Annonce
Aarhus

Handicap-forbund: Problemet med gabene på letbanen skal løses

Alice Carlsen blev slemt skuffet, da hun forleden ville ud at køre letbane på den nyåbnede strækning Aarhus - Odder. Foto: Jens Thaysen

De handicappedes landsorganisation er fuldstændigt uforstående over, at letbanen er lavet, så der flere steder er stort mellemrum mellem perronkanten og toget.

Annonce

AARHUS/ODDER: Dansk Handicap Forbund er fuldstændig uforstående over, at kørestolsbrugere ikke kan komme med den nye letbane til Odder, fordi flere stationer har et stort mellemrum mellem letbanen og perronen.

I en pressemeddelelse skriver forbundet: "I Dansk Handicap Forbund er vi meget interesserede i transport for alle. Der ligger en enorm frihed i at kunne tage med bus, metro og tog, som alle andre mennesker kan. Men det er meget svært for gangbesværede og kørestolsbrugere at benytte den kollektive transport. I busserne skal man have en hjælper med til at slå rampen ud, noget de færreste har, da chaufføren ikke må forlade sit sæde."

Det er også svært at komme med tog og for at benytte tog skal man bestille assistance. Landsformand i Dansk Handicap Forbund, Susanne Olsen, siger således:

"Meget besvær skyldes fortidens synder, hvor ingen tænkte på, at gangbesværede og kørestolsbrugere skulle bruge den kollektive transport. Men i dagens Danmark er der ingen undskyldning for ikke at skabe transport for alle. Alligevel går det galt igen og igen og igen. Senest med Letbanen fra Aarhus til Odder, hvor kørestolsbrugere ifølge Letbanens egne oplysninger ikke kan komme på toget på flere stationer."

Annonce

Ekskluderende design

I pressemeddelelsen påpeger Susanne Olsen videre, at letbaner og Metroen burde være et gode for kørestolsbrugere, da man kan tage med dem spontant og uden hjælp, hvis alle stationer er egnede for mennesker med et handicap.

"Det, der skulle være inkluderende design, er blevet ekskluderende, og det kommer bag på os."

Susanne Olsen mener, at en løsning er påkrævet:

"Jeg mener, at der bør findes en løsning så hurtigt som muligt, men også, at Regeringen og Folketinget vil skabe den nødvendige lovgivning, så det ikke sker igen. Flere store projekter med letbaner er på vej, og i stedet for, at vi glæder os, så gruer vi for, hvad der venter os. Det er gammeldags at tro, at mennesker med handicap ikke har brug for transport til uddannelse, arbejde, møder, besøg osv. Mennesker, som ellers klarer sig selv, bliver til besvær og unødvendigt afhængige af hjælp fra andre. Hvor er det trist, at vi i et så rigt lille land med meget fine og berømte traditioner inden for design igen og igen og igen udelukker en gruppe borgere," siger Susanne Olsen, landsformand for Dansk Handicap Forbund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce