og sidste år fulgte op med et strategisk opkøb af den sønderjyske møbelfabrik Findahl, som fremstiller håndsnedkererede stole.

Hammel Furniture

1961: Verner Kristensen og Søren Didriksen etablerer Hammel Møbelfabrik A/S

2000: Torben Kristensen overtager ledelsen efter sin fars død

2004: Dania Capital overtager virksomheden efter betalingsstandsning i november 2003

2005: Produktion og administration bliver samlet på den nuværende adresse på Anbækvej i Hammel

2009: Hammel Møbelfabrik bliver erklæret konkurs i oktober, mens en investorkreds ledet af Hans Houlind i november køber virksomheden, der får navnet Hammel Furniture

2010: Hammel Furniture overtager i oktober alle aktiviteter i Gangsø. Gangsøs administration og produktion flytter fra Fårvang til Hammel Furnitures lokaler på Anbækvej

2014: Ejerkredsen bliver ændret. Jens-Ole Staghøj overtager direktørstolen fra Hans Houlind, som i stedet tager posten som bestyrelsesformand

2018: Hammel Furniture overtager Findahls Møbelfabrik i Skærbæk. Produktionen fortsætter i det sønderjyske

Annonce

Leverer hele pakken

Med opkøbet af Findahl har Hammel Furniture fået endnu et ben at stå på i forretningen. Og det et vigtigt et af slagsen.

For med opbevaringsmøbler og borde som omdrejningspunkt for forretningen gennem knap et årti, er stolene, der fortsat produceres i Skærbæk, et nyt stærkt kort på hånden for Hammel Furniture. Eller som Lars Ehlers begejstret formulerer det:

- Nu kan vi efterhånden indtage hele rummet!

Efter overtagelsen af Findahl i december sidste år har Hammel Furniture da også lukket aftaler med både en tysk og en svensk kæde om salg af stolene. Og det videre potentiale vurderer Lars Ehlers til at være stort.

- Vi har mere og mere samarbejde med nye kæder, der ikke bare ønsker opbevaring, men også stole og borde, siger han.

- Men det tager også noget tid at få ind på markedet, for Findahl er en dansk producent, der har solgt stort set 99 procent af sine produkter i Danmark. Så vi skal ud og opdyrke nye markeder med Findahl by Hammel, og det tager noget tid, tilføjer Lars Ehlers.

Med mulighed for at sælge hele sæt med reoler, borde og stole har Hammel Furniture også mulighed for at afsætte sine produkter til andre end møbelhuse. Et område, som virksomheden også har sigte på i fremtiden.

Men i første omgang er fokus på at udvide de allerede etablerede samarbejder med boligkæder i Sverige og Norge samt i Tyskland, Østrig og Schweiz, som Hammel Furniture allerede sælger deres Mistral- og Edge-reolserier til.

- Vi er lykkedes med Mistral (virksomhedens mest populære reolsystem, red.). Men vi vil også gerne lykkes med vores borde og stole, så vi får hele pakken solgt ind og ikke ”kun” står med vores klassiske produkter, forklarer Lars Ehlers.

Annonce

Virksomhed i vækst

Netop den opgave er salgsdirektør Lars Ehlers hyret ind til.

- Vi er glade for, hvor vi er i dag med Hammel Furniture, men vi både vil og kan mere end det, lyder det fra Lars Ehlers, der tidligere arbejdet som salgsdirektør i flere danske designvirksomheder og derfra har stor erfaring med eksportmarkederne i Europa.

Udover et mersalg i Vesteuropa arbejder Hammel Furniture også målrettet på at komme til at stå endnu stærkere i USA, hvor potentialet for vækst er stort. Af samme grund har de afsat en medarbejder, som i de kommende år vil have fokus på at få solgt de danske møbelklassikere ind til det amerikanske marked.

- Vi bliver ikke presset af højere told på import af varer fra Kina, så derfor er USA stadig et meget interessant marked at kigge på for os, fortæller Lars Ehlers.

Også Belgien og Holland er på tapetet i forlængelse af salgsindsatsen i de tysktalende lande. For der er kun en vej, og det er frem.

- Vi står i dag med en virksomhed, som om nogen er mere rustet end tidligere til de udfordringer, der er på markedet, og med en ejerkreds, som vil den fremtid. Så det er indiskutabelt, at man vil have en virksomhed i vækst, siger Lars Ehlers.

En ting kommer dog ikke til at ændre sig lige foreløbigt: Placeringen af virksomheden i Hammel.

Hammel Furniture omsætter ifølge deres hjemmeside for omkring 100 millioner kroner årligt. Foto: Axel Schütt
Annonce

Kort fra tanke til handling

Siden Hammel Furniture blev grundlagt helt tilbage i 1961, har produktion haft hjemme i Hammel. Og det er der ingen umiddelbare planer om at ændre på.

- Som så mange andre producenter kan vi godt se på eksporten, at der kan være fordele ved at få produceret sine varer i Østeuropa. Men både ejerkredsen og bestyrelsen er helt enige om, at vi bliver i Danmark, siger Lars Ehlers og fortsætter:

- Derfor har vi ikke verdens billigste produkter, men til gengæld har vi et brand, der lever op til sit koncept om at være dansk design ”made in Danmark”.

Netop den branding er uvurderlig i udlandet lige nu, og af samme grund er det også noget, som Hammel Furniture bruger aktivt i deres markedsføring. Men det er ikke eneste fordel ved at have produktionen i huset, hvor også virksomhedens designere og ledelse holder til.

- Det giver meget mere hands-on. Selvfølgelig kunne vi have store produktionsvirksomheder i Østeuropa og i Kina, men det ville betyde længere vej fra tanke til handling. Som det er nu, kan vi sådan set sidde med vores designere og – næsten - gå ned og lave en test på produktet nu og her, i stedet for at vente fire uger på at få en prøve sendt hjem, siger Lars Ehlers og tilføjer:

- Desuden kan vi se, at flere af de virksomheder, der har været ude af landet, faktisk er begyndt at vende hjem, siger han.

Med opkøbet af Findahl har Hammel Furniture fået endnu et ben at stå på i forretningen med stolene, der fortsat produceres i Skærbæk. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Krav om mundbind bliver indført i offentlig transport i Aarhus  

Aarhus

De unge tager mundbindene til sig

Debat

Zoo som p-plads

Aarhus

Efter ny corona-stramning: Alle århusianske gymnasier udskyder skolestart i 14 dage

Aarhus For abonnenter

Analyse: Socialdemokraterne i Aarhus ved godt, at de er bagud på point

Aarhus

Corona-smitten med ny voldsom stigning i Aarhus: Højeste antal smittede på et døgn

Annonce