Annonce
AGF

Han tog Superligaen med storm - siden fulgte et skadeshelvede, men der er stadig mål og ambitioner i Rekord-Aron

Aron Jóhannsson er indehaver af det næstbedste scoringssnit målt på minutter blandt de 20 mest scorende spillere i AGFs Superliga-historie. Kun Håvard Flo overgår Jóhannsson. Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix 2012
Et vanvittigt efterår i AGF-trøjen sendte Aron Jóhannsson til den ene større destination efter den anden. Et sandt skadeshelvede satte en stopper for angriberens gennembrud i den bedste tyske række, men den nu 30-årige skarpretter har stadig ambitioner om og mod på mere.

FODBOLD: Måske husker du hans fire mål på lidt over et kvarter. De faldt en lun sensommeraften i Horsens og de tre første af målene tog kun 3 minutter og 50 sekunder at score.

Det var et rekordhurtigt hattrick. Og rekorden står stadig, så Aron Jóhannsson har for nuværende sit navn indgraveret i Superligaens historiebøger.

Og generelt kan de fleste AGF-tilhængere nok huske amerikansk-islændingen. For han tog Superligaen med storm, da først han fik lov.

Annonce

Men hvad er der egentlig blevet af rekord-angriberen? Han forlod Aarhus i januar 2013, og mens de første sæsoner i kølvandet på AGF-opholdet var med stor succes, har skader i hobetal plaget Aron Jóhannsson. Men den amerikanske landsholdsspillers fodboldkarriere lever stadig.

Brandvarm - også i Holland

Efteråret i 2012 var i det hele taget en vild omgang for Jóhannsson. Den dengang 21-årige angriber tog tilløb i foråret ved at score fire kampe i streg, og med to mål i den fjerde af disse mod HB Køge, var Jóhannsson da heller ikke bleg for at påpege sin skarphed.

- Ja, jeg er brandvarm, sagde Jóhannsson dengang til Århus Stiftstidende.

Efter sommerpausen brændte Jóhannsson slet og ret Superligaen af. 14 mål i 15 kampe fra start. Jóhannsson viste et niveau, der forståeligt nok tiltrak opmærksomhed fra udlandet.

Aron Jóhannsson i AGF

 • Var i klubben fra september 2010 til januar 2013
 • Spillede i alt 48 Superliga-kampe og scorede 21 mål
 • Nummer 11 på AGFs all-time topscorerliste i Superligaen
 • Scorede et mål for hver 145 Superliga-minutter
 • Har rekorden for Superligaens hurtigste hattrick på 3 minutter og 50 sekunder

Og til udlandet kom Jóhannsson da også. AZ Alkmaar bød sig til og betalte AGF et passende beløb. Skiftet var ifølge AGFs daværende sportschef helt oplagt for angribere.

- Jeg synes, det er den perfekte klub for Aron, og de ville betale en rigtig fornuftig pris, så derfor blev vi enige om det her, fortalte Brian Steen Nielsen til DR Sporten.

Der var tilsyneladende noget om snakken, for Jóhannsson tog fat i Holland, hvor han havde sluppet i Danmark. For AZ Alkmaar blev det til 38 mål i 84 kampe, før en endnu større destination blev muligt for Jóhannsson, der i tiden i Holland også debuterede på det amerikanske landshold.

Annonce

Skaderne ramte hårdt

For med præstationerne i Holland viste Werder Bremen pludselig interesse i Jóhannsson. Den nordtyske klub fandt tegnebogen frem og fik en aftale i stand med Jóhannssons hollandske klub, og pludselig var Jóhannsson altså startende spiller i Tysklands bedste række.

Det var han i hvert fald til at starte med. Jóhannsson startede inde i de første seks mulige Bundesliga-kampe for Werder Bremen, hvor det endda også blev til to mål. Men så kom skaderne.

De slemme skader. For Jóhannsson havde godt nok allerede haft problemer, særligt med lysken, i både Aarhus og i Holland. Men ingen af de tidligere problemer kunne måle sig med, hvad Jóhannsson skulle ende med at gå igennem i Nordtyskland.

I 2014 var Aron Jóhannsson med det amerikanske landshold til VM. Her blev det til lidt mere end en times fodbold i den første gruppekamp mod Ghana. Arkivfoto: REUTERS/Carlos Barria

Ankelproblemer, hofteproblemer, lyskenproblemer, knæproblemer. Intet ville tilsyneladende fungere for Jóhannsson i Werder Bremen, og selvom han tilbragte fire år i den traditionsrige klub blev det kun til i alt 30 kampe.

Efterfølgende har Jóhannsson da heller ikke lagt skjul på, at tiden i Bremen var enormt hård for ham.

- I Werder Bremen havde vi en psykolog tilknyttet holdet, men hver gang han spurgte mig om, hvordan jeg havde det, sagde jeg bare, at jeg havde det godt. Jeg ville ikke tale om det. Jeg tror, at jeg ikke ønskede at virke svag, selvom jeg egentlig bare havde brug for hjælp. Det var en helt forkert holdning, fortalte Jóhannsson fornylig i et interview med svenske Fotbollskanalen.

Annonce

Nødvendigt med et skridt tilbage

Faktisk var Jóhannsson begyndt at overveje et karrierestop. I januar 2020 havde Jóhannsson nemlig været gennem en ankeloperation to måneder tidligere, men trods operationen havde angriberen om muligt endnu mere ondt i anklen, end han havde før operationen.

På dette tidspunkt havde Jóhannsson skiftet Tyskland ud med Sverige og Werder Bremen ud med Hammarby. Nu 29 år gammel fortsatte angriberen dog med genoptræningen, og resultatet var i sidste ende positivt.

Aron Jóhannssons blå bog

 • 30 år gammel
 • Født 10. november 1990 i Mobile, Alabama, USA
 • Flyttede til Island som tre-årig
 • Skiftede i 2010 til AGF fra islandske Fjölnir
 • Klubber i karrieren: Fjölnir, Island (37 kampe, 13 mål) - AGF, Danmark (70 kampe, 24 mål) - AZ Alkmaar, Holland (84 kampe, 38 mål) - Werder Bremen, Tyskland (30 kampe, 5 mål) - Hammarby, Sverige (37 kampe, 15 mål) - Lech Poznan, Polen (10 kampe, 2 mål)
 • Total i karrieren (kun førstehold): 268 kampe, 97 mål
 • Landskampe: 8 kampe og 1 mål for Islands U21-landshold - 19 kampe og 4 mål for USAs landshold

For i efteråret 2020 kom forløsningen. Med fast spilletid fulgte målene, og for at bruge Jóhannssons egne ni år gamle ord var han pludselig brandvarm igen.

Skridtet tilbage var et nødvendigt et for Jóhannsson - det kunne angriberen i oktober fortælle i et interview med amerikanske ESPN. Og efter skridtet tilbage og de gode præstationer kunne Jóhannsson da også pludselig tage et nyt skridt fremad.

Annonce

USA eller Tyskland - men først Polen

I vintertransfervinduet tog Jóhannsson nemlig turen sydpå fra Stockholm. Den polske storklub Lech Poznan havde nemlig set sig lun på den efterhånden erfarne målræv. Her har Jóhannsson sidenhen haft sin daglige gang.

Og selvom han kom fint fra start, så bliver de irriterende småskavanker ved med at vende tilbage med jævne mellemrum, men nu 30-årige Jóhannsson er ikke færdig med sine fodboldeventyr. Særligt to destinationer tiltaler ham.

Hvor blev de af?

 • Århus Stiftstidende har gravet i spillerlisterne for de seneste år, og fundet en række spillere frem. 
 • De har enten fået sig en flot fodboldkarriere, er landt i en blød mellemvare, eller har skuffet efter de forlod Fredesvang.
 • Hør blandt andet fra Mikkel Kirkeskov og læs om, hvordan Aron Jóhannsson næsten havde indstillet karrieren sidste år.

- Jeg har altid sagt, at det var et af mine mål at spille i MLS, og der har været et par gange, hvor jeg har snakket med klubber, men det har ikke rigtigt lykkedes, fortalte Jóhannsson i interviewet med ESPN.

- Jeg har også følt, siden jeg forlod Tyskland, at jeg har et behov for at komme tilbage dertil og vise både mig selv og alle andre, at jeg er god nok til at spille der, kom det fra Jóhannsson.

Om det bliver USA eller Tyskland, der bliver Jóhannssons næste destination vil sikkert afhænge af præstationerne i Poznan, men én ting er sikkert: Jóhannssons målnæse har ikke svigtet ham i karrierens løb. Og det vidner Superligaens historiebøger absolut også om.

Annonce
AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Slagter Kruse lukker efter 132 år: - Det er vemodigt, men også en lettelse

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Sport

En århusiansk sejlsportstirsdag er i vente: Med lidt held er der en OL-medalje

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Alarm 112

Kvinde forsøgte at sælge telefon - men blev mødt af køkkenkniv

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Sport

Århusiansk guldsejler står tirsdag morgen i sin tredje OL-finale med mulighed for medalje: - I sidste ende er det oppe i hovedet

AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Aarhus

Mandagens coronatal: Nye smittede holder sig under 100

Annonce