x
Annonce
Indland

Han vil holde fast ved test i folkeskolen

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Lars Qvortrup er professor i pædagogisk sociologi. Når andre taler for at afskaffe de nationale test, gør han det modsatte. Den 22. februar fylder han 70 år.

Når uddannelsesordførerne i Folketinget er vendt tilbage fra vinterferie, så mødes de med børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) for at beslutte, om de nationale test i folkeskolen skal fortsætte eller stilles i bero.

Annonce

Testene kritiseres for at være for usikre, og det har fået flere politikere til at foreslå, at de helt droppes.

Men det vil være forkert, har det flere gange lydt fra Lars Qvortrup på Aarhus Universitet.

Professoren, som fylder 70 år den 22. februar, frygter, at vigtig viden om læringen i folkeskolen så vil gå tabt.

Det vil især være fatalt for de bogligt svage elever. Og derfor bør testene bevares, indtil noget andet er fundet.

Lars Qvortrup blev magister fra Aarhus Universitet i nordisk sprog og litteratur i 1974, og frem til 1991 var han lektor på Rasmus Rask Instituttet på Odense Universitet.

Siden fulgte forskellige stillinger, inden daværende kulturminister Brian Mikkelsen (K) i 2007 udnævnte ham til rektor for Danmarks Biblioteksskole.

Men han nåede kun at være der i ti måneder, før han blev ansat som dekan ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole (DPU) ved Aarhus Universitet.

Lars Qvortrup, der i dag er professor i pædagogisk sociologi på universitet, har ikke kun gjort sig bemærket som fortaler for nationale test.

I 2018 opfordrede han i et interview i Berlingske til at holde op med at betragte et hektisk arbejdsliv som noget negativt.

For et samfund har brug for engagerede mennesker, der går op i deres arbejde.

- Vi fører grundlæggende den forkerte samtale i samfundet, når vi konstant taler om, at det kan være en reel løsning for det arbejdende menneske helt at stemple ud.

- Vi tror, at det hele vil blive bedre, hvis vi bare står af og keder os noget mere. Det tror jeg ikke på.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Vilhelmsborg Festspil er gået konkurs: - Det ville være uansvarligt at bruge penge på en ny opsætning

Læserbrev

Læserbrev: 278 pensionerede læger melder sig klar til kampen mod corona i Region Midtjylland

Mange af Danmarks pensionerede læger er klar til at sætte pensionisttilværelsen på pause for at tage en tørn i kampen mod coronavirus. I en helt ny rundspørge fra Foreningen af Pensionerede Læger og Lægeforeningen svarer 1.261 pensionerede læger, at de kan og vil stille op som en del af coronaberedskabet. Af dem svarer 278, at de er parat til at hjælpe sundhedsvæsenet og træde til i Region Midtjylland. Som formand for Lægeforeningen i Region Midtjylland er jeg stolt over det samfundssind, der bliver vist fra mine pensionerede lægekolleger. Vi er i en ekstraordinær situation, og derfor har sundhedsvæsenet hårdt brug for alle ekstra hænder og hoveder, som kan gøre en indsats. Når så mange pensionerede læger melder sig klar, er det ganske enkelt imponerende. Mogens Hüttel, der er formand for Foreningen af Pensionerede Læger, har forklaret det således til Ritzaus Bureau: ”Man er læge hele livet. Også når man er pensioneret. Det ligger dybt i os at ville gøre en forskel. Derfor har så mange pensionerede læger inklusive mig selv meldt sig klar. Når landet har brug for os, stiller vi op.” Alle håber naturligvis, at vores sundhedsvæsen ikke bliver så hårdt presset, at pensionerede læger og andre er nødt til ekstraordinært at træde til. Men meget tyder på, det bliver nødvendigt. Som fællestillidsrepræsentant på AUH for Yngre Læger er jeg i disse dage meget optaget af, at de yngste ikke skal stå for meget i front, hvis vi skulle få tilstande som Italien og Spanien. Her vil det være meget værdifuldt at have de pensionerede læger til at arbejde sammen med de yngre i andre afsnit til at sparre med. Jeg vil til slut sige, at det er en stor gestus, som må afføde stor respekt og en dybfølt tak, at så mange pensionerede læger er klar til at stille op kampen mod coronavirus i Region Midtjyllands sundhedsvæsen.

Aarhus

Aarhusforskere mod corona: - Vi er de første i verden til at afprøve lægemidlet på mennesker

Kultur

Aflyse, udskyde eller gennemføre? Samlet status på arrangementer som Northside og Aarhus City Halvmarathon

Annonce