Annonce
Aarhus

Hammeren er millimeter fra at falde: Fredagens coronatal står til at udløse en nedlukning af Aarhus Midtby

Ikke kun Vor Frue Sogn er truet af nedlukning. Aktiviteter i en større del af midtbyen kan gå i sort med kort varsel. Arkivfoto: Axel Schütt
Fredag eftermiddag risikerer en corona-nedlukning i Aarhus Midtby at blive en realitet. Klokken 14 offentliggøres dagens smittetal, og en minimal nettotilgang til antallet af smittede i Vor Frue Sogn udløser lukning af blandt andet kulturlivet. Og en ulykke kommer sjældent alene. Den er også hamrende gal i et andet stort sogn i Aarhus C.

Opdatering 16. juli 11.52: Incidensgrænserne for den automatiske nedlukningsmodel bliver hævet for at sikre, at der ikke kommer uforholdsmæssige nedlukninger i sogne og kommuner.

Læs mere her: Aarhus Midtby er reddet fra corona-nedlukning: Aros, Musikhuset og andre kultursteder kan ånde lettet op

AARHUS: Aarhus Kommune forbereder en corona-nedlukning af Aarhus Midtby.

Annonce

For det kan meget vel blive aktuelt at sætte i gang fra fredag kl. 14.00, når Statens Serum Institut offentliggør tal for det seneste døgns spredning af coronasmitte i Aarhus og ikke mindst Vor Frue Sogn.

Fra onsdag til torsdag blev der registreret 24 nye smittetilfælde i Vor Frue Sogn, som omfatter blandt andet Aros og Musikhuset. 17 af smittetilfældene blev fundet ved PCR-test, mens de resterende 7 dukkede op ved lyntests.

Dermed rykkede sognet helt tæt på grænsen for nedlukning, som i udgangspunktet betyder lukninger af blandt andet kultursteder og foreningsfaciliteter.

- Bekymringerne for en nedlukning af Vor Frue Sogn er helt klart blevet endnu stærkere efter torsdagens smittetal fra seruminstituttet. Der er ingen tvivl om, at en nedlukning en af de nærmeste dage virker stadig mere sandsynlig, siger Lise Uhre Pless, forvaltningschef og chef for krisestaben i Aarhus Kommune.

Millimeter fra at lukke

Statens Serum Institut offentliggør dagligt tal for coronasmitten i landets kommuner.

Torsdag 1. juli var der 33 nye corona-tilfælde i Aarhus. Men siden er smitten eksploderet i landets næststørste by, hvor der især registreres nye smittetilfælde i Vor Frue Sogn.

I løbet af denne uge har Vor Frue Sogn bevæget sig mod en sognenedlukning. Sognet har allerede brudt grænserne for antallet af smittede og positivprocenten, mens det hidtil er lykkedes at holde sognet på den rigtige side af det såkaldte incidenstal.

Vor Frue Sogn afgrænses af banegraven, Banegårdspladsen, Ryesgade, Søndergade, Store Torv, Volden, Klostergade, Gammel Munkegade, Ny Munkegade, Thunøgade, Teglværksgade, Vesterbro Torv, Vesterbrogade, Silkeborgvej og sådan cirka Heimdalsvej ned til Åbrinken, som er en trekant uden for Ringgaden mellem åen og banegraven. Illustration: Sogn.dk

Nu ser det imidlertid ud til, at sognet også vil bryde incidenstal-grænsen på maksimalt 600 coronasmittede borgere per 100.000 indbyggere. Torsdag endte incidenstallet nemlig på 566.

Ifølge avisens beregninger vil en ganske lille nettotilgang af coronasmittede borgere nu udløse en nedlukning af sognet i det centrale Aarhus. Vor Frue Sogn fra vil lukke ned fra lørdag ved en nettotilgang på mellem 6 og 8 corona-tilfælde i fredagens tal fra seruminstituttet.

Annonce

Farvel sommerferie

Aarhus Kommune følger smittetallene i samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed.

Der regnes løbende på udviklingen i coronatallene i forhold til grænserne for sogne- og kommune-nedlukninger. Lise Uhre Pless kan ikke løfte sløret for beregningerne.

Lise Uhre Pless, forvaltningschef og chef for krisestaben i Aarhus Kommune, fik dybe panderynker ved synet af torsdagens tal for spredningen af coronasmitte. Vor Frue Sogn er millimeter fra en nedlukning. Og samtidig begynder et andet område i Aarhus Midtby, domkirkens sogn, at nærme sig grænserne for en nedlukning. Foto: Christian Lykking

- Men vi fortsætter arbejdet med at forberede en mulig nedlukning af Vor Frue Sogn. Det gælder blandt andet i forhold til kultursteder som Aros og Musikhuset, som vi i tilfælde af en nedlukning hjælper med at søge dispensationer til at holde åbent, ligesom vi tilbyder at rådgive og hjælpe alle andre på ’lukkelisten’, forklarer hun.

Hvad sker der ved en nedlukning?

Folketinget har lavet en model, der automatisk sikrer nedlukninger af kommuner og sogne ved stor spredning af coronasmitte. For at et sogn skal lukke ned, skal følgende tre kriterier være opfyldt:

Der er mere end 600 smittede pr. 100.000 borgere.

Positivprocenten er på 3 procent eller mere.

Der er 20 eller flere smittetilfælde i alt de sidste syv dage.

Når kriterierne er opfyldt, er kommunalbestyrelsen forpligtet til at lukke alle grundskoler, SFO’er og klubtilbud og ungdoms- og voksenuddannelsesinstitutioner.

Desuden skal der ske lukninger af lokaler og lokaliteter, hvor der udøves kulturaktiviteter, og lokaler, hvor der udøves-, idræts-, fritids-, og foreningsaktiviteter på Kulturministeriets område.

Genåbningen af et sogn sker, når sognet har været under grænseværdierne for samtlige tre kriterier i de seneste 7 dage.

En stor del af Aarhus Kommunes medarbejdere holder i øjeblikket sommerferie.

Men flere ferierende medarbejdere med erfaringer fra tidligere sognenedlukninger i blandt andet Gellerup er kaldt på arbejde for at bidrage.

- Der arbejdes hårdt i en ekstraordinær situation. Vi må og kan ikke sidde på hænderne med det eksisterende smittebillede, understreger Lise Uhre Pless.

Fredagens tal for udbredelsen af coronasmitte i Aarhus risikerer at udløse en sognenedlukning af Vor Frue Sogn. Det vil i udgangspunktet betyde, at blandt andet Musikhuset Aarhus og Aros fra lørdag skal lukke for gæster. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Endnu et sogn i fare

De seneste dage har opmærksomheden om corona-situationen i Aarhus især samlet sig om Vor Frue Sogn.

Men torsdagens tal fra Statens Serum Institut viser, at der kan være endnu en sognenedlukning under opsejling. Det gælder Aarhus Domsogn, som rummer blandt andet Aarhus Teater og Dokk1.


Vi har absolut også øjne på domsognet. Vi er begyndt at tage kontakter til Dokk1 og andre institutioner, som kan blive berørt af en nedlukning.

Lise Uhre Pless,


Aarhus Domsogn har også brudt grænserne for såvel PCR-registrerede smittetilfælde over de seneste 7 dage som positivprocenten.

Aarhus Domsogn afgrænses af Fiskerivej, Østboulevarden, Kirkegårdsvej, Nørrebrogade, Vennelyst Boulevard, Høegh-Guldbergs Gade, Ny Munkegade, Gammel Munkegade, Klostergade, Volden, Store Torv, Strøget/Ryesgade, Ny Banegårdsgade inkl. rutebilstationen, Spanien samt hele havnen ud til Sydhavnsgade, Strandvejen og Østhavnsvej. Illustration fra sogn.dk

Samtidig går det den forkerte vej med incidiensen, som torsdag var på 459 og tog et kedeligt spring nærmere grænsen på 600. Avisens beregninger viser, at en nettotilgang på mellem 22 og 30 coronasmittede borgere i Aarhus Domsogn vil udløse en sognenedlukning.

- Vi har absolut også øjne på domsognet. Vi er begyndt at tage kontakter til Dokk1 og andre institutioner, som kan blive berørt af en nedlukning. Det handler om rettidig omhu, understreger Lise Uhre Pless.

Annonce

Væksten kan dø

Coronasmitten i Aarhus rammer især unge mellem 20 og 29 år.

Styrelsen for Patientsikkerheds smitteopsporing viser, at mange smittetilfælde har tilknytning til storskærmsarrangementer i forbindelse med EM i fodbold.

I Aarhus Kommune krydses der fingre for, at væksten i smittetilfælde vil dø ud i takt med, at EM-festlighederne kommer på afstand.

- Vi har set i Gellerup Sogn, at tingene kan vende meget hurtigt. 2 til 4 uger kan gøre en kolossal forskel, understreger Lise Uhre Pless.

Dokk1 er en del af Aarhus Domsogn. Sognet har de seneste dage oplevet store stigninger i antallet af registrerede borgere med coronasmitte, og der truer så småt en nedlukning. Den vil betyde, at Dokk1 midt i turistsæsonen må lukke dørene for gæster. Foto: Kim Haugaard

På sociale medier har Aarhus Kommune iværksat en kampagne for at få flere unge til at lade sig teste og tage stilling til tilbuddet om vaccine.

- Nogen unge gennemgår et nærmest symptomfrit forløb i forbindelse med Covid-19. Men der er alligevel grund til at tage situationen alvorligt og lade sig teste, forklarer chefen for krisestaben i Aarhus Kommune.

Et politisk flertal bestående af blå blok og Radikale Venstre vil nu ændre modellerne for nedlukning. Radio4 Morgen taler med Martin Geertsen, Venstres sundhedsordfører og medlem af epidemiudvalget. Lyt til indslaget nedenunder. 

Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Spildevand i havnebassin: - Vandkvaliteten er på et niveau, hvor jeg ikke vil anbefale, man bader

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

Alarm 112

Tre personer kæntrede i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen sejlede til undsætning

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Midttrafik skal fjerne billetsnyderiet

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

OL

Mens du sov: Håndboldherrer snupper ny storsejr i morgenseance ved OL

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Annonce