Annonce
Erhverv

Hampens veje

Lisbeth Kattenhøj bringer 20 års erfaring fra medicinalbranchen ind i stillingen som landechef i Danish Cannabis. Foto: Henrik Skov Anhøj

Cannabis har i årtusinder været kendt som rusmiddel og et landbrugsprodukt, men planten også været ramt af et nærmest totalt verdensforbud i et halvt århundrede. Nu er en medicinsk opblødning på vej.

Cannabis, hash, marihuana, pot og skunk.

Hamp-plantens udnytte har mange navne og i årtier været i verdenens skammekrog, hvad angår både produktion og fremstilling med afsæt i det euforiserende indhold af THC og CBD.

Hampens historie går dog mere end 4.000 år tilbage til den kinesiske kejser, Shên-Nung, som opfandt rusmidlet, inderne har tygget på planten i årtusinder, og i Danmark havde bønderne på Christian IV's tid pligt til at dyrke hamp som et naturligt, klassisk landbrugsprodukt, fordi planten kunne anvendes til tovværk på blandt andet skibe.

Fra 1930'erne begyndte et forbud imidlertid at sprede sig fra USA, og fra 1961 i samtlige FN-lande - herunder også herhjemme. Siden 1990'erne har det så igen været tilladt at dyrke industriel hamp - i Danmark fra 1998 - og med EU-landbrugsstøtte på linje med korn fra 2007.

Industriel hamp til blandt andet isolering indeholder maksimalt 0,2 procent THC, mens Cannabis Sativa-planten med henblik på rusmiddel-fremstilling typisk har et THC-indhold på 10 procent. Og som fødevare har hampefrø -og olie et højt indhold af flerumættede fedtsyrer som omega-3, 6 og 9.

Annonce

Cannabis fremfor morfin

Nu er turen så tilsyneladende kommet til en liberalisering af medicinsk cannabis. I første omgang som en dansk forsøgsordning, og det glæder Danish Cannabis' nye landechef, Lisbeth Kattenhøj.

- Der bliver tale om det hidtil største kliniske forsøg, som vil give Danmark en unik placering. Der er ikke tale om et lægemiddel, men det skal produceres som medicin og under lægeligt opsyn, og selvfølgelig handler det om at være påpasselig, og vi skal leve op til alle de krav, der bliver stillet, siger Lisbeth Kattenhøj og forudser, at en stor kommunikationsopgave venter forude:

- Vi skal have lavet en klinisk guideline, så lægerne bliver klædt på så godt som muligt. Medicinsk cannabis er alternativ smertelindring, som kan komme ind, når andre muligheder er tømt ud. Det bliver receptpligtigt, og en læge skal stå inde for brugen, men omkring 20 procent af alle mennesker går rundt med kroniske smerter, og mange kan ikke fungere uden morfin-præparater, som de har svært ved at trappe ud af. Her kan cannabissen komme ind i behandlingen i stedet.

Det lægelige dilemma

Medicinsk cannabis bliver blandt andet anvendt som et alternativ for terminal-, sclerose- og kræftpatienter. Skuespilleren Søs Egelind er en af de kendte fortalere. Hun udtalte oven på sin kræftbehandling, at cannabis ikke kurerede kræften, men gjorde, at hun overlevede kemoen.

- Cannabis som smertelindring har været brugt i Danmark i de seneste to år, hvor det er blevet fremstillet i hånden på et apotek i Glostrup, men mange læger er imod det, fordi det strider mod lægevidenskaben at anvende et produkt, når der ikke er bevis for virkningen, og så vil lægerne heller ikke tage ansvar for brugen. De, der har været positive for at tage det ind, er derimod blevet overløbet af patienter, siger Lisbeth Kattenhøj.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Er du agil nok til fremtiden?

Aarhus

Pladsmangel og dårlige faciliteter: Politiet drømmer om at flytte fra Politigården

Annonce