Annonce
Aarhus

Handicap-forbund: Problemet med gabene på letbanen skal løses

Alice Carlsen blev slemt skuffet, da hun forleden ville ud at køre letbane på den nyåbnede strækning Aarhus - Odder. Foto: Jens Thaysen

De handicappedes landsorganisation er fuldstændigt uforstående over, at letbanen er lavet, så der flere steder er stort mellemrum mellem perronkanten og toget.

AARHUS/ODDER: Dansk Handicap Forbund er fuldstændig uforstående over, at kørestolsbrugere ikke kan komme med den nye letbane til Odder, fordi flere stationer har et stort mellemrum mellem letbanen og perronen.

I en pressemeddelelse skriver forbundet: "I Dansk Handicap Forbund er vi meget interesserede i transport for alle. Der ligger en enorm frihed i at kunne tage med bus, metro og tog, som alle andre mennesker kan. Men det er meget svært for gangbesværede og kørestolsbrugere at benytte den kollektive transport. I busserne skal man have en hjælper med til at slå rampen ud, noget de færreste har, da chaufføren ikke må forlade sit sæde."

Det er også svært at komme med tog og for at benytte tog skal man bestille assistance. Landsformand i Dansk Handicap Forbund, Susanne Olsen, siger således:

"Meget besvær skyldes fortidens synder, hvor ingen tænkte på, at gangbesværede og kørestolsbrugere skulle bruge den kollektive transport. Men i dagens Danmark er der ingen undskyldning for ikke at skabe transport for alle. Alligevel går det galt igen og igen og igen. Senest med Letbanen fra Aarhus til Odder, hvor kørestolsbrugere ifølge Letbanens egne oplysninger ikke kan komme på toget på flere stationer."

Ekskluderende design

I pressemeddelelsen påpeger Susanne Olsen videre, at letbaner og Metroen burde være et gode for kørestolsbrugere, da man kan tage med dem spontant og uden hjælp, hvis alle stationer er egnede for mennesker med et handicap.

"Det, der skulle være inkluderende design, er blevet ekskluderende, og det kommer bag på os."

Susanne Olsen mener, at en løsning er påkrævet:

"Jeg mener, at der bør findes en løsning så hurtigt som muligt, men også, at Regeringen og Folketinget vil skabe den nødvendige lovgivning, så det ikke sker igen. Flere store projekter med letbaner er på vej, og i stedet for, at vi glæder os, så gruer vi for, hvad der venter os. Det er gammeldags at tro, at mennesker med handicap ikke har brug for transport til uddannelse, arbejde, møder, besøg osv. Mennesker, som ellers klarer sig selv, bliver til besvær og unødvendigt afhængige af hjælp fra andre. Hvor er det trist, at vi i et så rigt lille land med meget fine og berømte traditioner inden for design igen og igen og igen udelukker en gruppe borgere," siger Susanne Olsen, landsformand for Dansk Handicap Forbund.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Aarhus

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Debat

Tvivlsom donation på Frederiks Plads: Det manglede da bare, at man sagde nej tak

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce