Annonce
Erhverv

Handelskrig kan få USA's centralbank til at give økonomien stød

Andrew Caballero-Reynolds/Ritzau Scanpix
Handelskrigen med Kina får formentlig USA's centralbank til at sænke renten for anden gang siden juli.

De store aktører på finansmarkederne har blikket rettet mod Washington onsdag aften.

USA's centralbank forventes klokken 20 at annoncere en lempelse af pengepolitikken ved at sætte renten ned. Det har som formål at forlænge den økonomiske optur, der har kørt siden finanskrisen.

En rentenedsættelse skal tilskynde bankerne til at låne flere penge ud, hvilket igen skal skabe mere aktivitet og vækst.

- Der er ikke noget galt med amerikansk økonomi. Væksten er over fartgrænsen, og der bliver skabt masser af job, og lønningerne stiger, siger Kim Fæster, chefanalytiker i Jyske Bank.

- Men der er nogle mørke skyer i horisonten. Der er tegn på aftagende vækst, og samtidig frygtes der en eskalering af handelskrigen med Kina, og der er usikkerhed om brexit.

- Det prøver centralbanken at afbøde for ved at sætte renten ned, siger han.

Blandt økonomer og investorer på de finansielle markeder er der en klar forventning om en rentenedsættelse. Derfor vil der især blive holdt øje med, hvad banken signalerer for fremtiden.

- En rentenedsættelse i sig selv rykker ikke noget. Derfor bliver der i stedet lyttet efter, hvad banken er klar til at gøre fremadrettet, hvis økonomien får brug for en hånd, siger Kim Fæster.

Centralbanker plejer historisk at stramme til - for eksempel ved at hæve renterne - tæt på toppen af en højkonjunktur.

I sidste uge annoncerede Den Europæiske Centralbank også en lempelse af pengepolitikken via en række tiltag - herunder en rentenedsættelse.

Den amerikanske centralbank har i flere år været ved at stramme ved at sende renten op, men vendte altså rundt i juli og forventes at gøre det igen onsdag aften.

Lempelserne kan blive et problem, når den næste krise komme, fordi der så er færre værktøjer at bruge for centralbankerne, da renterne allerede er lave.

- Det svarer til at se en løve på savannen på 200 meters afstand, og du har to kugler, som du fyrer af nu og misser. Dermed har du ikke så meget at skyde med, når løven er tæt på, siger Kim Fæster.

Han vurderer dog ikke, at det er så bekymrende sammenlignet med tiden op til sidste krise.

Opsvinget - særligt i USA - har ikke været præget af overforbrug og øget gældsætning, og bankerne har i dag mere på kistebunden.

- Dermed er det en indre skrøbelig situation, så vi forventer en mere mild recession end sidst, siger Kim Fæster.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bølge af indbrud i fritidshuse: Kan være samme gerningsmænd

Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Østjylland

Thorsager Kirke har næsten fået alle stole tilbage: Efterladt varevogn gemte på stjålne rundkirkestole

Aarhus

Skunk, salgsposer og slagvåben i bilen: Nervøse bilister afsløret

Aarhus

Slagsbrødre gik løs på hinanden på gaden: Aggressiv og voldelig adfærd

Annonce