Annonce
Indland

Han er stadig Ross som 50-årig

Han kan ikke løbe fra rollen i "Venner", der har givet ham enorm berømmelse, men som også har givet ham store udfordringer.

København. Han er ikke bare kendt som "Ross fra Venner". Han er Ross, og han vil altid forblive Ross for mange af de millioner seere, der trofast fulgte en af fjernsynets største successerier.
Annonce
Derfor kan det måske undre mange, at når den evigt unge palæontolog Ross Geller fylder rundt, så er der ikke tale om en 30-års fødselsdag.
Skuespilleren David Schwimmer fylder 50 år onsdag den 2. november, og selv om han for længst er færdig med indspilningerne, hvor han råber "We were on a break!" til Rachel på vennernes stamkaffebar i New York, så er det altså en rolle, der ikke vil slippe ham.
Schwimmer er lige som mange andre af sine skuespilkolleger blevet både velsignet og forbandet med en vanvittig succes, der er knyttet til en helt særlig rolle, og som for evigt vil overskygge alt, hvad han fremover forsøger sig med.
Skuespilleren med de jødiske rødder fra New York har selv udtalt, at han i mange år havde lyst til at gemme sig for den besnærende berømmelse, der fulgte med den succesfulde komedieserie.
Til David Schwimmers forsvar skal det dog nævnes, at han faktisk har leveret et par solide præstationer, hvor selv anmelderne har været tvunget til at se bort fra Ross-prædikatet.
Rollen som den mildest talt usympatiske kaptajn Herbert Sobel i serien "Band of Brothers" overraskede mange seere, der lige skulle sluge, at Ross havde ændret udtryk og personlighed.
På sin fødselsdag er Schwimmer aktuel i endnu en alvorlig rolle, nemlig som den kontroversielle forsvarsadvokat i den populære serien "American Crime Story: The People vs. OJ Simpson".
Taler man om hans præstationer som skuespiller, var Schwimmer også den første af "vennerne", der blev nomineret til en Emmy-pris, og han har desuden instrueret 10 af de i alt 236 afsnit med temasangen "I'll be there for you".
Selv om mange fans håbede, at David Schwimmer ville finde sammen med Jennifer Aniston privat, så er han i dag i et forhold med fotografen Zoe Buckman, og sammen har parret den femårige datter Cleo Buckman Schwimmer.
/ritzau/
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce